ΓΓ ΑΚΕΛ : Το θέμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε – Των λαών όχι των λίγων

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για το έργο του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο

H ομιλία του ΓΓ ΑΚΕΛ:

Σε κάθε προεκλογική περίοδο ακούγονται πολλά. Κυρίως ακούγονται μεγάλα λόγια και πολλές υποσχέσεις. Ως ΑΚΕΛ θέλουμε να συμμετέχουμε στην προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου παραθέτοντας στο δημόσιο διάλογο θέσεις και επιχειρήματα. Συμμετέχουμε με το έργο που έχουμε παραγάγει και με προτάσεις, όχι με συνθήματα.

Για εμάς το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ένα ακόμα φόρουμ για μεγάλα λόγια, χειραψίες, φιέστες και εντυπωσιασμό. Δεν θέλουμε ο λαός να εκλέγει κάθε πέντε χρόνια ευρωβουλευτές αγνοώντας στη συνέχεια πού βρίσκονται, τί κάνουν και ποιό έργο παράγουν.

Για εμάς το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια ακόμα έπαλξη αγώνα τον οποίο θέλουμε να δώσουμε για την Κύπρο για το Κυπριακό και τα κοινωνικοοικονομικά θέματα, με σκληρή δουλειά, με έργο, προτάσεις και καθημερινή δράση.

Σήμερα παρουσιάζουμε στο λαό τη δουλειά που κάναμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμώντας τη στήριξη που μας έδωσε και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε τους ψηφοφόρους κατάματα. Μπορούμε να τους αποδείξουμε ότι η ψήφος τους στο ΑΚΕΛ έγινε η φωνή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, έγινε πολυδιάστατο έργο με απτά αποτελέσματα.

Έχουν ήδη δει το φως τη δημοσιότητας στοιχεία του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με τα οποία το ΑΚΕΛ είχε την πιο δραστήρια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο από τα κυπριακά κόμματα. Ο δε Νεοκλής Συλικιώτης κατατάχθηκε ως ο πιο δραστήριος κύπριος ευρωβουλευτής.

Η συλλογική δουλειά που γίνεται και στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες μπορεί να αποτυπωθεί στο πλούσιο έργο που παρήγαγε το ΑΚΕΛ σε αυτή την πενταετία, το οποίο θα παρουσιάσουν οι ευρωβουλευτές μας στη συνέχεια.

Θέλω μόνο να αναφερθώ ενδεικτικά στη διοργάνωση εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο για το κυπριακό, τα εργασιακά και τα κοινωνικά θέματα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ευρωβουλευτών μας στις Επιτροπές Εξωτερικών και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Στη δουλειά που έγινε εκεί υπερ της Κύπρου και των δικαίων της, υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπέρ της ισότητας των εργαζομένων και της προστασίας των δικαιωμάτων τους. Πολλή και ποιοτική δουλειά έγινε και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικής προστασίας, εξάλειψης των διακρίσεων και προαγωγής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, της οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάποτε η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο αγωνίζονταν να πείσουν ότι είναι πιο έλληνες από τους έλληνες. Τώρα με τις ευρωεκλογές προσπαθούν να πείσουν ότι είναι πιο ευρωπαίοι από τους ευρωπαίους.

Αλήθεια, πόσο ευρωπαϊκό θεωρεί ο ΔΗΣΥ ότι είναι να δοξάζουμε μέρα νύχτα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά να γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις υποδείξεις τους για τα χρυσά διαβατήρια που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστήσουμε τους ημέτερους που πλουτίζουν από αυτά; Πόσο ευρωπαϊκό πιστεύουν ότι είναι η Εκκλησία να συγκυβερνά και μάλιστα η Κυβέρνηση να της αυξάνει και τη χορηγία; Πόσο ευρωπαϊκό είναι να εκβιάζονται αποφάσεις κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας τις οποίες πρώτος και καλύτερος τις ψηφίζει ο ΔΗΣΥ μαζί με την ακροδεξιά; Πόσο ευρωπαϊκό είναι κάθε τρεις και λίγο να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου με τον ακροδεξιό λόγο και την παρακίνηση σε βία από στελέχη του ΔΗΣΥ που προφανώς δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με το ΕΛΑΜ; Πόσο ευρωπαϊκό πιστεύουν ότι είναι τα αδελφά κόμματα του σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη να συγκυβερνούν με την ακροδεξιά;

Πόσο ευρωπαϊκό πιστεύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ότι είναι ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δουλεύει πέραν των 48 ωρών την εβδομάδα; Πόσο ευρωπαϊκό είναι η χώρα μας, η Κύπρος, να είναι ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα; Στα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2% ως ποσοστό στο ΑΕΠ ενώ οι μισθοί μειώθηκαν κατά 4,3%. Πόσο ευρωπαϊκό είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι φτωχοί και οι άνεργοι να φτάνουν σε παράλογους αριθμούς εκατομμυρίων;

Το θέμα δεν είναι αν θέλουμε την Ευρώπη. Το θέμα είναι ποιά Ευρώπη θέλουμε. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που να υπηρετεί τους λαούς και τις ανάγκες τους. Μια Ευρώπη προοδευτική, δημοκρατική και ειρηνική. Αυτό είναι το όραμα μας για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα όμως δεν χειροκροτούμε τη σημερινή τραγική πραγματικότητα. Προτείνουμε αλλαγές και τομές για το σήμερα. Διεκδικήσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη, έχουμε προτάξει το αίτημα για κατάργηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Προτείναμε την αντικατάστασή τους με πολιτικές κοινωνικής σύγκλισης, απασχόλησης και βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Προτάξαμε επίσης το αίτημα για δημόσιο έλεγχο και την αποκέντρωση του τραπεζικού τομέα, σε αντίθεση με την εδραίωση  της Τραπεζικής Ένωσης. Η Ευρώπη για την οποία εμείς μιλούμε δεν θα βρίσκεται σε σύζευξη με το ΝΑΤΟ –όπως προνοεί η Συνθήκη της Λισαβόνας- ούτε θα επιδίδεται σε συνεχή στρατιωτικοποίηση αλλά θα είναι παράγοντας ειρήνης και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου.

