ΓΓ ΑΚΕΛ: «Τεράστιο κληροδότημα η πολιτική παρακαταθήκη του Παπαϊωάννου»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Υποχρέωση να βαδίσουμε στο δρόμο του Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου ήταν κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Κύπρου. Απλός στρατιώτης του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος. Πατριώτης αλλά και διεθνιστής. Αυστηρός αλλά και πέρα για πέρα ανθρώπινος. Πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, αφοσιωμένος στην κομματική δουλειά, συνεπής και εργατικός, πάντα έτοιμος για κριτική αλλά και αυτοκριτική.

Με αυτά τα λόγια σκιαγράφησε την προσωπικότητα του ιστορικού ηγέτη της Κυπριακής Αριστεράς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση αφιερωμένη στα 110 χρόνια από τη γέννηση και τα 30 χρόνια από το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Ανατρέχοντας στη ζωή του Εζεκία, που ήταν συνυφασμένη με το Λαϊκό Κίνημα αλλά και με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ολόκληρη η ζωή, η δράση και η προσφορά του Εζεκία Παπαϊωάννου είναι από μόνη της ένα σπουδαίο μάθημα. «Η πολιτική παρακαταθήκη του είναι ένα τεράστιο κληροδότημα για όλους μας.

Η υποχρέωσή μας να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο, είναι το μεγάλο μας χρέος έναντί του».

 

«Προτιμώ να σκοτώσετε εμένα, παρά να κλάψουν χιλιάδες μάνες και παιδιά»


Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα γεγονότα της περιόδου του 1974, ο Α. Κυπριανού τόνισε πως ο Παπαϊωάννου μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία καθοδήγησε το ΑΚΕΛ στην αντιμετώπιση του οργίου των πολιτικών δολοφονιών από τους μασκοφόρους του Γρίβα. Μια δοκιμασία την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως τη δυσκολότερη της ζωής του. «Είχε περάσει τόσα και τόσα, όμως ο ίδιος αξιολόγησε ως τη μεγαλύτερη δοκιμασία το βράδυ εκείνο που τον επισκέφτηκαν μέλη του ΑΚΕΛ για να απαιτήσουν να επιτρέψει ένοπλη απάντηση στις δολοφονίες, αλλιώς θα σκότωναν τον ίδιο.

Η απάντησή του ήταν απλή, σαφής και κατηγορηματική: ”Προτιμώ να σκοτώσετε εμένα, παρά να κλάψουν χιλιάδες μάνες και παιδιά”. Αυτή η διαλεκτική του στάση πρέπει να μας καθοδηγεί και σήμερα». Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι ο Εζεκίας Παπαϊωάννου πρωταγωνίστησε στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. «Είναι αξίωμα ότι η ιστορία δεν αφορά το παρελθόν, αλλά κυρίως το παρόν», σημείωσε, προσθέτοντας πως η πολιτική του παρακαταθήκη δεν είναι ένα μνημόσυνο για τα όσα έζησε, τα όσα πέτυχε, τα όσα πρόσφερε. «Είναι η ζωντανή υπόμνηση ότι κουβαλούμε μαζί μας μια μακρά, πλούσια και ματωμένη ιστορία αλλά και την υπόσχεση του μέλλοντος: τον ασταμάτητο αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου και την απελευθέρωση του ανθρώπου».

Το ΑΚΕΛ παρέμεινε συνεπές και προσηλωμένο στο Κυπριακό

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε απόσπασμα από τις Ενθυμήσεις του Παπαϊωάννου: «Το καθήκον που μπαίνει μπροστά από κάθε πατριώτη είναι η διακηρυγμένη γραμμή λύσης του Κυπριακού όπως την διαλαμβάνουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ…». Σχολιάζοντας ο Α. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που το ΑΚΕΛ απέκτησε ισχύ και επιρροή μέσα στην κυπριακή κοινωνία ήταν ότι παρέμεινε συνεπές και προσηλωμένο στη γραμμή και στην τακτική του σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Κύπρος ανεξάρτητη, κυρίαρχη, εδαφικά ακέραιη, ομόσπονδη, αδέσμευτη, δημοκρατική και αποστρατιωτικοποιημένη ήταν και είναι το όραμα του ΑΚΕΛ για την Κύπρο.


Αυτό το όραμα πήρε σάρκα και οστά, έγινε απτή πολιτική πρόταση με συγκεκριμένες εισηγήσεις και θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Οι χειρισμοί Αναστασιάδη μάς φέρνουν σε πολύ οριακό σημείο

Αυτό το όραμα, υπέδειξε, είναι αναγκαίο και επιτακτικό να το υπηρετήσουμε και σήμερα με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Οι χειρισμοί του Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ μάς φέρνουν σε πολύ οριακό σημείο, υπογράμμισε ο Α. Κυπριανού, σημειώνοντας πως ως ΑΚΕΛ, ως κόμμα πατριωτικό, υπεύθυνο και σοβαρό, «έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και να ανακόψουμε τον κατήφορο προς τη διχοτόμηση».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.