ΓΓ ΑΚΕΛ στη «Χ»: Το ΑΚΕΛ του μέλλοντός μας

  • Τις αλλαγές εμείς τις αντιλαμβανόμαστε ως το άθροισμα της συλλογικής σοφίας. Αν θέλουμε η φωνή μας να φτάνει δυνατή και καθαρή στην κοινωνία, πρέπει πρώτα να ακούσουμε τον κόσμο μας
  • Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης διακηρύσσουν ότι αποτελούν συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ενδεχόμενη εκλογή είτε του ενός είτε του άλλου σημαίνει συνέχιση των πολιτικών που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη χώρα
  • Το ΑΚΕΛ έχει φυσικούς συμμάχους και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους πολίτες που επιλέγουν να σταθούν απέναντι στο σαθρό σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει τη χώρα μας

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ότι δρομολογεί αλλαγές -στη βάση και της απόφασης του τελευταίου Συνεδρίου τον Ιούλιο του 2021- σηματοδοτεί την απαρχή μιας διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας.

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, μιλά στη «Χαραυγή» για τους στόχους των αλλαγών, αλλά και ευρύτερα για τον ρόλο του ΑΚΕΛ στις σύγχρονες συνθήκες, τονίζοντας ότι όσο ο κόσμος που ζούμε παραμένει άνισος η Αριστερά δεν θα πάψει να αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Στη διάσκεψη Τύπου, την περασμένη Τρίτη, ανακοινώσατε τη δρομολόγηση μιας σειράς αλλαγών στο ΑΚΕΛ. Το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί τώρα;

Είναι γεγονός ότι θα μπορούσε, ή καλύτερα θα έπρεπε, να άρχιζε η διαδικασία συζήτησης των αλλαγών την αμέσως επόμενη μέρα του Συνεδρίου. Είναι το Συνέδριο που έδωσε εντολή στη νέα ηγεσία του κόμματος να προχωρήσει σε αλλαγές. Και είναι επίσης γεγονός ότι αν δεν είχαμε να ασχοληθούμε με τις διαδικασίες για τις προεδρικές εκλογές, αυτό θα κάναμε. Έπρεπε όμως πρώτα να ολοκληρώσουμε τις εκλογικές διαδικασίες και να μπούμε στην προεκλογική δουλειά. Τώρα που η προεκλογική εκστρατεία τρέχει στη βάση των σχεδιασμών μας, θεωρήσαμε ότι μπορούμε να ασχοληθούμε με την ετοιμασία του οδικού χάρτη, έτσι ώστε μετά τις εκλογές να μπούμε αμέσως στις διαδικασίες για τις αλλαγές.

Stefanoumixailxaravgi 4 Scaled

Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου;

Πρόκειται όντως για το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου, με την έννοια ότι σύντομα, το 2026, το ΑΚΕΛ κλείνει έναν αιώνα ζωής. Ως νέα ηγεσία έχουμε την ιστορική ευθύνη να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο ζωής για τα επόμενα εκατό χρόνια του κόμματος, με βασικό ζητούμενο να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία με όρους του σήμερα, χωρίς να αλλάζουμε τον προσανατολισμό μας.

Είναι πεποίθησή μου ότι ένα ισχυρό ΑΚΕΛ αποτελεί ισχυρό εχέγγυο για την Κύπρο μας και τους ανθρώπους της. Με φάρο την ιστορία του κόμματός μας, με κληροδότημα τους αγώνες και την προσφορά του, το ΑΚΕΛ οφείλει να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές που θα το βοηθήσουν να συνεχίσει να λειτουργεί ως καθοριστικός παράγοντας προόδου και προκοπής.

Stefanouggakel 13 Scaled

Ένας αιώνας ιστορίας δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο να έχει στερέψει η ιδεολογική δεξαμενή του κόμματος;

Ο μόνος κίνδυνος να στερέψει η ιδεολογική δεξαμενή του κόμματος είναι να πάψουμε να χρησιμοποιούμε το πιο βασικό εργαλείο που μας παρέχει: τη διαλεκτική. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από τη μαρξιστική παιδεία που είχα την τύχη ν’ αποκτήσω στις σπουδές μου.

