ΓΓ ΑΚΕΛ για τα μέτρα: Δαιμονοποίησαν την πρότασή μας αλλά την υιοθέτησαν – Τον ΔΗΣΥ ας τον κρίνει ο λαός

ΠτΔ – Δηλώσεις Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τους αρμόδιους Υπουργούς, προβαίνει σε δηλώσεις αναφορικά με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. // PoR – Statements to the Press on the Council of Ministers' decisions The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, accompanied by the Ministers in charge, makes statements to the Press on today's Council of Ministers' decisions concerning the issue of tackling coronavirus.

Όλη αυτή την περίοδο το κυβερνών κόμμα το μόνο το οποίο έκανε ήταν να ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή του εικόνα.

Ενώ για ολόκληρες μέρες μας κατηγορούσε ως δογματικούς, ως Κόμμα το οποίο δεν ενδιαφερόταν να συνεργαστεί, τώρα που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στην φιλοσοφία τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας προσεγγίσεις επιχειρεί και πάλι κάνοντας μια στροφή 180° να κεφαλαιοποιήσει αυτά τα οποία εξαγγέλλονται και να μας κατηγορήσει ως αντιπολίτευση. Εμείς τους αφήνουμε στην κρίση του λαού ανέφερε σε δήλωσή  του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Η δήλωση: 

Για να κρίνουμε τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σημαντικό να δούμε τι υποστηρίζαμε όλες τις τελευταίες μέρες εμείς, τι έλεγε ο Υπουργός Οικονομικών και τι το κυβερνών κόμμα και που στρέφονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Εμείς από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία με  μια συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Προτείναμε την έκδοση ομολόγου από το οποίο θα αντλούσαμε λεφτά για να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα που θα χρησιμοποιείτο για τη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτουμένων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Προτείναμε την περίοδο που θα ισχύσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι μικρομεσαίες και γενικότερα οι επιχειρήσεις από το ίδιο το κράτος, από την ίδια την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, προτείναμε για τη δεύτερη  περίοδο οπότε θα ξεκινούσε η επανεκκίνηση της οικονομίας να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις γενικότερα με δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο, επιτόκιο το οποίο θα τους επέτρεπε να εξοφλήσουν τα δάνεια αυτά σε έξι χρόνια.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι χθες ο Υπουργός Οικονομικών μας κατηγορούσε για αυτές τις προτάσεις, λέγοντας ότι θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την οικονομία Και ο ΔΗΣΥ μάς κατηγορούσε για δογματισμό, για αδιαφορία συνεργασίας με στόχο την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Είδαμε ψες, τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, να έχουν την φιλοσοφία την οποία προτείναμε, δηλαδή έκδοση ομολόγου, στήριξη των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτουμένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων για την περίοδο που ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και μέτρα τα οποία στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα μέτρα θα τα δούμε με πολλή προσοχή και θα τα κρίνουμε κατά τρόπο πάρα πολύ συγκεκριμένο. Θέλω να πω όμως ότι η φιλοσοφία, τουλάχιστον στο πρώτο σκέλος, όπως την έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι εκείνη την οποία δαιμονοποιούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο, εκείνη την οποία εμείς είχαμε προτείνει.

Εμείς ως κόμμα της αντιπολίτευσης συμπεριφερθήκαμε υπεύθυνα. Όλη αυτή την περίοδο που διαρκεί η κρίση καταθέσαμε κατ’ επανάληψη προτάσεις για τα ζητήματα της Υγείας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και θα συνεχίσουμε και με προτάσεις για άλλα ζητήματα.

Όλη αυτή την περίοδο το κυβερνών κόμμα το μόνο το οποίο έκανε ήταν να ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή του εικόνα. Ενώ για ολόκληρες μέρες μας κατηγορούσε ως δογματικούς, ως Κόμμα το οποίο δεν ενδιαφερόταν να συνεργαστεί, τώρα που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στην φιλοσοφία τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας προσεγγίσεις επιχειρεί και πάλι κάνοντας μια στροφή 180° να κεφαλαιοποιήσει αυτά τα οποία εξαγγέλλονται και να μας κατηγορήσει ως αντιπολίτευση. Εμείς τους αφήνουμε στην κρίση του λαού.

Είπα και προηγουμένως ότι θα μελετήσουμε με πάρα πολύ προσοχή το δεύτερο σκέλος των μέτρων τα οποία προτείνει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή θέλω να επαναλάβω κάποια ζητήματα τα οποία είχαμε θέσει και στο παρελθόν και τα οποία δεν έχουμε δει να υιοθετούνται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση.

  • Επιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να ρυθμίσει το ζήτημα των ενοικίων. Με τρόπο που θα συνεισφέρει το κράτος, θα συνεισφέρει και ο ενοικιαστής και ο ιδιοκτήτης.
  • Επιμένουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέραν από τα ενοίκια να στηριχθούν και σε ό,τι αφορά την δανειοδότηση τους. Υπήρχε στο παρελθόν η σκέψη για δημιουργία ενός οργανισμού εγγυοδοτικού για
    τις επιχειρήσεις, αυτό το θέμα θα πρέπει να μας απασχολήσει ξανά.
  • Θέλουμε να επιλυθεί το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
  • Θέλουμε να υπάρξει μια ρύθμιση για τα ζητήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, των δόσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Και πάνω από όλα θέλουμε να στηριχθούν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Οι άνθρωποι που εργάζονται στους φούρνους, στα φαρμακεία στις υπεραγορές. Άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται για να προσφέρουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους προσέξουμε και θα πρέπει να τους προστατεύσουμε.

Επαναλαμβάνω ότι θεωρούμε ότι οι στιγμές οι οποίες διέρχεται ο τόπος μας είναι πολύ κρίσιμες, ο κάθε ένας από εμάς έχει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και το ΑΚΕΛ πάντοτε εποικοδομητικά, πάντοτε θετικά, με συγκεκριμένες προτάσεις θα επιχειρήσει να επηρεάζει τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News