ΓΓ ΑΚΕΛ: Πολύ δύσκολα θα καλέσει επόμενη διάσκεψη ο Γ.Γ. εάν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας της εκδήλωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά εάν ειναι εφικτός χρονικός ορίζοντας για να επουλωθούν ή να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα ανέφερε οτι η εκτίμηση είναι ότι πολύ δύσκολα θα καλέσει επόμενη διάσκεψη ο Γ.Γ. εάν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, εάν δεν διαφανεί δηλαδή ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις αδιάλλακτες τις αξιώσεις τις απαράδεκτες τις θέσεις και επιστρέφει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

 

Οι δηλώσεις: 

«Όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα αυτή την στιγμή κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Αντιθέτως πρέπει να ανησυχούμε  για το ποιο θα είναι το μέλλον. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα μέχρι την επόμενη άτυπη διάσκεψη την οποία θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας πρώτα και κύρια για να πειστεί η Τουρκία να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες αυτή την στιγμή υποστηρίζει και δεν πρόκειται να πειστεί σε καμιάν περίπτωση με προσεγγίσεις που δεν δημιουργούν κάποια προοπτική λύσης.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοώ ότι χρειάζεται να υποχωρήσουμε σε ζητήματα αρχών, αντιθέτως. Θα επαναλαμβάνω φορτικά ότι πρέπει να είμαστε αμετακίνητοι σε ζητήματα που αφορούν τις αρχές λύσης του Κυπριακού. Εκεί που θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι είναι η τακτική την οποίαν θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να στριμώξουμε την Τουρκία.

Εμείς θα δούμε συλλογικά τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, θα προβληματιστούμε, θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση στην βάση των νέων δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί και θα απευθυνθούμε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνειδητοποιούμε πόσο κρίσιμα και δύσκολα είναι τα πράγματα και θα αναλάβουμε τις δικές μας πολιτικές ευθύνες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ελπίζω και εύχομαι και ο κ. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συνειδητοποιούν σε πόσο δύσκολο σημείο βρίσκεται αυτή την στιγμή η πατρίδα μας.»

Εξαγγείλατε ταυτόχρονα μια πρωτοβουλία με τους Τουρκοκύπριους, τουλάχιστον όσοι υποστηρίζουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Περιγράψτε μας λίγο αυτό.

«Με τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν τη λύση στην συμφωνημένη βάση συναντηθήκαμε και στην Γενεύη και ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε μετά από την επιστροφή στην Κύπρο ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα συναντηθούμε για να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία την οπόια θα αναλάβουμε από κοινού. Είναι πολύ πρόωρο να πούμε τώρα οτιδήποτε για αυτή την πρωτοβουλία να δούμε πως θα διαμορφωθούν τα δεδομένα όταν θα συναντηθούμε.»

Θεωρείτε ότι το τρίμηνο ή τετράμηνο που εξήγγειλε ο Γ.Γ. θα είναι ένας εφικτός χρονικός ορίζοντας για να επουλωθούν ή να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα;;

«Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση και μια βδομάδα φτάνει. Εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να συνεννοηθούμε στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης τότε όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε. Η εκτίμηση μας είναι ότι πολύ δύσκολα θα καλέσει επόμενη διάσκεψη ο Γ.Γ. εάν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, εάν δεν διαφανεί δηλαδή ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις αδιάλλακτες τις αξιώσεις τις απαράδεκτες τις θέσεις και επιστρέφει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.»

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.