ΓΓ ΑΚΕΛ: Έλλειψη βούλησης από μέρους της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης σχετικά με την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ρώτησαν εκπρόσωπο του Υπουργείου αν έχει απευθυνθεί στην ΕΕ η κυβέρνηση για να διεκδικήσει εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, η απάντηση ήταν αρνητική.

Διαβάστε επίσης:

«Όχι» από ΥΠΟΙΚ σε προτάσεις της αντιπολίτευσης για αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση μονίμως μπροστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από τη στιγμή, τόνισε, που το ευρωπαϊκό κεκτημένο δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις για διευκολύνσεις. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ισπανίας και Πορτογαλίας που έλαβαν εξαιρέσεις με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού να έχουν μειωθεί μέχρι και 40%. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι προοπτικές και περιθώρια υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και ελέγχου των ολιγοπωλίων και καρτέλ στο θέμα των καυσίμων. Όπως είπε δεν γίνεται να μειώνεται τους τελευταίους μήνες η διεθνής τιμή του πετρελαίου και στην Κύπρο να αυξάνεται η λιανική τιμή των καυσίμων.

Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι η μόνη φορά που κινήθηκε η κυβέρνηση, ήταν όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν την υλοποίηση της πρότασης για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19 στο 9%. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να μειωθεί γιατί υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία αλλά ανέφερε ότι όταν αντέδρασαν τα κόμματα, η κυβέρνηση ζήτησε διευκόλυνση από την ΕΕ και προχώρησε στη μείωση.

Αυτούσια η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την Πρόταση Νομού για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα:

«Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει Πρόταση Νόμου για τον τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Για τερματισμό δηλαδή της επιβολής ΦΠΑ πάνω στον φόρο κατανάλωσης.

Υπάρχει ακόμα μια Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία συζητείται στην Επιτροπή Εμπορίου και αφορά στη διεύρυνση των λόγων για έκδοση πλαφόν στα καύσιμα. Ο νομός αυτός είναι διαφορετικός από το νόμο για τα υπόλοιπα βασικά αγαθά.

Έχουμε καταθέσει τις συγκεκριμένες Προτάσεις γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη βούληση για να αντιμετωπιστεί, στο βαθμό του δυνατού, το κύμα ακρίβειας που υπάρχει και φαίνεται ιδιαίτερα στα ζητήματα της ενέργειας. Η ακρίβεια αυτή μετακυλίεται και σε αλλά βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα μέρος του προϋπολογισμού του νοικοκυριού να εξανεμίζεται εξαιτίας της αύξησης τόσο του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών.

Διαπιστώσαμε και σήμερα, μέσω των ερωτήσεων μας, αυτή την έλλειψη βούλησης από μέρους της κυβέρνησης. Όταν ρωτήσαμε το αρμόδιο υπουργείο αν έχει απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διεκδικήσει εξαιρέσεις για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που υπάρχει στο ηλεκτρισμό και στα καύσιμα, η απάντηση ήταν αρνητική. Μονίμως η κυβέρνηση, επικαλείται ως δικαιολογία το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τη στιγμή που το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο αλλά και μια σειρά από αποφάσεις της Ε.Ε., έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και σε πρώτες ύλες. Εντούτοις, βλέπουμε την Κυβέρνηση να μην έχει κάνει τίποτε.

Ως ΑΚΕΛ, θα επιμένουμε στην Πρόταση Νόμου, ενώ υπάρχουν και Προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει άλλα κόμματα και αφορούν στον ηλεκτρισμό. Θα αναμένουμε τις απαντήσεις από την κυβέρνηση στα ερωτήματα που έχουμε υποβάλει και την ερχόμενη βδομάδα θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.

Έχουμε ανταπαντήσει ότι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δίδει τη δυνατότητα, σε έκτακτες περιπτώσεις, ακόμα και για την αναστολή των δημοσιονομικών προδιαγραφών. Είναι η εύκολη απάντηση της Κυβέρνησης να λέει «μα ξέρετε, αυτό δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επαναλαμβάνω, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για να μπορούν τα κράτη μέλη να πάρουν εξαιρέσεις για να βοηθήσουν την κοινωνία και την οικονομία. Ήδη μια σειρά από κράτη μέλη έχουν πάρει σημαντικές εξαιρέσεις. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πάρει εξαίρεση από την τιμολόγηση στην Ενέργεια, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί στον ηλεκτρισμό σε αυτές τις δύο χώρες να έχουν μειωθεί μέχρι και 40%. Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας χαρακτήρισε αυτή την εξαίρεση, που διεκδίκησαν και πήραν αυτές οι δύο χώρες, ως μεγάλη νίκη. Εμείς δεν είδαμε τίποτα.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η μόνη φορά που κινήθηκε η κυβέρνηση, ήταν όταν ως κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε φέρει την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% στο ηλεκτρισμό. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να μειωθεί γιατί υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία. Εντούτοις, όταν τους υποχρεώσαμε να το κάνουν, τελικά πήραν τη δυνατότητα για μείωση. Άρα προοπτικές και περιθώρια υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει, είναι η βούληση αυτής της Κυβέρνησης. Όπως δεν υπάρχει η βούληση της Κυβέρνησης να ελέγξει τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ στο θέμα των καυσίμων. Δεν γίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες η διεθνής τιμή του πετρελαίου να μειώνεται και η λιανική τιμή των καυσίμων συνεχώς να αυξάνεται. Το αντίθετο δεν έχει συμβεί ποτέ στην Κύπρο, δηλαδή να αυξάνεται διεθνώς η τιμή του πετρελαίου και να μειώνονται οι λιανικές τιμές στην Κύπρο.

Το αντίθετο συμβαίνει. Μόλις αυξηθούν διεθνώς οι τιμές, αυξάνονται αμέσως οι τιμές στην Κύπρο λες και τα νέα φορτία έρχονται με ταχύπλοο. Όταν μειώνονται οι τιμές των καυσίμων διεθνώς, αργούν πολύ να μειωθούν στην Κύπρο λες και έρχονται σε βάρκα με κουπιά».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.