ΓΓ ΑΚΕΛ: Με γνώμονα τον κύριο στόχο, τη λύση του Κυπριακού, η απάντηση στην πρόταση ΑκιντζίΗ απάντηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην πρόταση Ακιντζί για το θέμα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κύριο στόχο που είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Το κόμμα θα στείλει εντός της ημέρας γραπτώς τις θέσεις του για το πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Παράλληλα, είπε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει η απάντηση να τεκμηριώνει γιατί η πρόταση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή και να υποδεικνύει την ανάγκη επιστροφή στις συνομιλίες, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα και χωρίς να τίθενται προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να απαντώνται οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες ανησυχίες της Τουρκοκυπριακής πλευράς, καθησυχάζοντας για τις πρώτες και εξηγώντας την απόρριψη για τις δεύτερες.

Ο κ. Κυπριανού κάκισε τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων που επιμένουν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας τους ως εξίσου επικίνδυνους με εκείνους που αρνούνται συνεχώς την επιστροφή στις συνομιλίες.

Σε ότι αφορά την πρόταση Ακιντζί για πενταμερή διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μετά από πολύ καλή προετοιμασία, διαφορετικά θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Παράλληλα, κατέληξε, μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν αρθεί οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.