ΓεΣΥ: Τα μέτρα που ελήφθησαν για αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα

Θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται ο κατάλογος φαρμάκων του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ ήδη έχουν ληφθεί και μια σειρά από μέτρα για αντιμετώπιση των ελλείψεων που είχαν παρατηρηθεί.

Ήδη όπως πληροφορούμαστε έχει ληφθεί η απόφαση να ενταχθούν στον κατάλογο φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι της χοληστερόλης, του θυρεοειδή κ.λπ.

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν αλλά και το ποια μέτρα έχουν ληφθεί, ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως ήταν φυσιολογικό ότι στα πρώτα στάδια του ΓεΣΥ θα αντιμετωπίζαμε κάποιες ελλείψεις και αυτό γιατί οι εταιρείες που εισάγουν τα φάρμακα δεν μπορούσαν εξαρχής να προβλέψουν τη ζήτηση για το κάθε φάρμακο.

«Οι δικαιούχοι που ήταν στα δημόσια νοσοκομεία και λάμβαναν συγκεκριμένο φάρμακο, πλέον με το ΓεΣΥ απέκτησαν επιλογές. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη ροή ασθενών στους προσωπικούς γιατρούς κατά τους πρώτους μήνες προκάλεσε αυξημένη ζήτηση φαρμάκων. Όμως το τοπίο σήμερα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο, οι εταιρείες άρχισαν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, έχουν προβεί σε νέες παραγγελίες, οπότε και εκτιμούμε ότι το φαινόμενο των ελλείψεων σε μεγάλο βαθμό θα εκλείψει».

Ο κατάλογος του ΓεΣΥ, όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη γκάμα φαρμάκων και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται. «Ο Οργανισμός σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο έχει προβεί σε ενέργειες, ώστε αρχικά να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι ελλείψεις έστω με την παρουσία ενός φαρμάκου (μιας εταιρείας) και κατά δεύτερον σταδιακά να αυξηθούν οι επιλογές φαρμάκων για τον ασθενή. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων εργάζεται εντατικά και σύντομα επίκεινται νέες προσθήκες στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ». Επίσης, όπως σημείωσε, έχουν εφαρμοσθεί ρυθμίσεις στο λογισμικό ώστε, για την περίοδο μέχρι να καλυφθούν οι ελλείψεις, να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης από τον φαρμακοποιό, φαρμάκου άλλο από το πιο φθηνό της κατηγορίας (το αμέσως δεύτερο πιο φθηνό), όταν το πιο φθηνό είναι σε έλλειψη.

Άρχισε η διανομή στα φαρμακεία

Επίσης, ήδη έχει αρχίσει η διανομή στα ιδιωτικά φαρμακεία αποθεμάτων φαρμακευτικών προϊόντων από τις κρατικές αποθήκες μέσω ιδιωτικής εταιρείας. Λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων, η παραγγελία θα γίνεται από το φαρμακείο μέσω του ΟΑΥ.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, οι ιατροί όταν συνταγογραφούν φαρμακευτικό προϊόν με την ένδειξη «Παραγγελία μέσω ΟΑΥ κατόπιν συνταγής» καλούνται να ενημερώνουν τον ασθενή ότι το προϊόν αυτό δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο στο φαρμακείο και χρειάζεται να γίνει παραγγελία.

Η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά με την αποστολή email από το φαρμακείο. Ο κατάλογος με τα φάρμακα θα ανανεώνεται βάσει ελλείψεων και θα ενημερώνεστε μέσω του portal για νέα φαρμακευτικά προϊόντα που προστίθενται στη λίστα αυτή.

Παράλληλα για αποφυγή ταλαιπωρίας των ασθενών, οι συνταγές που περιέχουν φάρμακα από συμβεβλημένους ή μη συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ ιατρούς των ειδικοτήτων Ογκολογίας, Ρευματολογίας, Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Γαστρεντερολογίας, θα συνεχίσουν να εκτελούνται από τις θυρίδες των νοσοκομειακών φαρμακείων ΟΚΥπΥ και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, με το υφιστάμενο καθεστώς με ανώτατο όριο την 31η Μαΐου 2020 ή μέχρι τη συμπερίληψη των προϊόντων στο ΓεΣΥ.

Ελένη Κωνσταντίνου