Να πάψουν να αυτοϊκανοποιούνται και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα κάλεσε τους κυβερνώντες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της στέγασης και το περίφημο success story που προτάσσει η κυβέρνηση.

«Η κατάσταση με το κόστος αγοράς ή ενοικίασης στέγης έχει εξελιχθεί πολύ δραματικά στην κυπριακή κοινωνία.
Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το φαινόμενο των αστέγων στην Κύπρο. Ενώ την ίδια στιγμή είναι πρωτοφανής ο αποκλεισμός, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, από το στοιχειώδες δικαίωμα των ίδιων και την οικογενειών τους να αποκτήσουν στέγη», ανάφερε ο Άντρος Κυπριανού μετά την επίσκεψη του στον Οργανισμό Αναπτύξεως Γης και στη συνέχεια τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης.

«Είναι πολύ ανησυχητικά τα στοιχεία που καταγράφονται στη Eurostat. Στην Κύπρο τα άτομα από 25-34 ετών, στο ένα τρίτο τους είναι υποχρεωμένοι να μένουν με τους γονείς τους γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν στέγη», τόνισε ο ΓΓ.

«Χρειάζεται λοιπόν, οι κυβερνώντες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να μην λένε λόγια για success story. Εμείς ως ΑΚΕΛ έχουμε δώσει προτάσεις για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια κάλεσε τους κυβερνώντες να μην αυτοϊκανοποιούνται και να πάρουν μέτρα.

«Αντί λοιπόν οι κυβερνώντες να αυτοϊκανοποιούνται αποδεχόμενοι τα συγχαρητήρια των τραπεζιτών όπως αυτό του κ. Άκερμαν που ευχαρίστησε τον κ. Αβέρωφ για τη στήριξη που του έδωσε σε βάρος της κοινωνίας και των δανειοληπτών, πρέπει να πάρουν μέτρα που θα επιτρέψουν σε χιλιάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη, να εξασφαλίσουν τουλάχιστον μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Πυρά και κατά του Νικόλα Παπαδόπουλου

«Βέβαια να πω ότι ο κ. Άκερμαν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήριά και στον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον κ. Νεοφύτου, το ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις τις οποίες έχουν με το τραπεζικό κατεστημένο», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Διαστρεβλώνουν και μεταθέτουν τις ευθύνες τους

Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση στοχευμένα και με ένα τρόπο διαστρεβλωτικό επιχειρεί με μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στους ώμους του ΑΚΕΛ, είπε ο ΓΓ.

«Θα ξαναπώ, λοιπόν, ότι ο κακός τους δαίμονας δεν είναι το ΑΚΕΛ. Ο κακός τους δαίμονας και στο Κυπριακό και στα θέματα της οικονομίας είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Και εκεί θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους».

Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ντάνκαν και State Department

Εμείς αναμένουμε να δούμε τι συμπεράσματα θα βγάλουν από τις δηλώσεις του κ. Ντάνκαν και από μια ακόμα ανάγνωση που πρέπει να κάνουν για το ανακοινωθέν του State Department.
Σίγουρα η Τουρκία παρανομεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι απαράδεκτη η στάση η οποία τηρεί και η επιθετικότητα της, τόνισε ο Άντρος Κυπριανού.

«Είναι απαράδεκτες και οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν από το State Department των ΗΠΑ αλλά και από τον κ. Ντανκαν αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι άλλο. Ευθύνεται το ΑΚΕΛ γιατί η διεθνής κοινότητα δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ;
Λέτε ότι είναι εμάς που ακούνε για να τοποθετούνται με τον τρόπο που τοποθετούνται; Είναι μήπως από εμάς που πείστηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην Έκθεση του για το τι έχει συμβεί στο Κρανς Μοντανά να αναφερθεί στα συγκεκριμένα δεδομένα;»

«Θα πρέπει να προβληματιστεί λοιπόν η κυβέρνηση γιατί δεν πείθει για το αφήγημα της και γιατί εκείνα τα οποία έλεγε για την θωράκιση της ΑΟΖ δεν ευσταθούν, σήμερα που η τουρκική προκλητικότητα είναι στο απόγειο της».

Κατέρρευσε η πολιτική ΔΗΚΟ που υιοθέτησε η Κυβέρνηση

«Εκείνο που έχει καταρρεύσει είναι η στάση του Ν. Αναστασιάδη ο οποίος υιοθέτησε την πολιτική του ΔΗΚΟ τα δύο τελευταία χρόνια και δυστυχώς αυτή η πολιτική αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τους πολλούς κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν στην ΑΟΖ μας, τόνισε ο ΓΓ, απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο οποίος είπε πως έχει καταρρεύσει η πολιτική η οποία ακολούθησε ο Δ. Χριστόφιας και ο Συναγερμός.

«Θα επαναλάβω ότι η δική μας πρόταση είναι πως αν θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, πάνω στη σωστή βάση, απαιτώντας να προηγηθεί ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων. Είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στο νησί».

Αυτούσιες οι δηλώσεις: