ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι μύθοι» που αναφέρεται ο ΠτΔ προέρχονται από τις εκθέσεις ΓΓ του ΟΗΕ

Απάντηση στη συνέντευξη του ΠτΔ έδωσε ο Άν. Κυπριανού υπενθυμίζοντας πράγματα και καταστάσεις στον Πρόεδρο, όπως...τα εκατομμύρια των συμπεθέρων του που έφυγαν στο εξωτερικό παραμονές του κουρέματος


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει τις ευθύνες του για τα αποτελέσματα των χειρισμών του στο κυπριακό, τα οποία είναι θλιβερά, όπως τόνισε, για την Κύπρο.

Ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως για όλα όσα  προειδοποιούσε το κόμμα του από το 2017, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις.

Σχολιάζοντας με δήλωση του στην Εζεκία Παπαϊωάννου, τη ψεσινή αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι παρακολουθεί μύθους ότι ευθύνεται για την αποτυχία στο Κράνς Μοντάνα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι μύθοι, όπως τους χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος, προέρχονται από το ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος  σε επανειλημμένες εκθέσεις του αθωώνει την Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στους δύο ηγέτες για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας.

“Ο Πρόεδρος ξανά δηλώνει πως «παρακολουθεί μύθους ότι ευθύνεται» για την αποτυχία του Κραν Μοντανά. Οι «μύθοι», όμως, όπως τους χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος, προέρχονται από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος σε επανειλημμένες του εκθέσεις αθωώνει την Τουρκία και επιρρίπτει στους δύο ηγέτες την ευθύνη για την απώλεια μιας «ιστορικής ευκαιρίας»”.

Επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν έπραξε τίποτε απολύτως για να διορθωθεί το περιεχόμενο των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και πως αρκέστηκε να απαντά στους επικριτές του στο εσωτερικό αδιαφορώντας για το εξωτερικό.

«Υπάρχει το ερώτημα, το οποίο εμείς εγείραμε πολλές φορές, αλλά το προεδρικό δεν απάντησε ποτέ: γιατί η κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα εάν θεωρεί ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι; Τι παραστάσεις έγιναν για να διορθωθούν οι Εκθέσεις του ΓΓ; Η απάντηση είναι απλή. Τίποτα απολύτως δεν έκανε. Αρκέστηκε να απαντά στους επικριτές του στο εσωτερικό αδιαφορώντας για το ότι η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα έχει μετατραπεί σε επίσημο, πλέον, έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ. Και δυστυχώς αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί σε όλα τα ζητήματα ο Πρόεδρος. Ενδιαφέρεται να απαντήσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο εξωτερικό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα και με το θέμα των διαβατηρίων και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σε σχέση με τον χαμένο χρόνο που χάθηκε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι ήταν ο Πρόεδρος που δεν ανταπορκίθηκε θετικά στο κάλεσμα Ακιντζί για συζήτηση γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες.

«Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν φέρει ευθύνη για τον νεκρό χρόνο που μεσολάβησε από την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα. Τίθεται το ερώτημα: γιατί ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, τον Απρίλη του 2018, να συζητήσουν το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ έτσι ώστε να το καταστήσουν στρατηγική συμφωνία; Θυμάστε τι είπε τότε στον κ. Ακιντζί; «Έχεις την άδεια της Τουρκίας για να καταθέσεις αυτή τη πρόταση;», αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση. Και η δεύτερη ήταν: «για ποιο πλαίσιο μιλούμε; Για το πλαίσιο της 30ης του Ιούνη ή για αυτό της 4ης του Ιούλη;» (το οποίο επιβεβαιώθηκε μετά ότι δεν υπήρξε ποτέ).»

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς του ΠτΔ ότι δεν άκουσε τίποτα για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο Κυπριακό, ο ΓΓ υπενθυμίζει τον Πρόεδρο ότι το ΑΚΕΛ από το 2017 του είπε «πάμπολλες φορές ποια πορεία να ακολουθήσει».

«Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν άκουσε τίποτα για το ποια πορεία να ακολουθήσουμε. Σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ αυτό δεν ισχύει. Από το 2017 μέχρι σήμερα τού είπαμε πάμπολλες φορές ποια πορεία να ακολουθήσει και πώς να χειριστεί το Κυπριακό. Δεν μας εισάκουσε. Δικαίωμά του, αυτός είναι ο Πρόεδρος. Έχει όμως και τις ευθύνες, τις οποίες πρέπει να αναλάβει για τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς για την Κύπρο θλιβερά. Πραγματικά λυπούμαστε να πούμε ότι για όλα όσα προειδοποιούσαμε δυστυχώς -χίλιες φορές δυστυχώς- επιβεβαιωθήκαμε από τις ίδιες τις εξελίξεις».

Σε ποια άλλη χώρα η οικογένεια του Προέδρου κερδίζουν εκατομμύρια από τα διοαβατήρια

Σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ο στενός συγγενικός κύκλος και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του οποίου προεδρεύει ο ίδιος, διερωτάται ο Άντρος Κυπριανού.

«Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο Πρόεδρος δέχεται δώρα ταξίδια πολυτελείας με ιδιωτικό τζετ ξένου μεγιστάνα, ο οποίος πήρε παράτυπα διαβατήρια από την Κυβέρνηση;
 
Σε ποιο άλλο Ευρωπαϊκό κράτος, συμβαίνουν αυτά και ο Πρόεδρος δηλώνει δίχως δυσκολία ότι είναι ο πιο καθαρός σε όλη τη χώρα;
 
Όταν ερωτάται για όλα αυτά, θίγεται και μας κουνά το δάχτυλο, παριστάνοντας ότι όλα συνέβησαν τυχαία».

Τα εκατομμύρια των συμπεθέρων

Εντελώς τυχαία λίγες μέρες πριν το κούρεμα καταθέσεων που συμφώνησε ο Πρόεδρος, οι συμπέθεροι του μετέφεραν κάτι εκατομμύρια στο εξωτερικό, επειδή εντελώς τυχαία έπρεπε να κάνουν μια αγορά, υπενθυμίζει ο Άντρος Κυπριανού.

Εντελώς τυχαία όταν ήταν να συζητηθεί στο Προεδρικό με τη Ryanair η πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών και έτυχε –εντελώς τυχαία- να παρίστανται κάτι δικηγόροι του δικηγορικού του γραφείου. Εντελώς τυχαία, ένας Ρώσος που ήρθε να επενδύσει στην Κύπρο, ενδιαφέρθηκε για κάποια τεμάχια, τα οποία, εντελώς τυχαία, ανήκουν στον Πρόεδρο και τους συγγενείς του και θέλει να τα αγοράσει για να κάνει εκεί επένδυση. Εντελώς τυχαία Ρώσος μεγιστάνας πήρε διαβατήριο από το προεδρικό, διαμέρισμα από τον γαμπρό και έγινε και χορηγός των εκδηλώσεων του ΔΗΣΥ. Εντελώς τυχαία, ο Πρόεδρος και η οικογένεια του αποφάσισαν να παραθερίσουν στις Σεϋχέλλες και ανακάλυψαν ότι και ο φίλος του ο Σαουδάραβας- εντελώς τυχαία πήγαινε στις Σεϋχέλλες και έτσι ταξίδεψαν μαζί.

Θα έπρεπε να προβληματίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλες αυτές οι συμπτώσεις; Τον κόσμο πάντως τον προβληματίζουν.

  • Ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος, όπως ισχυρίστηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι τάχα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ το 2016 εμποδίσαν τον Γενικό Ελεγκτή να κάνει έρευνα για το Συνεργατισμό, και δυστυχώς αυτό αναπαράγεται από μέσα ενημέρωσης.


Ποια είναι η αλήθεια για αυτό το ζήτημα; Όντως το 2016 έγινε ένα λάθος από το ΑΚΕΛ το οποίο υποστήριξε πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όταν διαπιστώσαμε το λάθος το οποίο κάναμε ψηφίζοντας την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ –και το τονίζω αυτό- την επόμενη εβδομάδα το διορθώσαμε. Σε μια εβδομάδα το λάθος διορθώθηκε. Και είναι στην βάση εκείνης της πρότασης που ο Γενικός Ελεγκτής τώρα διεξαγάγει έρευνα για το Συνεργατισμό. Έρευνα για την οποία έχει ολοκληρώσει το πρώτο μέρος, το έχει παρουσιάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει πει ότι συνεχίζει τη διερεύνηση για 14 Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Η έρευνα διεξάγεται λοιπόν. Το λάθος διορθώθηκε. Επειδή δεν έχουν επιχειρήματα ή δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις –δεν ξέρω τι να πω- λένε ψέματα στον κόσμο. Τουλάχιστον αυτό ας σταματήσουν να το λένε.

  • Ο Πρόεδρος διαπιστώνει ότι διαπλοκή και διαφθορά υπήρχαν πάντοτε.


Έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτό, όμως η ΕΕ λέει ότι τα χρόνια 2014- 2018 είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση της διαφθοράς και τη διαπλοκή στην Κύπρο. Ποιος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτά τα χρόνια; Ο κόσμος λέει, κατά 95% με βάση δημοσκοπήσεις της Eurostat, ότι στην Κύπρο υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η άποψη του κόσμου με το ότι είναι η πρώτη φορά που, τάχα, τιμωρούνται κάποιοι οι οποίοι συμμετείχαν σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Αυτοί οι παραλογισμοί δεν μπορούν να πείσουν κανένα.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, ότι το λιγότερο που θα ανέμενε κάποιος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του ήταν να προβληματιστεί. Και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Μήπως κάποια πράγματα δεν τα κάνει καλά; Αντί τούτου ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι πράττει τα πάντα τέλεια και είναι έντονα επικριτικός χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανήθικους εκείνους οι οποίοι του ασκούν κριτική. Κρίμα.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News