ΓΓ ΑΚΕΛ: «Θα παλέψουμε μέχρι τη δικαίωση – Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να σπαταληθεί»«Το πραξικόπημα, η εισβολή και μετά η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν μαχαιριές που μάτωσαν την πατρίδα μας – Υψώνουμε ψηλά την κυπριακή σημαία και διατρανώνουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τη δικαίωση. Θα παλέψουμε για λύση που να εξασφαλίζει ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της» σημείωσε στην εκδήλωση καταδίκης της ανακύρηξης του ψευδοκράτους ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι απέναντι σε αυτή την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά, εμείς πρέπει να προτάξουμε ολοκληρωμένη στρατηγική, αποφασιστικότητα, συνέπεια, προσήλωση στους στόχους μας και σαφή σχεδιασμό.

Αναλυτικά η ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην εκδήλωση καταδίκης της ανακύρηξης του ψευδοκράτους που πραγματοποιήθηκε στο οδόφραγμα Ορφέα:

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μαζευόμαστε εδώ για να καταδικάσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την τρίτη πράξη του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας.

Το πραξικόπημα, η εισβολή και μετά η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν μαχαιριές που μάτωσαν την πατρίδα μας. Προκάλεσαν πληγές που μέχρι σήμερα αιμορραγούν. Παρόλ’ αυτά αντέχουμε για να αντέξει και η χώρα μας. Υψώνουμε ψηλά την κυπριακή σημαία και διατρανώνουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τη δικαίωση. Θα παλέψουμε για λύση που να εξασφαλίζει ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους θεωρήθηκε από τους εμπνευστές της το τελειωτικό κτύπημα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η ανάγκη η Κύπρος να ελέγχεται από το δυτικό στρατόπεδο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και να αποτελέσει το μέσο για έλεγχο της Μέσης Ανατολής ήταν οι κυρίαρχοι στόχοι του ΝΑΤΟ για την χώρα μας. Αυτό ήταν το χέρι που συνέταξε τα προδοτικά σχέδια, που διέταξε την εισβολή, που υπέγραψε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Αν τότε υπήρξε αντίδραση από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα αυτό οφείλεται στην αποφασιστική υπεράσπιση της από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού που ένιωθε την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια κουτσουρεμένη αλλά σημαντική κατάκτηση του. Αν τότε τα κράτη όλου του κόσμου απέρριψαν την αναγνώριση του ψευδοκράτους αυτό οφείλεται και στη σθεναρή στάση που τήρησαν τα κράτη της σοσιαλιστικής κοινότητας αλλά και του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Είναι η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απέκρουσε τη διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει την κατοχή και τη ντε φάκτο διχοτόμηση. Για αυτό το ΑΚΕΛ σήμερα, όπως και σε κάθε εκδήλωση καταδίκης της κατοχής, κρατά ψηλά και περήφανα τη σημαία της Κύπρου ως τη σημαία του αγώνα μας. Όσοι αγαπούν την Κύπρο, όσοι θέλουν την απελευθέρωση και επανένωση της αυτό πράττουν.

Σήμερα, στο παρά πέντε του εφιάλτη της διχοτόμησης, οφείλουμε να κάνουμε παραδοχές. Της ανακήρυξης του ψευδοκράτους προηγήθηκε περίοδος στασιμότητας. Αυτή τη στασιμότητα εκμεταλλεύθηκε η κατοχική δύναμη για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Αυτή τη στασιμότητα εκμεταλλεύεται και σήμερα για να προωθήσει τους στόχους της∙ για να προωθήσει τη διχοτόμηση˙ για να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα δικαιώματα της. Απέναντι σε αυτή την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά, εμείς πρέπει να προτάξουμε ολοκληρωμένη στρατηγική, αποφασιστικότητα, συνέπεια, προσήλωση στους στόχους μας και σαφή σχεδιασμό.

Δυστυχώς αντ’ αυτού οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη χαρακτηρίζονται από έλλειψη στρατηγικής, παλινωδίες, αντιφάσεις και έλλειψη σχεδιασμού.

Το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και το παρατεταμένο αδιέξοδο που ακολούθησε εξέθεσαν την πατρίδα μας σε σοβαρούς κινδύνους. Αντί η πλευρά μας να στηρίξει τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επέλεξε να ροκανίζει  το χρόνο με νεφελώδεις προτάσεις και δήθεν νέες ιδέες που απλώς καταργούσαν συγκλίσεις και θέσεις του Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Αποτέλεσμα ήταν οι απαιτήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, να γίνουν πιο σύνθετες και πολύπλοκες. Οι όροι αναφοράς που ζήτησε συνιστούσαν αρνητική εξέλιξη. Προειδοποιήσαμε από την αρχή ότι θα δυσκόλευαν την προσπάθεια. Η Κυβέρνηση αντί να κατανοήσει αυτή την αλήθεια μας χλεύαζε.

Ποιος άραγε δεν θυμάται ότι πέρσι τέτοιο καιρό οι κ.κ. Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης και ο ΔΗΣΥ κόμπαζαν ότι σύντομα θα καταφέρουν να συμφωνήσουν όρους αναφοράς; Ποιος δεν θυμάται ότι δήλωναν ότι η στρατηγική τους θωράκισε την Κύπρο, ότι έπεισαν ισχυρές χώρες να μας υπερασπιστούν, ότι θα κάνουν την Τουρκία να πονέσει και άλλα τέτοια τραγελαφικά;

Ο κ. Αναστασιάδης, έστω και τώρα, οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τη λύση του Κυπριακού∙ την επιβίωση και την ασφάλεια του λαού μας. Έχει μπροστά του πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις. Να εργαστεί έτσι ώστε να συμφωνηθούν επιτέλους οι όροι αναφοράς. Να πάει στην επικείμενη τριμερή συνάντηση και να πείσει ότι αποδέχεται  απερίφραστα την Κοινή Διακήρυξη, τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτιέρες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το ίδιο οφείλει να πράξει και ο κ. Ακκιντζί. Αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης  δεν το πράξει, τουλάχιστον η ευθύνη για τις εξελίξεις δεν θα βαραίνει εμάς. Έχει τεράστια σημασία να το προσέξουμε αυτό. Να πείσουμε στην πράξη γι΄αυτά που λέμε.

