ΓΓ ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αναζητεί άλλοθι και κωλυσιεργεί για τη φορολόγηση των υπερκερδών

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας και κερδίζει χρόνο προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά την πρώτη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας των δύο προτάσεων νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ -Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και αφορούν στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας μόνο για το 2022 και την εισαγωγή τέλους για τα απροσδόκητα κέρδη, δηλαδή αυτά που θα προκύπτουν από τις αυξημένες, σε σχέση με τις καθορισμένες, τιμές πώλησης.


Ο ίδιος υπενθύμισε τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ να ανοίξει διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών «με στόχο να μοιραστούμε μαζί του τις σκέψεις τις οποίες είχαμε έτσι ώστε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στη Βουλή η κυβέρνηση. Δυστυχώς επιμελώς το Υπουργείο Οικονομικών επιμελώς και επίμονα αρνήθηκε αυτό το διάλογο.

Κάτι που υποχρέωσε το ΑΚΕΛ και έφερε αυτές τις δυο προτάσεις νόμου στη Βουλή και ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση που έπρεπε να γίνει πριν από καιρό. Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική βούληση να συζητήσει ορθολογικά το θέμα με στόχο να βρούμε λύσεις. Λύσεις προς όφελος των καταναλωτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων».

Όπως εξήγησε, τα διάφορα υπουργεία που εμπλέκονται στη συζήτηση ήρθαν με διαφορετικές θέσεις, ενώ οι διάφορες Υπηρεσίες επίσης κατέθεσαν διαφορετικές θέσεις και «περισσότερο έχουμε ακούσει προφάσεις γιατί δεν μπορούν να γίνουν διάφορα ζητήματα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει». Ανεξάρτητα από τη στάση της κυβέρνησης το ΑΚΕΛ, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του, θα συνεχίσει να επιμένει στις δύο προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει.

«Είναι πεποίθηση μας ότι μπορεί και πρέπει να γίνει αυτή η φορολόγηση με στόχο τα λεφτά από τα υπερκέρδη των εταιρειών να επιστραφούν πίσω στην κοινωνία για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών. Ήδη το θέμα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.


Υπάρχουν πολύ χρήσιμες εμπειρίες από το τι έχουν κάνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπάρχει η προσέγγιση της Κομισιόν ότι αυτή η φορολόγηση πρέπει να γίνει με στόχο να βοηθηθούν ι κοινωνίες και οι οικονομίες, υπάρχει σύσταση από μέρους της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ. Αυτά θα πρέπει να κοιτάξει η κυβέρνηση παρά να αναζητεί άλλοθι για να μην γίνει τίποτε, να συνεχίσουν οι διάφορες εταιρείες να έχουν υπερκέρδη και την ίδια ώρα να συνεχίσουν να υποφέρουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω του πολύ μεγάλου κόστους προμήθειας ενέργειας», υπογράμμισε ο Στέφανος Στεφάνου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στην Επιτροπή ακούστηκαν διάφορες εκτιμήσεις ως προς το υπολογιζόμενο ύψος των υπερκερδών και έψεξε το γεγονός ότι «ενώ η υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου είχε προ αρκετών μηνών δηλώσει ότι μέχρι το Σεπτέμβρη θα γινόταν αξιολόγηση για το ύψος των υπερκερδών, σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες μάς ανέφεραν ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμα».

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο, σε μια ανάλογη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Ε. Συμβουλίου, με στόχο τη λήψη μέτρων για ανακούφιση της οικονομίας και των νοικοκυριών, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι μέχρι τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να δώσει ένα προσανατολισμό.

«Δεν έχουμε ακούσει τίποτε από μέρους της κυβέρνησης. Δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα υπερκέρδη και να υπολογιστούν κατά συγκεκριμένο τρόπο. Μιλούμε για τα υπερκέρδη. Διότι είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα βγει και θα πει ότι δεν κατανοεί ότι η επιχείρηση πρέπει να έχει κέρδος. Εμείς το κατανοούμε πλήρως. Εμείς μιλούμε για το υπερκέρδος. Αυτό που βγαίνει από την ακρίβεια, από τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», παρατήρησε. Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει πρόταση για εισαγωγή τέλους και πάλι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι αυτό «το ακούσαμε εδώ και μήνες»!


Σ’ αυτό το σημείο παρατήρησε « ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάτι. Απλά κωλυσιεργεί και κερδίζει χρόνο προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο αυτές οι προτάσεις του ΑΚΕΛ να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν τις εκλογές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Επιτροπή θεωρήσει την συζήτηση ολοκληρωμένη.

«Θέση μας είναι ότι μπορούμε σύντομα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν κλείσει λόγω των εκλογών. Θα το προσπαθήσουμε αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.