ΓΓ ΑΚΕΛ για Αρχιεπίσκοπο: Ακατανόητη η επιμονή του – Η οικία Χ.Κορνέσιου δεν είναι εκκλησιαστικό μνημείο

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων επιστολή αναφορικά με την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου: Μαζεύτηκαν 2.500 υπογραφές

Ο ΓΓ κάνει λόγο για «αλυσιδωτά νέες αμφισβητήσεις της αρμοδιότητας και ευθύνης του κράτους στη διαχείριση μνημείων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Εκκλησία», μετά την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για αποχαρακτηρίσει της έκτασης με τις αρχαιότητες στην Γεροσκήπου προκειμένου να τύχει εκμετάλλευσης από την Εκκλησία.

«Δυστυχώς, η νέα αυτή ενέργεια του αρχιεπισκόπου επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε διατυπώσει το 2019 για τη γνωστή υπόθεση των αρχαιοτήτων στη Γεροσκήπου, ότι δηλαδή η απόφαση της Κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τον εκεί αρχαιολογικό χώρο από Αρχαίο Μνημείο, θα οδηγούσε αλυσιδωτά σε νέες αμφισβητήσεις της αρμοδιότητας και ευθύνης του κράτους στη διαχείριση μνημείων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Εκκλησία».

Το κύριο μέρος της επιστολής:

Η συστηματική αμφισβήτηση του θεσμικού καθεστώτος που διέπει τα Αρχαία Μνημεία Β΄ Πίνακα, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη διάλυση της κρατικής πολιτικής για τα αρχαία μνημεία. Αν η κυβέρνηση αποδεκτεί την απαίτηση του Αρχιεπισκόπου αυτό θα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση σειράς προνοιών του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου, που αφορούν τόσο περί τα Αρχαία Μνημεία όσο και τα Μουσεία. Συγκεκριμένα, η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι κηρυγμένη ως Αρχαίο Μνημείο ήδη από το 1935, ενώ από το 1988 εντός του μνημείου λειτουργεί και Εθνολογικό Μουσείο.

Η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι μνημείο Αστικής Αρχιτεκτονικής. Δεν είναι εκκλησιαστικό μνημείο και ουδέποτε υπήρξε ιερός χώρος λατρείας. Καθίσταται επομένως ακατανόητη η επιμονή του Αρχιεπισκόπου να την εντάξει σε «αλυσίδα» εκκλησιαστικών μνημείων και μουσείων. Η ευθύνη για τη σύνταξη εθνικής Ιστορίας σε ένα κοσμικό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η δημιουργία σχετικών ιστορικών μουσείων, ανήκει στο κράτος, τους ακαδημαϊκούς και τους επιστημονικούς φορείς. Η Εκκλησία είναι μέρος της Ιστορίας της Κύπρου, όχι ο αποκλειστικός και προνομιακός συγγραφέας της.

Σας καλώ να προστατεύσετε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας ξεκαθαρίζοντας σε όλες τις κατευθύνσεις ότι «όλες οι αρχαιότητες πάνω σε οποιαδήποτε γη αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους» (Περί αρχαιοτήτων Νόμος, άρθρο 3). Ταυτόχρονα σας καλώ να ενεργήσετε χωρίς χρονοτριβή, έτσι ώστε η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να παραμείνει ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων».