ΓΓ ΑΚΕΛ: «Εφαρμογή πολιτικής όχι επιβολή καταστολής…»

«Το να κυβερνάς με διατάγματα θυμίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από Δημοκρατία. Αυτό που χρειάζεται είναι εφαρμογή πολιτικής όχι επιβολή καταστολής» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφορικά με τα διατάγματα απαγόρευσης από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των δικύκλων, τρίκυκλων και τετράκυκλων μοτοσικλετών, με κυβισμό πέραν των 125 κ.εκ. σε συγκεκριμένους δρόμους, μέρες και ώρες ανά επαρχία. Το διάταγμα ισχύει μέχρι τις 30 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι από τις απαγορευτικές πρόνοιες του διατάγματος εξαιρούνται οι επαγγελματίες διανομείς φαγητού.

Μάλιστα με ανακοίνωσή της, η Αστυνομία παραδέχεται έμμεσα ότι η επιβολή περιορισμού στη μετακίνηση είναι επιβεβλημένη, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο έργο που έχει λόγω και του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί κάθε χρόνο περίοδο έντονων προκλήσεων για την Αστυνομία. Η αυξημένη κίνηση στους δρόμους, αλλά και η αύξηση κρουσμάτων αδικημάτων κατά περιουσίας που παρατηρείται την περίοδο αυτή δημιουργεί αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις για την Αστυνομία. Επίσης, η φετινή περίοδος λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων αυξάνει κατά πολύ το έργο και τις ευθύνες της Αστυνομίας».

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ τα δύο διατάγματα του Αρχηγού Αστυνομίας για αντιμετώπιση της πυκνής τροχαίας κίνησης στους υπεραστικούς δρόμους κατά την επιστροφή των εκδρομέων στις πόλεις.

Τα διατάγματα απαγορεύουν την κυκλοφορία αρθρωτών οχημάτων και γεωργικών ελκυστήρων στους αυτοκινητόδρομους και συγκεκριμένους υπεραστικούς δρόμους σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες και προστίθενται στην ευρύτερη προσπάθεια της Αστυνομίας για απάμβλυνση του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, ενόψει και της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου ο σχεδιασμός της Αστυνομίας και του Τμήματος Τροχαίας περιλαμβάνει αυξημένη αστυνομική παρουσία στις κύριες αρτηρίες του οδικού δικτύου, για σκοπούς παροχής διευκολύνσεων στους εκδρομείς, αλλά και για σκοπούς πρόληψης τροχαίων συγκρούσεων. Θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την υπερβολική ταχύτητα και το επικίνδυνο προσπέρασμα και την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.