Μόνο αν μετατρέψουμε την ιδεολογία μας σε ένα αποστεωμένο και κλειστό δόγμα μπορεί να στερέψει. Αν συνεχίσουμε να είμαστε διαλεκτικοί, η ιδεολογική μας πηγή θα συνεχίσει να είναι ζωντανή και να μας τροφοδοτεί στη δύσκολη, αντιφατική και γεμάτη κινδύνους εποχή που ζούμε. Αυτό είναι το βασικό κληροδότημα που μας άφησε ο Μαρξ, λέγοντας ότι δεν αρκεί να ερμηνεύουμε τον κόσμο, αλλά το καθοριστικό είναι να τον αλλάξουμε.

 

Το ΑΚΕΛ σήμερα μπορεί να εμπνεύσει έναν νέο άνθρωπο στο βαθμό που ενέπνευσε εσάς όταν αναμιχθήκατε στο Λαϊκό Κίνημα;

Όσο ο κόσμος που ζούμε παραμένει άνισος και ετεροβαρής προς όφελος των λίγων και προνομιούχων, η Αριστερά δεν θα πάψει να αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Στην εποχή των γονιών μου και πιο πριν, το ζητούμενο ήταν η επιβίωση από τη φτώχεια, την αμορφωσιά, το κοινωνικό περιθώριο, η αποτίναξη της αποικιοκρατίας. Η δική μου γενιά αναγιώθηκε την περίοδο των αγώνων ενάντια στην ακροδεξιά, ενάντια στο πραξικόπημα, αλλά και της ανοικοδόμησης της χώρας μας από τα ερείπια που άφησε πίσω της η εισβολή. Στη σημερινή εποχή το ζητούμενο είναι να τερματίσουμε τον κατήφορο που προκαλεί η πολιτική της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Δεν αξίζει στη νέα γενιά αυτή η ασφυκτική πραγματικότητα που οι κυβερνώντες δημιούργησαν. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο ρόλος ο δικός μας. Να επαναθέτουμε στο προσκήνιο αξίες όπως η αξιοκρατία, να δώσουμε ελπίδα, να επιτρέψουμε στους νέους ανθρώπους να ονειρεύονται.

Stefanouggakel 1 Scaled

Αν πρέπει να περιγράψετε με λόγια απλά, αλλά με όρους σημερινούς, το όραμά σας για το ΑΚΕΛ, τι θα λέγατε;

Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία και την πολιτική εμπειρία του παρελθόντος, οραματίζομαι ένα ΑΚΕΛ που θα συνεχίσει να είναι η καρδιά και η φωνή της κοινωνίας. Οραματίζομαι ένα ΑΚΕΛ που θα συνεχίσει πιο μαζικά και πιο αποτελεσματικά να απηχεί τις προσδοκίες των πολιτών πολύ πέραν του στενού ιδεολογικού χώρου του κόμματος. Οραματίζομαι ένα ΑΚΕΛ που θα συνεχίσει να είναι ηγετική δύναμη της κυπριακής Αριστεράς, αλλά την ίδια ώρα θα μπορεί να απευθύνεται και να εμπνέει έναν ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Μ’ αυτή την προσέγγιση το ΑΚΕΛ, στη μακρά ιστορία του, κατάφερε να γιγαντωθεί και να μετατραπεί σ’ ένα ισχυρό εφαλτήριο, σε μια ισχυρή πλατφόρμα προόδου για τη χώρα και προκοπής για τους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα.

 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η φιλολαϊκή ρητορική είναι άνευ πολιτικού περιεχομένου αν δεν συνοδεύεται από μια στιβαρή οικονομική πρόταση. Έχει μια τέτοια πρόταση το ΑΚΕΛ;

Ασφαλώς και έχει. Η ύπαρξη ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί να στηρίζει μια φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική. Η οικονομία όμως πρέπει να υπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας. Εμείς πάντοτε πίσω από τους αριθμούς βλέπουμε τους ανθρώπους. Οι αριθμοί έχουν αξία όταν ευημερούν οι άνθρωποι. Η αληθινή ζωή δεν καταγράφεται μόνο από τους οικονομικούς δείκτες. Υπάρχει μια πραγματικότητα έξω από την πόρτα μας με εργαζόμενους και νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ισχυρή οικονομία λοιπόν δεν σημαίνει ότι… ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Για εμάς η εύρωστη οικονομία αποκτά περιεχόμενο όταν αντανακλάται στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Stefanouggakel 14 Scaled

