ΓΓ ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση να παρέμβει στο θέμα των ενοικίωνΤοποθέτηση για τις θέσεις του ΑΚΕΛ έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματος του και τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να έχουν εισόδημα, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγάλες να στηριχθούν για να καλύψουν άμεσα λειτουργικά έξοδα ώστε να ξεπεράσουν τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου και το κράτος να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του. Για αυτό και όλες οι προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες καταθέσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πρώτη στιγμή επιμέναμε στην ανάγκη να στηριχθούν οι ΜμΕ και οι αυτοεργοδοτούμενοι απευθείας από το Κράτος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την απευθείας στήριξη €100 εκ. την οποία στην συνέχεια βέβαια αποσύρε μαζί με όλο το νομοσχέδιο. Αναμένουμε ότι οι νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν εκ νέου αυτή την πρόταση, η οποία κατά την άποψη μας θα πρέπει να είναι αυξημένη, είπε ο ΓΓ.

Την ίδια ώρα ο ΓΓ ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρχει νοικοκυρεμένη διαχείριση.

Δεν πρέπει να πετάμε λεφτά. Αλλά δεν δεχόμαστε την άποψη της κυβέρνησης ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Είχαν συμπεριλάβει πρόνοια στο πρώτο νομοσχέδιο που είχαν καταθέσει για επιδότηση των επιτοκίων με ποσό ύψους 250εκ. Οπόταν υπάρχουν τα 250 εκ. Επίσης, είχαν προνοήσει για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτούμενων και των επιχειρήσεων με 1,32δις. Ακούσαμε την Υπουργό Εργασίας χθες να δηλώνει ότι έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 219εκ. Και από εδώ λοιπόν αναμένεται να εξοικονομηθούν λεφτά. Υπάρχει η δυνατότητα στήριξης των ΜμΕ με ένα ποσό μεγαλύτερο από τα 100εκ.
Την ίδια ώρα θεωρούμε ότι οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένα θετικό βήμα, αλλά είναι ένα ανεπαρκές βήμα. Δεν στηρίζουν, δεν επιλύουν και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επαρκώς. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρέμβει διότι ο εθελοντικός χαρακτήρας των μέτρων που έχει προωθήσει μέχρι σήμερα για το θέμα των ενοικίων, αφήνει εγκλωβισμένες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάθεση του εκάστοτε ιδιοκτήτη.