Θα αναλάβουμε και εμείς κάποιες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της καταγγελίας της Τουρκίας και του τερματισμού των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά κυρίως στο θέμα που έχει προκύψει τώρα με τα Βαρώσια, δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για Κυπριακό και ποδόσφαιρο.

«Θα απευθυνθούμε στο ΓΓ του ΟΗΕ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στους θεσμούς της ΕΕ καταγγέλλοντας τη νέα τουρκική προκλητικότητα. Θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε και σχετικά ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πέραν τούτων, πρόθεση μας είναι να οργανώσουμε μια μεγάλη κινητοποίηση στη Δερύνεια. Θα οργανωθεί την Πέμπτη, 27 Φεβρουάριου, ώρα 6:00 το απόγευμα, για να καταδικάσουμε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και ταυτόχρονα, να στείλουμε το μήνυμα ότι όλα αυτά θα τελειώσουν αν καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό. Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τερματιστούν αυτά μια για πάντα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επαναφορά από τον Πρόεδρο της πρότασης για δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την Αμμόχωστο ο ΓΓ είπε:

Δεν έχω δει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχω δει τα σχετικά δημοσιεύματα. Δεν θα ήθελα να προδικάσω οτιδήποτε. Θα ήταν καλύτερα πρώτα να δούμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και όποια ενέργεια στοχεύει στο να δώσει ώθηση στην υλοποίηση εκείνων των Ψηφισμάτων εμείς την επικροτούμε. Όμως, επαναλαμβάνω, ο πιο ασφαλής τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της Αμμοχώστου είναι να λύσουμε το Κυπριακό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνέντευξη του δημοσιογράφου της “El Confidencial” στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τις δηλώσεις του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:

Εάν ο κ. Νικολάου δεν γνώριζε αυτό το θέμα θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου γιατί δεν είχε φροντίσει να τον ενημερώσει. Είναι κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι έχουμε εκτεθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ως Κύπρος. Νομίζω, ότι αυτό είναι ένα τεράστιο χαστούκι για μας και έχουμε υποχρέωση να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξηλωθεί αυτό το κύκλωμα το οποίο διαφεντεύει το κυπριακό ποδόσφαιρο εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία αυτά τα πράγματα στον 21ο αιώνα. Θεωρούμε ότι η υπόθεση με τον κ. Μασιά και τον κ. Κωνσταντίνου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Και ελπίζω και εύχομαι να μην διανοηθεί κανένας ότι το θέμα θα τελειώσει εκεί. Πρέπει να πάμε μέχρι το τέλος. Να ξηλωθεί το κατεστημένο το οποίο κατατρώει τη σάρκα, τα σωθικά του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα, είναι ψυχαγωγία. Θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερο έτσι ώστε τα αποτελέσματα να κρίνονται στα γήπεδα και όχι οπουδήποτε αλλού.

Σε ό,τι μας αφορά ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε παρά μόνο όταν θα έχουμε βεβαιωθεί ότι έχει ξηλωθεί ολόκληρο το κατεστημένο.