ΓΓ ΑΚΕΛ: Με την πολιτική Αναστασιάδη στο Kυπριακό ασκούνται πιέσεις σε εμάς αντί στην Τουρκία

Όταν ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης έταξε λαγούς και πετραχήλια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ σήμερα η πραγματικότητα είναι ότι αντί να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία η οποία είναι πλήρως αποενοχοποιημένη, ασκούνται πιέσεις πάνω σε εμάς, σχολίασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού  σε προεκλογική συγκέντρωση στη Τεμπριά.

Οι δηλώσεις:

Ποιος είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης στο Κυπριακό οκτώ χρόνια μετά; Η Τουρκία έγινε πιο επιθετική και πιο προκλητική από πότε. Κάποιος θα ανέμενε ότι με μία τόσο προκλητική Τουρκία, και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αντιδρούσαν έντονα και θα της ασκούσαν αφόρητες πιέσεις.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι αντί να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία η οποία είναι πλήρως αποενοχοποιημένη, ασκούνται πιέσεις πάνω σε εμάς.

Από τον Αύγουστο του 2019 που ο κ. Αναστασιάδης είπε μερικές φορές και πολύ περισσότερες ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες θα την πονέσουν, θα την υποχρεώσουν να συνεργαστεί για τη λύση στο Κυπριακό.

Και φτάσαμε στο φαινόμενο το Μάρτη, όταν συνήλθε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι απλά και μόνο να μην συζητά για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αλλά να συζητά πώς θα διαμορφώσουν μία θετική ατζέντα με την Τουρκία για να την πείσουν να συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή ένωση.

Υπόσχονται στην Τουρκία τελωνειακή ένωση, υπόσχονται άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεργαστεί με την Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και εμείς λέμε ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Τι κάνει η Τουρκία την ίδια στιγμή; Θέτει απαράδεκτες αξιώσεις σε ότι αφορά τη λύση στο Κυπριακό. Μιλάει για δυο κράτη και για συνομοσπονδία καθαρά πλέον.

Προχωρεί σε νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, και αν το αποτέλεσμα στη Γενεύη τέλος του Απρίλη θα είναι αρνητικό δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ αρνητικά στην εξέλιξη τους. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Δώσαμε μια πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις 8 του Δεκέμβρη, η οποία στοχεύει να αφαιρέσει από την Τουρκία τα προσχήματα που προβάλλει.

Είπαμε στο ΠτΔ ότι θα πρέπει να τους αφαιρέσει και τα τρία προσχήματα και είναι πολύ εύκολο να το πράξει, χωρίς να προβεί σε υποχωρήσεις. Του είπαμε είναι καλό το να λέει ο ΠτΔ ότι είναι έτοιμος να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε, αλλά δεν αρκεί.

Πρέπει να πει ότι δέχεται την πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ΗΕ, ότι είναι έτοιμος, αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις για να επιλυθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα αναφορικά με τα 6 σημεία που θέτει ο ΓΓ, και για τους υδρογονάνθρακες να πει -εάν και εφόσον επιλυθούν τα 6 σημεία- είναι έτοιμος να συζητήσεις το ενδεχόμενο συμμετοχής των τ/κ στην διαχειριστική επιτροπή για θέματα ΦΑ, και είναι έτοιμος να ξεκινήσει συζήτηση με την Τουρκία πάνω σε καθαρά οικονομική και εμπορική βάση για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εάν και εφόσον μας βοηθήσουν να λύσουμε το Κυπριακό σωστά.

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.