ΓΓ ΑΚΕΛ: Παρελκυστική η πολιτική του Προέδρου, διερωτώμενος αν επιδιώκει το «όραμα Ραούφ Ντενκτάς»

Παρελκυστική η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και διερωτήθηκε αν ο Πρόεδρος επιδιώκει το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας με προοπτική τη λύση δύο κρατών.

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε τα πέντε ερωτήματα που έθεσε χθες γιατί – όπως είπε – η κυβέρνηση δεν απάντησε επί της ουσίας και ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Σάββατο αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα έχει συνάντηση με το τ/κ Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, ενώ ο ίδιος ενδεχομένως να μεταβεί το επόμενο διάστημα στην Τουρκία για να μιλήσει σε ένα ινστιτούτο ερευνών και στο περιθώριο αυτού του ταξιδιού θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κυπριανού μίλησε για παραδοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου την περασμένη Δευτέρα στο ΡΙΚ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όντως συζητά για δύο κράτη με ξένους διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών «για να διευκρινίσει βέβαια στη συνέχεια και να διορθώσει ότι αυτή η συζήτηση γίνεται με στόχο να αποτρέψει κάτι τέτοιο»

Αυτή η παρελκυστική πολιτική του Προέδρου, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα οδηγήσει στην αποτυχία της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αν παρ’ ελπίδα γίνει αυτό, κάποιοι θα πουν ότι η μόνη επιλογή που απομένει είναι η λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Θα προτάξουν δηλαδή ως λύση του Κυπριακού τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής. Το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας με προοπτική τη λύση δύο κρατών. Αυτό επιδιώκει ο κ. Αναστασιάδης;»

«Θεσμικές συναντήσεις» και άτυπος διάλογος

Όταν έχει κάποιος θεσμικό ρόλο να συναντάται με τον αντίστοιχό του για επίσημες συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό, και ιδιωτικά ο καθένας μπορεί να πιει καφέ με τον οποιοδήποτε, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον ανεπίσημο διάλογο όπου όλοι βλέπουν όλους, όπως λέγεται, για να προσθέσει: «Δεν ξέρω αν όλοι βλέπουν όλους, εμένα δεν με είδε κανένας παραδείγματος χάρη, μέχρι στιγμής».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Μαυρογιάννη – Οζερσάι και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τέτοιου είδους συναντήσεις βοηθούν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν γνωρίζει τι συζήτησαν, αλλά «θεσμικά ήταν λάθος»

Ερωτηθείς εάν ήταν λάθος και η συνάντηση Νεοφύτου – Οζερσάι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Νεοφύτου είναι πολιτικός αρχηγός, όπως και ο κ. Οζερσάι. Ο κ. Μαυρογιάννης, είπε, είναι διαπραγματευτής και αν συζητήσει κάτι θα το κάνει με τον αντίστοιχο διαπραγματευτή που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην τ/κ πλευρά. Σε φιλικό επίπεδο, πρόσθεσε, δεν τους απαγορεύει κανείς. «Σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας μπορεί να πίνει καφέ με τον οποιοδήποτε θέλει», αλλά – συνέχισε – ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς πρέπει να συναντάται με τον διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς.

Το ΑΚΕΛ, είπε, δεν περίμενε την τελευταία εβδομάδα ή την προηγούμενη για να κάνει συναντήσεις με Τουρκοκύπριους ή τ/κ κόμματα και να τα ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, έχει διαχρονικά συναντήσεις με όλα τα τ/κ πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την λύση του Κυπριακού «και όχι ευκαιριακές συναντήσεις για λόγους εντυπωσιασμού».

«Υπόσκαψη Ακιντζί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη»

Στην ερώτηση εάν, δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην τ/κ κοινότητα, τέτοιου είδους επαφές (με τον Κουντρέτ Οζερσάι) δυσανασχετούν τον κ. Ακιντζί και βοηθούν την Άγκυρα στο έδαφος που προετοιμάζει για τις επόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το να δυσφορήσει ο κ. Ακιντζί «δεν χάθηκε ο κόσμος. Το να υποσκαφθεί ο κ. Ακιντζί, που όλοι ξέρουμε ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον επιμένει σε λύση ομοσπονδίας – κάτι που θεωρητικά είναι και ο δικός μας στόχος – νομίζω ότι συνιστά πρόβλημα».

Δεν είναι πρόβλημα οι συναντήσεις με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε λέγοντας ότι υπήρξε μια πιο σοβαρή υπόσκαψη του κ. Ακιντζί όταν αυτός είχε υποβάλλει την πρότασή του στο τέλος Απριλίου 2018 για επανέναρξη «η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν υποσκαπτική προς τον κ. Ακιντζί. Τον ρώτησε κατά πόσο πήρε την άδεια της Τουρκίας και κατά πόσο η Τουρκία συμφωνεί με την πρόταση την οποία υπέβαλε».

Εμείς λέμε ότι η τ/κ κοινότητα πρέπει να απογαλακτιστεί από την Τουρκία και την ίδια ώρα, όταν υπέβαλε πρόταση ο Τ/κ ηγέτης, τον ρωτήσαμε αν ζήτησε την άδεια της Τουρκίας, πρόσθεσε ο Άντρος Κυπριανού λέγοντας ότι αυτό το λιγότερο είναι αντιφατικό.

Τα πέντε ερωτήματα

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε και τα πέντε χθεσινά ερωτήματα που αφορούσαν το γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας στον κ. Τσαβούσογλου και έπειτα ζήτησε απόψεις από τα κόμματα για το τι νομίζουν ότι πρέπει να κάνει, πώς αυτό βοηθά στη συλλογική διαχείριση του Κυπριακού.

«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιχειρεί να πείσει ότι ο Πρόεδρος θέλει τις απόψεις των κομμάτων προτού διαμορφώσει τις δικές του. Δηλαδή υπέβαλε μια πρόταση στην Τουρκία δίχως να ξέρει το περιεχόμενο της και δίχως να αξιολογήσει τις πιθανές παρενέργειες; Αυτό δεν συνιστά ανευθυνότητα και προχειρότητα στη διαχείριση του κορυφαίου εθνικού μας ζητήματος;»

Δεύτερον, διερωτήθηκε ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες θέλει να αφαιρέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την κεντρική κυβέρνηση και να μεταφέρει στις συνιστώσες οντότητες και αν αυτές εξασφαλίζουν ότι η λύση παραμένει στα πλαίσια της ομοσπονδίας.

Τρίτο ερώτημα που έθεσε ο κ. Κυπριανού είπε πώς βελτιώνεται η λειτουργικότητα του κράτους με μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων στις συνιστώσες οντότητες,

Τέταρτο ερώτημα, πώς επιλύονται τα βασικά ζητήματα που επικαλείται ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, του εδαφικού και του περιουσιακού, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, της αποτελεσματικής συμμετοχής στα όργανα. Έστω και αν συμφωνηθούν εκ νέου οι εξουσίες και αρμοδιότητες, διερωτήθηκε, αυτά τα θέματα δεν θα παραμένουν ανοιχτά.

«Από πού ως πού ο κ. Τσαβούσογλου λέει να ξεκαθαρίσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ποια λύση θέλουμε, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη; Γιατί λέει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει διαπραγματεύσεις μέχρι το Μάιο; Η ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Αναστασιάδη είναι ακριβώς η αντίθετη. Γιατί δεν ξεκαθαρίζει τα ζητήματα η Κυβέρνηση με δημόσια της δήλωση;»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις σε τέτοιες μεθοδεύσεις, δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη που θα ολοκληρώσει την προδοσία του 1974, με μια ακόμα προδοσία: «την παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.