Λέμε ότι η Τουρκία δεν θέλει να έχουμε πρόοδο. Δεν επιθυμεί Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι να έχουμε συναντίληψη. Να συνεργαστούμε για να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Εμάς ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι ακριβώς αυτός. Η συνεργασία Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων για επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης σε αυτό θα πρέπει να στοχεύσει. Να μην παρασύρεται από την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Να μην εκπέμπει αρνητισμό.

Ο δικός μας στόχος ενόψει της τριμερούς στο Βερολίνο πρέπει να είναι η δημιουργία θετικού κλίματος για να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι αυτή τη στιγμή η αντίληψη που υπάρχει στο εξωτερικό είναι ότι για το αδιέξοδο φταίμε και εμείς. Δεν έχει σημασία τι θέλει να πιστεύει ο καθένας από εμάς, αλλά ποια εικόνα έχει πλέον σχηματιστεί στη διεθνή κοινότητα. Το χειρότερο είναι ότι το πιστεύουν αυτό παρόλο που η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα της. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει για να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα. Πρώτα και κύρια τον κ. Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του.

Εξυπακούεται ότι την ώρα που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αν ποτέ φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ μας. Αν δεν το κάνει, αναλαμβάνει και την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν θα προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους μας ότι η τουρκική πολιτική στοχεύει στη ναρκοθέτηση του μέλλοντος των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων στη γη που τους γέννησε. Θέλει να προωθήσει και επιβάλει τα συμφέροντα της σε μια γη που δεν της ανήκει. Σε ένα λαό που δεν της χρωστά τίποτε. Που αντιθέτως πλήρωσε τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και του τουρκικού επεκτατισμού με βαρύ φόρο αίματος, προσφυγιάς και ξεριζωμού.

Ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι η ακύρωση αυτών των επιδιώξεων της. Η προάσπιση των συμφερόντων των Κυπρίων και όχι των όποιων τρίτων. Τι συμβαίνει επί του εδάφους τώρα;

Η Τουρκία ακολουθεί ολοένα και πιο αναβαθμισμένες πολιτικές αφομοίωσης των κατεχομένων. Προωθεί την οικονομική ενσωμάτωση τους μέσω χρηματοδοτήσεων στον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα και όχι μόνο. Επιδιώκει σταθερά παρέμβαση στα κατεχόμενα και επιχειρεί να αξιοποιήσει τη θρησκεία ως μέσο άσκησης μεγαλύτερο ελέγχου στην κοινωνία. Ελέγχει στρατιωτικά την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ενώ οι πρόσφατες εξαγγελίες της στοχεύουν στο να βαθύνουν ακόμα περισσότερο τα τετελεσμένα.

Αντιλαμβανόμαστε πόσο ευάλωτες είναι οι αντιστάσεις μιας μικρής κοινότητας έναντι μιας δύναμης όπως είναι η Τουρκία; Αντιλαμβανόμαστε ότι αναπτύσσεται στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα ένας ιδιότυπος τουρκοκυπριακός εθνικισμός, που παίρνει αποστάσεις τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα;

Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο οι αντιδραστικές φωνές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εντείνονται ενώ η θέση των προοδευτικών δυνάμεων που επιθυμούν λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, θα αποδυναμώνεται συνεχώς. Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο ο χρόνος θα βαθαίνει τα τετελεσμένα προσθέτοντας νέα εμπόδια στις προσπάθειες για λύση. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για πειραματισμούς με αποτυχημένες συνταγές. Ούτε επιτρέπεται να αφεθεί ο κ. Αναστασιάδης και ο Συναγερμός να μας οδηγήσουν σε δρόμους επικίνδυνους, χωρίς επιστροφή.

Ο λαός μας θα νιώσει ασφάλεια μόνο όταν φύγουν οι στρατοί. Μόνο όταν η Κύπρος απελευθερωθεί και επανενωθεί.

Μόνο όταν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύριοι καταφέρουν να συμβιώσουν στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στα πλαίσια ενός επανενωμένου κράτους με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Όπου θα διασφαλίζεται ότι οι δύο κοινότητες θα συμβιώνουν και θα συνεργάζονται σε πατρίδα ενωμένη και ανεξάρτητη, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο όταν συμφωνηθεί λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.

Γι’ αυτή τη λύση οφείλουμε να εργαστούμε, πριν να είναι αργά.

Γι’ αυτή τη λύση το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να σπαταληθεί.

Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας όρκο.

Να κάνουμε τη δύναμη μας απόφαση.

Όλοι εμείς και άλλοι τόσοι, ένα μεγάλο ποτάμι ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων που θέλουν αυτός ο τόπος να επανενωθεί, να ζήσει με ειρήνη και να πάει μπροστά ας το φωνάξουμε δυνατά!

Αυτή η χώρα είναι δική μας!

Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα!

Αυτή η χώρα είναι δική μας! Και θα την επανενώσουμε!

Ζήτω η Κύπρος!