ΓΓ ΑΚΕΛ: Η αποτροπή της διχοτόμησης είναι ανάγκη επιβίωσης

Το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση που βρέθηκε ποτέ ανέφερε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων της Πηγής Αμμοχώστου, το οποίο τελέστηκε στον Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα Συνοικισμού Ορόκλινης.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως “οριστικά και αμετάκλητα πρέπει να αφήσουμε πίσω τον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, τα συνθήματα και τις ψευδαισθήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τον φασισμό και την ακροδεξιά”.

Την ίδια ώρα, πρέπει με ειλικρίνεια να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες για λύση, ανέφερε. Η Πηγή Αμμοχώστου, συνέχισε, είναι ακόμα μια κοινότητα που έχει πληρώσει το δικό της τραγικό τίμημα στην αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου, με νεκρούς και αγνοούμενους και “το πληρώνει ακόμα με την προσφυγιά”.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πως μπορούν να επουλωθούν οι πληγές “όταν ακόμα βιώνουμε τις συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της πατρίδας μας; Όταν αντικρίζουμε το μισοφέγγαρο στον Πενταδάκτυλο; Όταν ακόμα περιμένουμε να μάθουμε τι απέγιναν τα προσφιλή μας πρόσωπα που αγνοούνται”.


Ανέφερε ότι “τιμώντας τους νεκρούς μας, πρέπει να θυμόμαστε πώς φτάσαμε στην κυπριακή τραγωδία. Πρέπει να συντηρούμε την ιστορική αλήθεια γιατί μόνο όταν πάμε πίσω στο παρελθόν μπορούμε να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα που χαράζουν τον δρόμο προς το μέλλον”.

“Η ιστορία έγραψε πως σε αυτό τον τόπο, το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή είναι οι δύο πτυχές του ίδιου εγκλήματος που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ. Έγκλημα που βρήκε πρόθυμους εκτελεστές εντός της πατρίδας μας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, τον φανατισμό για να παρασύρουν στο έγκλημα” είπε.

“Υπέσκαψαν το νόμιμο κράτος, πολέμησαν τον Μακάριο, επιτέθηκαν και δολοφόνησαν δημοκρατικούς πολίτες, προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθήκες συνταγματικής ανατροπής. Τέτοια ήταν η δράση της ΕΟΚΑ Β’ που ίδρυσε και καθοδήγησε ο Γρίβας, ο οποίος αναδείχθηκε σε ολετήρα της Κύπρου” συνέχισε.


Είναι γι’ αυτό, συμπλήρωσε, που εξοργίζεται ο λαός μας όταν οι κυβερνώντες όχι μόνο καταβάλλουν προσπάθειες να εξωραΐσουν την εγκληματική δράση του, αλλά και να του κάνουν μνημεία. “Εδώ ισχύει το αξίωμα ότι λαός που ξεχνά την ιστορία είναι καταδικασμένος να ξαναζήσει τις τραγωδίες του. Και στην Κύπρο, δεν έχουμε τέτοια περιθώρια”.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι δεν έχουμε πολλές επιλογές και ο χρόνος έχει εξαντληθεί. “Μία είναι η επιλογή. Να παραμείνουμε συνεπείς σ’ αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Στη βάση της λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις”.

Συνέχισε, λέγοντας πως “πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για σπάσιμο του ζημιογόνου αδιεξόδου και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν”.


Αν δε γίνει αυτό, ανέφερε «η Τουρκία θα συνεχίσει να βολεύεται και σταθερά να υλοποιεί τον στόχο της για διχοτόμηση, εκμεταλλευόμενη το παρατεταμένο αδιέξοδο. Πρέπει να δράσουμε αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων κι όχι παραμένοντας παθητικοί παρακολουθώντας παθητικά τις οδυνηρές εξελίξεις που δημιουργεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο κι αλλού.

Η αποτροπή της διχοτόμησης δεν είναι απλά καθήκον. Είναι ανάγκη. Ανάγκη επιβίωσης, ύπαρξης και προοπτικής του λαού μας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.