Γιατί το κόμμα δεν κεφαλαιοποιεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου σε μια εποχή που τα προβλήματα έχουν διογκωθεί;

Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ ότι το ΑΚΕΛ δεν κεφαλαιοποιεί. Φαίνεται άλλωστε αυτό στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι ένα από τα βασικά θέματα που μας απασχόλησε στο τελευταίο Συνέδριο, μέσα από μια διάθεση αυτοκριτικής, χωρίς ωστόσο να βουλιάζουμε στην εσωστρέφεια. Η παραδοχή αυτής της αδυναμίας μάς οδήγησε στην απόφαση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα. Αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την κοινωνία και ειδικά με όλους τους κοινωνικούς φορείς, κινήματα και προσωπικότητες που κινητοποιούνται στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας.

Δεν πρόκειται πάντως να υιοθετήσουμε συνταγές ή να επιλέξουμε προκατασκευασμένες λύσεις. Τις αλλαγές εμείς τις αντιλαμβανόμαστε ως το άθροισμα της συλλογικής σοφίας, έτσι όπως θα προκύψει μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες που δρομολογούμε. Αν θέλουμε η φωνή μας να φτάνει δυνατή και καθαρή στην κοινωνία, πρέπει πρώτα να ακούσουμε τον κόσμο μας.

Stefanoumixailxaravgi 1 Scaled

Είστε σε θέση να κάνετε αυστηρή κριτική για τους λόγους που η Αριστερά υπέστη υποχώρηση εκλογικά την τελευταία δεκαετία;

Δεν είναι θέμα αυστηρής ή ήπιας κριτικής, ούτε κριτικής χάριν της κριτικής. Υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες, οι οποίες γεννούν μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα που επηρεάζουν δυσμενώς τη διάθεση των ανθρώπων για συλλογική συμμετοχή και δράση. Τέτοια φαινόμενα είναι η οριζόντια απαξίωση της πολιτικής και κομματικής ζωής, η ισοπέδωση των πολιτικών δυνάμεων με το γνωστό «όλοι είναι οι ίδιοι», η έλλειψη ελπίδας και προσδοκίας. Αυτά τα φαινόμενα απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική και τα κόμματα κι αυτό κοστίζει και στο ΑΚΕΛ.

Καθήκον μας είναι να προσαρμόσουμε τις δομές οργάνωσης και τις μορφές δουλειάς μας, ώστε να μπορούμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Μόνο έτσι θα παραμείνουμε ο ισχυρός πολιτικός πόλος που συσπειρώνει την κοινωνία.

 

Οι αλλαγές που αναγγείλατε θα δρομολογηθούν μετά τις εκλογές;

Ναι, μετά τις εκλογές θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση, όπως προβλέπεται στις διαδικασίες του κόμματος. Θα απευθυνθούμε στο κομματικό σύνολο για να ακούσουμε τις απόψεις του, τη συζήτηση όμως θα την επεκτείνουμε και στους φίλους του κόμματος.

 

Σε αυτή τη φάση είστε σε θέση να μας δώσετε το περίγραμμα έστω; Ας ξεκινήσουμε από το Καταστατικό Συνέδριο…

Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε σε δύο άξονες: ο πρώτος άξονας αφορά στην οργανωτική ανασυγκρότηση για ενίσχυση της ικανότητας του κόμματος. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και ανάγκες. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ανάπτυξη της αμφίδρομης πολιτικής σχέσης του κόμματος με κοινωνικούς φορείς, κινήματα, κινήσεις και προσωπικότητες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες ευαισθησίες, στόχους και πολιτικές ατζέντες σε γενικότερα και ειδικότερα θέματα. Θέματα όπως είναι η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, η ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισοτήτων, των διακρίσεων, του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς, η δράση για ανάπτυξη της επαναπροσέγγισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και η λύση του Κυπριακού κ.α. δημιουργούν ένα ισχυρό πεδίο, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί μια πλατιά προοδευτική συμμαχία.

 

Θα συζητούσατε και αλλαγή στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα; Να εκλέγεται π.χ. απευθείας από το Συνέδριο;

Από τη στιγμή που θα συζητηθούν όλα όσα αφορούν τη λειτουργία του κόμματος, αναπόφευκτα θα συζητηθεί κι αυτό το θέμα. Επομένως, εικάζω -για να μην προτρέχω της συζήτησης- ότι θα συζητηθεί και η διαδικασία εκλογής του Γ.Γ. από την ώρα μάλιστα που τέθηκε το θέμα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συνεδρίου.

