ΓΓ ΑΚΕΛ: Να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για αντιμετώπιση του bullying

Όσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του bullying θα ερχόμαστε πάντοτε επιμηθείς να θρηνούμε για θύματα, να διερωτόμαστε γιατί δεν μίλησαν οι μάρτυρες και να ζητούμε τιμωρία για τους θύτες, δήλωσε την Τετάρτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τόνισε πως δουλειά των πολιτικών κομμάτων, των οργανώσεων και όσων έχουν παρέμβαση, είναι να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα, για αντιμετώπιση του φαινομένου, και κυρίως, για πρόληψη.

Σε χαιρετισμό του, σε ημερίδα για το Bullying, ο κ. Στεφάνου είπε ότι κάθε φορά που ένα περιστατικό εκφοβισμού αναδεικνύεται στη δημόσια συζήτηση αμέσως όλοι καλούν τα θύματα να μιλήσουν, ενώ διερωτήθηκε «πόσο εύκολο είναι για ένα θύμα, ειδικά αν είναι ανήλικο, να μιλήσει» και «πόσο εύκολο είναι και για τους ενήλικες να μιλήσουν και τελικά να πετύχουν να νικήσουν σε τέτοιες υποθέσεις».

«Δουλειά δική μας, των πολιτικών κομμάτων, των οργανώσεων και όσων έχουν παρέμβαση είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα για αντιμετώπιση του φαινομένου και, κυρίως, για πρόληψη», είπε.

Σημείωσε πως «πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι σε μια κοινωνία που οι θεσμοί βρίσκονται υπό αμφισβήτηση δύσκολα θα μιλήσουν τα θύματα και οι μάρτυρες», προσθέτοντας ότι «έπειτα, πρέπει να δούμε ένα προς ένα συγκεκριμένα βήματα για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση Δημοκρατικού Συναγερμού παίρνει βαθμό απροβίβαστο», για να συμπληρώσει ότι «ένα χρόνο μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας δεν έχει ακόμα συσταθεί Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα ενδοσχολικής βίας».

«Το χειρότερο», υπογράμμισε, «στη Βουλή αποκαλύφθηκε ότι ο αρμόδιος Υπουργός δεν γνώριζε καν για την ύπαρξη της νομοθεσίας. Για διορισμό εκπαιδευτικών ψυχολόγων που θα στελεχώσουν την υποβαθμισμένη υπηρεσία στα σχολεία ούτε λόγος. Ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης».

Είπε ακόμα ότι «σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχουν φτάσει στο Υπουργείο Παιδείας από την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού τα τελευταία δύο χρόνια δύο επιστολές με συστάσεις για τα ζητήματα αυτά, που παραμένουν αναπάντητες», για να προσθέσει ότι «από το 2015, δηλαδή πριν από εφτά χρόνια, κυκλοφόρησε εγκύκλιος με συστάσεις για κατάρτιση κανονισμών για το bullying για μαθητές και γονείς και για δημιουργία υποεπιτροπής για διαχείριση των φαινομένων εκφοβισμού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί».

Κατέληξε λέγοντας πως «όταν λέμε stop bullying καλούμε τα θύματα να μιλήσουν, καλούμε τους μάρτυρες να μιλήσουν και να στηρίξουν τα θύματα, μα κυρίως, καλούμε την πολιτεία, την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα, να υιοθετήσει πολιτικές, να δει επιτέλους το πρόβλημα και να δώσει λύσεις».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy