ΓΓ ΑΚΕΛ: Καθοριστικής σημασίας η τριμερής

Η τριμερής συνάντηση της 25ης του μήνα στο Βερολίνο είναι καθοριστικής σημασίας και αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να τεθεί από Τουρκικής πλευράς στο τραπέζι θέμα λύσης Συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι το φάσμα αυτό επιτείνεται από την πιθανή εκλογή στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ενός εκ των δύο εκλεκτών της Άγκυρας, στις επικείμενες εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, εκτός και αν κάτι τέτοιο βολεύει και κάποιους στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να αφεθεί να παρέλθει ο χρόνος μέχρι και τις εκλογές στα κατεχόμενα, ώστε να αλλάξει η ηγεσία, διερωτώμενος ωστόσο τι πράττει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι εδώ και τρεις βδομάδες η Κυβέρνηση καλλιεργούσε το αίσθημα ότι δεν πρέπει να αναμένονται θετικές εξελίξεις από την τριμερή, και μετά από πιέσεις που άσκησε το ΑΚΕΛ, φαίνεται να άλλαξε η ρητορική της πλέον λέει ότι ο Πρόεδρος πάει σε αυτή με έντονη πρόθεση για θετικά αποτελέσματα.

Οι προσδοκίες από την τριμερή θα εξαρτηθούν από το πώς θα προσέλθουν σε αυτήν οι δύο ηγέτες, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αν και οι δύο έχουν πρόθεση να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς, κάτι που θα επέβαλλε πίεση στην Τουρκία, η οποία δε θα μπορούσε να ξεφύγει εύκολα.