 

Σε σχέση με την οργανωτική δομή, ποιες παθογένειες πιστεύετε πρέπει να ξεπεραστούν;

Υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν, για την αντιμετώπιση των οποίων πραγματοποιήθηκε μέχρι και οργανωτική συνδιάσκεψη το 1994. Η χαμηλή προσέλευση και συμμετοχή στη δουλειά των κομματικών οργανώσεων βάσης, οι δυσκολίες στην εγγραφή ικανοποιητικού αριθμού νέων μελών, τα ζητήματα της ανανέωσης, της επικοινωνίας με το σύνολο της κομματικής και της εκλογικής βάσης αποτελούν θέματα που μας απασχολούν για πολλά χρόνια και δεν καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα ξεκινήσουμε από αυτά, αλλά θα προσπαθήσουμε να μη μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Το ζητούμενο, πέρα από τη βελτίωση του κόμματος, είναι και η ενίσχυση των σχέσεων και της παρέμβασής του στην κοινωνία και στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Stefanou 6 Scaled

Στη συζήτηση για αλλαγές κεντρική θέση έχουν οι Νέες Δυνάμεις και ο ρόλος τους στο κόμμα. Έχουν δρομολογηθεί κάποιες σκέψεις σχετικά με αυτόν το θεσμό;

Όχι, δεν έχει δρομολογηθεί καμία σκέψη από τη στιγμή που δεν έχει αρχίσει ο προβληματισμός και ο διάλογος. Ξεκινούμε όμως από τη διαπίστωση ότι οι Νέες Δυνάμεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της εκλογικής και κοινοβουλευτικής έκφρασης του ΑΚΕΛ, με αναμφίβολα θετικό ιστορικό πρόσημο. Ο συγκεκριμένος θεσμός όμως εδώ και μερικά χρόνια είναι φανερό ότι χρειάζεται επανεξέταση και αναδόμηση, με στόχο να μπορεί το ΑΚΕΛ αποτελεσματικά να αγκαλιάζει και να συνεργάζεται με τον κόσμο εκείνο που έχει πολιτική και κοινωνική ατζέντα ταυτόσημη μαζί μας.

 

Κάποιοι είναι φυσιολογικό να αναρωτηθούν εάν οι επιχειρούμενες αλλαγές θα επηρεάσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

Οι αλλαγές δεν θα αλλάξουν, αλλά θα εμπλουτίσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Η μαρξιστική – λενινιστική θεωρία που καθοδηγεί το κόμμα αποτελεί ένα ανοικτό σύστημα, το οποίο εξελίσσεται παράλληλα με την κοινωνική, ιστορική και πολιτική πραγματικότητα. Μια ιδεολογία που δεν αναπτύσσεται, μετατρέπεται μοιραία σ’ ένα αποστεωμένο δόγμα που όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει καθοδήγηση, αλλά σταδιακά ξεπερνιέται από τη ζωή και πεθαίνει. Το στοίχημα λοιπόν είναι ν’ ανταποκριθούμε στα αιτήματα της εποχής μας, όχι παπαγαλίζοντας τσιτάτα, αλλά αντλώντας από την ιδεολογική μας πηγή. Απ’ εκεί όπου εκπορεύεται το όραμά μας για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.

Stefanouggakel 13 Scaled

Ένα μαρξιστικό – λενινιστικό κόμμα είναι στις μέρες μας κόμμα ανάδελφο;

Πώς μπορεί ένα ισχυρό και μαζικό κόμμα, όπως είναι το ΑΚΕΛ, με σοβαρό ρόλο στη χώρα να είναι ανάδελφο; Το ΑΚΕΛ έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του φυσιογνωμία που διαμόρφωσε μέσα από τους αγώνες και τη συνολική του δράση. Το εκτιμούν πάρα πολλοί, ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι, για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά του, για την ιστορική του προσφορά για τον τόπο.

Όχι μόνο δεν νιώθουμε ανάδελφοι, αλλά αντίθετα, νιώθουμε υπερήφανοι. Και την ίδια ώρα, εμείς ως νέα ηγεσία κι εγώ προσωπικά νιώθουμε μεγάλη την ευθύνη να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του ρόλου που κατέκτησε το κόμμα με τους αγώνες του. Το ΑΚΕΛ έχει φυσικούς συμμάχους και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους πολίτες που επιλέγουν να σταθούν απέναντι στο σαθρό σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει τη χώρα μας.

