Καμία ενημέρωση έχει το ΑΚΕΛ για το αν επίκειται σύντομα να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς οι οποίοι θα οδηγήσουν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας, σχολιάζοντας την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ.

Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να πει ένα ξεκάθαρο ναι στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην πρόταση του για επιστροφή στο διάλογο με τους όρους που έθεσε, προσπαθεί να διώξει την μπάλα από τα πόδια του, όπως είπε χαρακτηριστικά, καταθέτοντας μια πρόχειρη και ανεύθυνη πρόταση η οποία προσθέτει στο πρόβλημα του αδιεξόδου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλώνεται εδώ και δύο μήνες σε μια συζήτηση (της πρότασης του περί αποκέντρωσης εξουσιών) χωρίς περιεχόμενο με αποτέλεσμα στο τέλος να αποδειχθεί ότι επρόκειτο απλώς για μια “κουβέντα του καφενέ”.

Υπέδειξε ότι επιβάλλεται να γίνει αντιληπτό ότι το Κυπριακό δε μπορεί να τυγχάνει χειρισμού στη βάση τακτικής και σκοπιμοτήτων, προσθέτοντας ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά λειτουργήσει με σωστή τακτική, αλλά τελικά δεν υπάρξει πρόοδος, θα διαφανεί ξεκάθαρα ότι την ευθύνη γι’ αυτό φέρει η Τουρκία.

Χαρακτήρισε μάλιστα παραλογισμό την απαίτηση του προέδρου τα κόμματα να του καταθέσουν προτάσεις για να διαμορφώσει τη δική του άποψη, τη στιγμή που κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ διαφωνούν πλήρως με αυτήν.