ΓΓ ΑΚΕΛ: Η ΠΟΓΟ υπάρχει γιατί υπάρχουν ακόμα οι λόγοι που την γέννησαν

Η ΠΟΓΟ σφράγισε με την παρουσία και τη δράση της όσα κέρδισαν οι Κύπριες γυναίκες, όσα κατάφεραν να κατακτήσουν όλες αυτές τις δεκαετίες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «η ΠΟΓΟ υπάρχει, γιατί υπάρχουν ακόμα οι λόγοι που την γέννησαν».

Σε ομιλία του την Κυριακή στο 14ο συνέδριο της ΠΟΓΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η προσφορά και η δράση της Οργάνωσης, πραγματικά πρωτοποριακή, έβγαλε τη γυναίκα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της στο προσκήνιο», προσθέτοντας ότι «μέσα σε διαφορετικές συνθήκες και πλαίσιο, οι γυναίκες σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται καταπίεση, εκμετάλλευση, διακρίσεις, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες».

Αναφέροντας ότι «οι συνθήκες για τις γυναίκες της Κύπρου σήμερα, ιδιαίτερα τις νεαρές εργαζόμενες» είναι «ανισοτιμία, ανισομισθία, ενδοοικογενειακή βία, παρενόχληση, στερεότυπα, προκαταλήψεις, καταπίεση, ασήκωτες ευθύνες στο σπίτι, τεράστιο βάρος στη δουλειά», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ενδυναμωμένη από τις αποφάσεις του σημερινού συνεδρίου,  η ΠΟΓΟ καλείται ξανά να δώσει πνοή στις προσδοκίες και τα όνειρα των γυναικών της Κύπρου».

«Της νέας, της εργαζόμενης, της συνταξιούχας, της μετανάστριας, της μονογονιού, της γυναίκας που είναι θύμα των εμπόρων και της βίας, της γυναίκας που δεν παραιτείται, που αγωνίζεται και που τελικά θα κερδίσει το δικό της μέλλον», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι «την ώρα που ακούνε για ισότητα, βλέπουν ότι αμείβονται λιγότερο από τους άντρες για την ίδια ή και περισσότερη δουλειά», ενώ την ώρα που τους μιλούν για δικαιώματα, όπως είπε, «συζητούμε αν έχουν οι ίδιες δικαίωμα ν’ αποφασίζουν για το σώμα τους».

«Την ώρα που ακούν τον Νίκο Αναστασιάδη να τις κατσαδιάζει που δεν συμμετέχουν στα κοινά δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους για να βγουν από το σπίτι και αν βρεθεί ένα κέντρο απασχόλησης ή ένας σταθμός χρειάζονται σχεδόν μισό μισθό για να τον πληρώνουν», πρόσθεσε.

Σ’ αυτά προστίθενται, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «τα ωράρια που έχουν αλωθεί, η υποβάθμιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ο εξευτελισμός της γυναίκας σε μέσα ενημέρωσης, ο εξευτελισμός της από λογής αυτόκλητους ειδήμονες που μιλούν εξ’ ονόματός της και ερήμην της».

«Και έτσι μένει η σύγχρονη γυναίκα σήμερα στην Κύπρο, να έχει πάρει την σκυτάλη από τη γιαγιά της που λαθροβιεί με μια μικρή σύνταξη, από τη μητέρα της που γίνεται λάστιχο για την βοηθήσει και να τρέχει ασθμαίνοντας στον στίβο της ζωής για να καταφέρει το αυτονόητο: να έχει τη θέση που της αξίζει», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μπορεί εδώ σ’ αυτή την αίθουσα να βρίσκεται η Ιστορία της ΠΟΓΟ, πλούσια και ένδοξη, σκαμμένη στα πρόσωπα των βετεράνων, κρυμμένη στις αφηγήσεις των εκατοντάδων ανώνυμων αγωνιστριών της ζωής, μα έξω βρίσκεται το μέλλον της».

«Έξω στην κοινωνία βρίσκονται οι χιλιάδες των γυναικών, τις οποίες η ΠΟΓΟ πρέπει να εντοπίσει, να συναντήσει, να εμπνεύσει, να οργανώσει και να σπρώξει στον αγώνα και την προσπάθεια για να κερδίσουν όσα δικαιούνται, για να πραγματώσουν τα όνειρά τους, να συνεχίσουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην ουσιαστική ισοτιμία και την κοινωνική καταξίωση», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.