ΓΓ ΑΚΕΛ: Στηρίζει επανέναρξη συνομιλιών αλλά διαπιστώνει απουσία στρατηγικής


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Εφόσον επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την προσπάθεια, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική και την Eνέργεια, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής τηλεμαχίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Κυπριανού είπε, ωστόσο, ότι απουσιάζει η ολοκληρωμένη στρατηγική για επίλυση του Κυπριακού και κυριαρχεί η επικοινωνία, ενώ ανέφερε ότι ο Προέδρος του ΔΗΣΥ, διαστρεβλώνει τα όσα ο ίδιος λέει για το Κυπριακό.

Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού και η τακτική να εξυπηρετεί τον κύριο στρατηγικό στόχο που είναι η επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει έτοιμος για πενταμερή, όμως, οι ξένοι κρίνουν με βάση την ουσία, είπε, και έκανε αναφορά σε νέες ιδέες και στις προτάσεις για κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Σε ερώτηση σχετικά με την προθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη να λύσει το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι οι κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Προέδρος της Δημοκρατίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υποδεικνύοντας την άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο αλλά και τις συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη. «Ελπίζω να μην είναι μέρος μιας επικοινωνιακής τακτικής», είπε, και ευχήθηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα οι οποίες θα δημιουργούν την προοπτική επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Εάν και εφόσον επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, εάν και εφόσον αυτές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και υπάρχει συνέπεια και ξεκάθαρη στρατηγική από τον κ. Αναστασιάδη, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την προσπάθεια, είπε, προσθέτοντας ότι πάνω από όλα είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός.

Είπε ακόμη ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαστρεβλώνει αυτά που ο ίδιος λέει για το Κυπριακό, αν και ο ίδιος λέει σε όλες του τις ομιλίες ότι την κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι δεν λύνεται το κυπριακό την έχει η Τουρκία.

Για τα προβλήματα στην ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να δούμε πώς τα ξεπερνάμε, με στόχο να έρθουμε πιο κοντά στη λύση. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική πρόταση της Κυβέρνησης και στα ενεργειακά, κάτι που απουσιάζει αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση για ένα ενδεχόμενο μορατόριουμ στην ΑΟΖ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι απάντησε για το θέμα πριν λίγες ημέρες, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και πρέπει να συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα. Επανέλαβε, παράλληλα, την άποψη του ΑΚΕΛ ότι η Τουρκία θα τερματίσει τη δραστηριότητά της αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες του κόσμου για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, ανέφερε, ωστόσο, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει με θεσμικές λύσεις ότι θα καθησυχαστούν οι ανησυχίες.

Είπε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι θεμιτές γιατί η Τουρκία συμπεριφέρεται επιθετικά, ωστόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε χλιαρά τα μέτρα για τις κυρώσεις, σε αντιδιαστολή, όπως είπε, με την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Τουρκίας, όταν η Κύπρος ξεκινούσε τις γεωτρήσεις επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, υπάρχει μια τεράστια διαφορά, καθώς τότε ήταν δεδηλωμένη η ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ενώ σήμερα υπάρχουν αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξή του στο CNN Turk και τις αναφορές του για αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε τίποτα απολύτως με την Τουρκία σε αυτή τη φάση, αλλά το θέμα θα πρέπει να προταχθεί.

Για τον East Med, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι συμφωνεί ότι είναι μια πολιτική συμφωνία, ενώ θα κριθεί στη βάση οικονομικών κριτηρίων το κατά πόσο θα γίνει ή όχι.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ρωτήθηκε και για πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε σε συνεργάτες του την εκπόνηση μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ, με τον Άντρο Κυπριανού να απαντά ότι έφτασαν κοντά του παρόμοιες πληροφορίες, όμως ανέφερε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια σε αυτά τα ζητήματα.

Παρέπεμψε σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες, όπως είπε, παραπέμπουν σε μια αποδοχή δύο χωριστών ΑΟΖ, ενώ αναφέρθηκε και στη δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών, λέγοντας ότι «πολλοί αποδίδουν αυτή τη συζήτηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.