Την ίδια στιγμή διεκδικούμε και για την Κύπρο στην Ευρώπη.

Θα συνεχίσουμε και αυτή την πενταετία να απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής∙ να παραμείνει σταθερή στη θέση για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, να συνεχίσει να συνδράμει, μέσω κονδυλίων προς τη ΔΕΑ, τις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και της δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Να συνεχίσει να αξιώνει από την Τουρκία την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για  να εγκαταλειφθούν οι ιδέες για «ειδική εταιρική σχέση» με την Τουρκία, που επί της ουσίας θα την απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει πιο αποφασιστική στάση ενάντια στις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μέτρα που να απαντούν στις συγκεκριμένες παραβιάσεις και να συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, πάντα μέσω των συμφωνημένων με την Κυπριακή Δημοκρατία διαδικασιών.

Δεν το κρύβουμε, ούτε από τον ΔΗΣΥ, ούτε από κανένα άλλο ότι διεκδικούμε ένα άλλο προσανατολισμό στην οικονομία και εκεί θα στοχεύσουμε και αυτή την πενταετία.

Η Ευρώπη που θέλουμε είναι Ευρώπη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Διεκδικούμε νέο σύνολο οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των λαών και των εργαζομένων, που θα αντικαταστήσει το ισχύον πλαίσιο, τη δομή και τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρωπαϊκό εξάμηνο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Διεκδικούμε την προώθηση σε επίπεδο κρατών μελών της δημιουργίας ενός διακυβερνητικού σώματος για φορολογικά θέματα κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι η δημιουργία οδικού χάρτη και κοινού σχεδίου δράσης για να τεθεί τέλος στους φορολογικούς παραδείσους και στη φοροδιαφυγή.

Η Ευρώπη που θέλουμε πρέπει να σέβεται τον εργαζόμενο. Διεκδικούμε δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα επικεντρώνονται στη δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ενεργητικές πολιτικές κατά της οικονομικής ανισότητας και της φτώχειας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Διεκδικούμε για τους εργαζόμενους νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης, άμεση ρύθμιση των άτυπων μορφών απασχόλησης προς όφελος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μέτρα που να αποτρέπουν την ψευδοαπασχόληση – αγορά υπηρεσιών. Διεκδικούμε την  επαναφορά των μισθών και βελτίωση των όρων απασχόλησης.

Η Ευρώπη που θέλουμε υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αξίες. Και αυτή την πενταετία παραμένουν στις προτεραιότητες μας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι συνεχίζουμε να παλεύουμε για κατοχύρωση της προστασίας των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών μέσω ενός δεσμευτικού πρωτοκόλλου που να σέβεται το δεσμευτικό Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την αναθεώρηση των εξαιρέσεων που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα, με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Επιπλέον στοχεύουμε σε μεταναστευτικές πολιτικές που δεν θα στοχοποιούν μαζικά πολίτες τρίτων χωρών  υποθάλποντας την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Η Ευρώπη που θέλουμε σέβεται το περιβάλλον. Διεκδικούμε για το περιβάλλον μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των κρατών για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Διεκδικούμε την κατοχύρωση της  δυνατότητας των κρατών μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην επικράτεια τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος θα παραμείνει ελεύθερη ζώνη από αυτούς. Επιμένουμε στη διαμόρφωση αυστηρής οδηγίας για την εκτίμηση των επιπτώσεων από  δημόσια  και ιδιωτικά έργα στο περιβάλλον. Διεκδικούμε να  επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης και να τεθεί στο επίκεντρο ο άνθρωπος, οι ανάγκες της κοινωνίας και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ευρώπη που θέλουμε σέβεται τον άνθρωπο. Γι’ αυτό διεκδικούμε άμεση κατάργηση του Συστήματος του Δουβλίνου που  εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στο κράτος-μέλος πρώτης άφιξης, δηλαδή στα κράτη του μεσογειακού νότου. Ζητούμε μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με βάση τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του κάθε κράτους και τερματισμό της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που αποτελεί μια ανήθικη συνδιαλλαγή. Θέλουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για να αιτούνται άσυλο οι πρόσφυγες, αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας των αιτητών ασύλου και πολυεθνικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι θαλάσσιες τραγωδίες στη Μεσόγειο.
Η Ευρώπη που θέλουμε μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την ενίσχυση των δυνάμεων που παλεύουν για τους πολλούς. Η Ευρώπη που θέλουμε είναι η Ευρώπη που μπορούμε να έχουμε αν δώσουμε δύναμη στη δύναμη μας, αν δώσουμε φωνή στη φωνή μας, αν δώσουμε δύναμη στο ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις 26 Μαΐου.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy