ΓΓ ΑΚΕΛ: Καταθέτει σήμερα την πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών

Φωτογραφία αρχείου

Πρόταση νόμου αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών που έχουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας (προμηθευτές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, διανομείς και εταιρείες πετρελαιοειδών) λόγω των υψηλών τιμών, αλλά και την αξιοποίηση των εσόδων που θα έχει το κράτος από το συγκεκριμένο μέτρο για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η πρόταση νόμου προνοεί τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών που έχουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, με συντελεστή 90%. Με την πρόταση τροποποιείται η νομοθεσία, η οποία αφορά το φόρο εισοδήματος ώστε να επιτρέπεται η φορολόγηση υπερκερδών που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν λόγω των υψηλών τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας αποτελεί μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των συστάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και της ΕΕ, καθώς και εναρμόνιση με την πρακτική την οποία έχουν ήδη εφαρμόσει άλλα κράτη- μέλη.

Τονίζεται επίσης ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, που σημαίνει ότι η πρόταση δε μπορεί να κριθεί ως αντισυνταγματική.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ προτίθεται να καταθέσει και δεύτερη πρόταση στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία αφορά τη λειτουργία του Ταμείου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Με την πρόταση αυτή εισάγεται από το 2023 μόνιμη ρύθμιση για επιβολή τέλους ανταπόδοσης επί των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ για το ποσό ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τη Μέγιστη Τιμή Αγοράς από ΑΠΕ.

Το ύψος του τέλους καθορίζεται επίσης στο 90%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει στείλει εδώ και μήνες επιστολές στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy