ΓΓ ΑΚΕΛ: «Δίπλα στους ανθρώπους του Πολιτισμού»

Στηλίτευσε το σχεδιασμό για ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό ίδρυση Υφ. Πολιτισμού

 

To ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να θέτει τον Πολιτισμό πολύ ψηλά στην πολιτική του δράση και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού γιατί αναγνωρίζει την προσφορά τους προς την κοινωνία και τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, και τη συμβολή τους στους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σε ομιλία του στο σωματείο «Ειρήνη» στο Πλατύ Αγλαντζιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες με φορείς και ανθρώπους του Πολιτισμού, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική και κοινωνική κατοχύρωση της υπόστασης του καλλιτέχνη-δημιουργού.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 7 Ιουλίου του 2020, για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, τονίζοντας επανέλαβε ότι η εξαγγελία δεν αρκεί και αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με όραμα, καινοτομίες και αποτελεσματικές δομές απαλλαγμένες από παθογένειες του παρελθόντος.

Επί της ουσίας, είπε ο κ. Κυπριανού, μετά από πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, σε αυτό δεν γίνεται καθόλου αναφορά σε οργανωτική δομή του Υφυπουργείου. «Προκύπτουν επίσης σοβαρά πολιτικά, συνταγματικά και τεχνικά προβλήματα από την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό ίδρυση Υφυπουργείο. Επίσης, δεν εντάσσονται σ’ αυτό βασικοί πολιτιστικοί φορείς, όπως είναι το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται και από τις οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, επιβάλλουν την επίσπευση της κατάθεσης του Νομοσχεδίου για την Επαγγελματική και Κοινωνική Κατοχύρωση της Υπόστασης του Καλλιτέχνη.

Για το ΑΚΕΛ, ανέφερε, όλοι οι πνευματικοί δημιουργοί και οι επαγγελματίες καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι σε θέση να ζουν με αξιοπρέπεια με το έργο που παράγουν. «Σε αρκετές περιπτώσεις η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των δημιουργών είναι τραγική, η κοινωνική προστασία ανύπαρκτη. Θα πρέπει οι καλλιτέχνες να έχουν ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και κατοχυρωμένα ωφελήματα όπως είναι το ανεργιακό επίδομα, η συμμετοχή στο ΓεΣΥ, οι άδειες ασθενείας, μητρότητας, επαρκείς συντάξεις και η συμμετοχή σε κρατικά επιδόματα», συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy