ΓεΣΥ: Τώρα είναι η ώρα των πολιτών

Του Ανδρέα Παυλικκά*

Μία μετά την άλλη οι ιατρικές εταιρείες καλούν τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και μερικές μάλιστα θεωρούν ότι αυτό το σχέδιο «αφαιρεί την ιατρική τους ιδιότητα» και είναι «καταδικασμένο σε αποτυχία».

Το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή εδώ και έξι μήνες, αφού προηγήθηκαν συζητήσεις, διαβουλεύσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Κανένας τότε δεν είχε εκφραστεί ενάντια στο σχέδιο.

Τώρα που άρχισε η διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου βγήκαν όλοι οι εκπρόσωποι των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Ακούγοντας τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, καταλήγω στο συμπέρασμα πως η αντίθεσή τους έχει να κάνει με οικονομικά συμφέροντα και με την απαίτησή τους για εξάσκηση ιδιωτικής ιατρικής παράλληλα με το σχέδιο.

Δηλαδή να δημιουργήσουμε ασθενείς δύο ταχυτήτων. Το νομοσχέδιο ήταν ξεκάθαρο ότι όσοι ενταχθούν στο σχέδιο δεν θα δύνανται να εξασκούν ιδιωτική ιατρική. Κι αυτό το ήξεραν όλοι.

Γιατί τώρα που άρχισε η διαδικασία εφαρμογής του, τώρα που οι γιατροί θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο, τώρα που θα αρχίσει η αποκοπή της εισφοράς των πολιτών, βγήκαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους;

Μήπως τελικά δεν ήθελαν ποτέ να εφαρμοστεί Γενικό Σχέδιο Υγείας, αφού αυτό θα έθιγε τα οικονομικά συμφέροντά τους;

Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα των πολιτών!

Οι οργανώσεις που μετέχουν στην Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η ΠΕΟ, η ΣΕΚ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οργανώσεις των ασθενών και των καταναλωτών, που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, θα πρέπει να καλέσουν τα μέλη τους σε μια μαζική κινητοποίηση, απαιτώντας εδώ και τώρα την εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή.

* Οικονομολόγος-ερευνητής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.