 

Η Αριστερά έχει ρόλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Όχι μόνο έχει ρόλο, αλλά πρέπει να διεκδικεί ρόλο προς όφελος των λαών και των κοινωνιών της Ένωσης. Είναι γνωστό ότι με το περιεχόμενο των βασικών οικονομικών πολιτικών που ακολουθούνται στην ΕΕ εμείς διαφωνούμε. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για πολιτικές που στηρίζονται στη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουμε ή δεν διεκδικούμε εντός της ΕΕ. Κι επειδή οι συσχετισμοί δυνάμεων για την Αριστερά στην ΕΕ είναι σε βάρος της, το ΑΚΕΛ εργάζεται για την ενότητα δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Stefanouggakel 5 Scaled

Έτσι, με απλά λόγια, τι σημαίνει για εσάς Αριστερά σήμερα;

Υπάρχει μια ρήση του Τσε -άλλοι την αποδίδουν στον Κάστρο- που θεωρώ ότι εκφράζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα ύπαρξης της Αριστεράς: «H αγάπη στον άνθρωπο γέννησε τον μαρξισμό».

Στην εποχή μας ειδικά, όπου ο καπιταλισμός επελαύνει καταστρέφοντας τον άνθρωπο και τον περιβάλλον, η ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική, μαζική και ισχυρή Αριστερά είναι ακόμα πιο επιτακτική. Αυτό εγώ οραματίζομαι για το ΑΚΕΛ του μέλλοντός μας: Να γίνουμε το ανάχωμα σε αυτούς που υποθηκεύουν τις ζωές των ανθρώπων για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και την τσέπη τους. Και όχι, δεν είναι ρομαντισμός μια τέτοια ιδεολογική τοποθέτηση. Είναι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για να γυρίσει ο τόπος επιτέλους σελίδα.

 

Θα κερδίσει το ΑΚΕΛ, πιστεύετε, το στοίχημα του μέλλοντος;

Είναι «καταδικασμένο» να κερδίσει αυτό το στοίχημα. Το επιβεβαιώνει ένας αιώνας αγώνων που φέρουμε ως πολιτική κληρονομιά. Θα το δικαιώσει η δίψα μας να βαδίσουμε στον νέο αιώνα που ξανοίγεται μπροστά μας με την ίδια ορμή και αποφασιστικότητα.

Akel 2

Η υποστήριξή μας προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αποτελεί πρόταση που μπορεί να συνενώσει δυνάμεις για να επιτευχθεί η αλλαγή

Stefanoumavrogiannis

 

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι ένα τεστ αντοχής και για το αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΑΚΕΛ;

Πρωτίστως είναι τεστ αντοχής για την κοινωνία, η οποία, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, με ένα ποσοστό που κυμαίνεται πάνω από το 70% επιθυμεί αλλαγή από τη συναγερμική διακυβέρνηση. Το τεστ αντοχής είναι αν αυτό το 70% μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας τεστ, η επίτευξη του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη συλλογική ευθύνη όσων επιθυμούν αλλαγή όσο και από την ατομική ευθύνη του καθενός χωριστά. Η υποστήριξή μας προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αποτελεί πρόταση που μπορεί να συνενώσει δυνάμεις για να επιτευχθεί η αλλαγή που επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα, κατά την άποψή σας, στις επικείμενες εκλογές;

Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Είτε θα τερματιστεί η δεκαετής συναγερμική διακυβέρνηση που επισώρευσε πολλά προβλήματα και αδιέξοδα, είτε θα συνεχίσει ο κατήφορος στον οποίο βρίσκεται η χώρα.

Ενώπιον των ψηφοφόρων υπάρχουν τρεις βασικές υποψηφιότητες, αλλά μόνο δύο επιλογές. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης διακηρύσσουν ότι αποτελούν συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ενδεχόμενη εκλογή είτε του ενός είτε του άλλου σημαίνει συνέχιση των πολιτικών που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη χώρα. Η μόνη πραγματική επιλογή για προοδευτική αλλαγή και για έξοδο από τα αδιέξοδα είναι η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.