ΓΓ ΑΚΕΛ: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν βάθος – Καμία απόφαση για αισχροκέρδεια

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την ακρίβεια είναι «μιας πνοής» και «δεν έχουν βάθος», δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε βάθος χρόνου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επαρχιακής συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως «μέτρα χρειάζονται, γιατί η ακρίβεια πραγματικά προκαλεί τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά και στην οικονομία, ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και είναι κάτι που εμείς πάρα πολλές φορές τονίζαμε».

Η Κυβέρνηση αργοπόρησε, ανέφερε και εξέφρασε τη θέση ότι «τα μέτρα είναι μιας πνοής, δεν έχουν βάθος και είναι φανερό ότι δεν υπάρχει μια στρατηγική για αντιμετώπιση σε βάθος του προβλήματος, γιατί δυστυχώς το πρόβλημα ήρθε και θα μείνει για κάμποσο καιρό».

Σημείωσε δε ότι δεν λήφθηκε καμία απόφαση για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, «γιατί αισχροκέρδεια υπάρχει, υπάρχουν αρκετά ολιγοπώλια στην Κύπρο σε αρκετούς τομείς, υπάρχουν αυξήσεις και οι έλεγχοι  πρέπει να είναι πιο αυστηροί».

Λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, υπέδειξε πως τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είναι παράξενο το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές διεθνώς του πετρελαίου μειώνονται, αλλά στην Κύπρο, οι τιμές της λιανικής πώλησης είναι απογειωμένες και συνεχώς αυξάνονται», διερωτήθηκε ο κ.Στεφάνου, προσθέτοντας πως ενώ το ΑΚΕΛ το τονίζει εδώ και καιρό «η μόνιμη επωδός της Κυβέρνησης είναι ότι δεν διαπιστώνει αισχροκέρδεια».

Αναφέρθηκε, επίσης στην πρόταση του κόμματος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για διεύρυνση των λόγων έκδοσης πλαφόν στα καύσιμα, υποδεικνύοντας ότι «τώρα ο μοναδικός λόγος είναι η αισχροκέρδεια».

« Όταν το Υπουργείο και η Κυβέρνηση συνεχώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, δεν εκδίδεται πλαφόν, ενώ με την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει, περιλαμβάνονται στους λόγους για έκδοση πλαφόν και οι λόγοι που υπάρχουν για έκδοση πλαφόν σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Με τον τρόπο αυτό, κατέληξε, δεν θα υπάρχει αυτή η δικαιολογία στην Κυβέρνηση  να εκδίδει πλαφόν μόνο λόγω της ύπαρξης αισχροκέρδειας.

Πελεκάνος: Μετά από διάλογο το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προήλθε μετά από διάλογο με φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας, απάντησε σε γραπτή του ανακοίνωση στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

“Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των έντεκα συν τρία, μέτρων της κυβέρνησης για τη μείωση των επιπτώσεων του παγκόσμιου φαινομένου της ακρίβειας, ο κ. Στεφάνου δεν είδε ή δεν θέλησε να δει πως επρόκειτο για ένα πακέτο προτάσεων που προήλθε μετά από διάλογο με φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας”, είπε.

Ο κ. Πελεκάνος  υποστήριξε ότι μέτρα που ήδη ελήφθησαν ή αποφασίστηκαν την Παρασκευή, αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ, με κόστος 300 εκ. ευρώ, τόσο οριζόντια όσο και στοχευμένα και αφορούν τους “ευάλωτους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη στήριξης, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας”.

“Υποτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τη στήριξη στους συνταξιούχους και τις αυξήσεις σε 165 χιλιάδες δικαιούχους. Υποτιμά το εφάπαξ σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Υποτιμά τις επιδοτήσεις σε οικογένειες για υπηρεσίες φροντίδας, και τα στοχευμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, των γεωργών και κτηνοτρόφων με συγκεκριμένα προγράμματα”, ισχυρίζεται στην απάντησή του.

“Συνεχίζουμε με την ίδια σοβαρότητα να παρακολουθούμε και με αμεσότητα να απαντάμε στις ανάγκες, όχι με προαποφασισμένες για μικροκομματικές σκοπιμότητες συνταγές, αλλά με προτάσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία για αντιμετωπίσουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα μια τρίτη, πολύπλοκη και δύσκολη κρίση”, υποστήριξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.