ΓΓ ΑΚΕΛ: Τουλάχιστον 200.000 πολίτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας – Χρειάζονται μέτρα στήριξης

Την ανάγκη για μέτρα στήριξης σε 200.000 περίπου πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατά την επίσκεψή του στο Λαϊκό Δίκτυο Αλλυληγγύης της ΠΕΟ, όπου ετοιμάστηκαν περίπου 400 πακέτα βοήθειας για οικογένειες και νοικοκυριά, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Διαβάστε επίσης: 400 πακέτα βοήθειας για οικογένειες και νοικοκυριά ετοίμασε το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης

Ο κ. Στεφάνου παρακολούθησε τη διαδικασία προετοιμασίας των πακέτων από εθελοντές και παρέδωσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ επιταγή για τη στήριξη του Δικτύου Αλληλεγγύης.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι χρειάζονται πολιτικές που να στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως επίσης και μέτρα για τη βραχυσπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη των ανθρώπων αυτών, ενώ παρέθεσε και σειρά μέτρων που έχει εισηγηθεί το ΑΚΕΛ.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 200.000 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν παρατηρείται μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί. «Η ακρίβεια υπήρχε από πριν, όπως είχαμε πολλές φορές υποδείξει στην κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι το φαινόμενο ήταν παροδικό, και τελικά όχι μόνο δεν είναι παροδικό το φαινόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουν λόγο και για πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, κατά την επίσκεψη του στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης:

Kαι αυτό το Πάσχα όπως κάθε χρόνο, είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια που καταβάλει, για πάρα πολλά χρόνια τώρα, το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης βοηθώντας πάρα πολλές οικογένειες και πρόσωπα.

Τα πακέτα στήριξης είναι πάνω από 400 για την επαρχία Λευκωσίας. Υπάρχουν και σε άλλες επαρχίες. Μπορεί αυτή η βοήθεια να μην επιλύει τα προβλήματα που συναντούν χιλιάδες νοικοκυριά και χιλιάδες συμπολίτες μας, όμως είναι μία ανακούφιση για την περίοδο των γιορτών.

Θέλω να συγχαρώ το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης για την έμπρακτη αλληλεγγύη που προωθεί και την έμπρακτη βοήθεια που δίνει, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γιορτών, παρότι η περίοδος των γιορτών, των Χριστουγέννων και του Πάσχα είναι το επίκεντρο της δραστηριότητας. Το Λαϊκό Δίκτυο έχει καταφέρει ολόχρονα με συγκεκριμένες αφορμές και με συγκεκριμένους τρόπους να βοηθά. Θέλω να συγχαρώ το Λαϊκό Δίκτυο για αυτή τη δουλειά, τους πρωταγωνιστές, τους εθελοντές που βοήθησαν στο να διαμορφωθούν και να διατεθούν τα πακέτα, που χωρίς τη δική τους εθελοντική προσφορά αυτή η δουλειά θα ήταν πραγματικά ακόμα πιο δύσκολη από όσο είναι τώρα.

Χιλιάδες κόσμος δυσπραγεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες κόσμος, αν όχι και περισσότεροι, είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανισότητα στην Κύπρο ενισχύεται, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, οι τιμές έχουν απογειωθεί και δεν είναι μόνο τώρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα. Η ακρίβεια ήταν από προηγουμένως, όπως εμείς πάρα πολλές φορές έχουμε υποδείξει στην κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό. Δυστυχώς, φαίνεται ότι το φαινόμενο δεν θα είναι παροδικό. Είναι πολύ πιθανό στην Κύπρο να υπάρχει και στασιμοπληθωρισμός, άρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το έργο και πιο δύσκολη η ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, χιλιάδων ανθρώπων για να τα βγάζουν πέρα κάθε μέρα.

Είναι για αυτό που χρειάζονται πολιτικές οι οποίες να στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στην έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας, ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων ανθρώπων, όλων αυτών που πραγματικά χρειάζονται τη στήριξή και την θαλπωρή του κράτους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Υπάρχουν και μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την βραχυπρόθεσμη και την μεσοπρόθεσμη στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση που έχει καταθέσει και πέρασε από τη Βουλή -και δυστυχώς την ανέφερε ο Πρόεδρος στο Ανώτατο Δικαστήριο- είναι για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 9% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει αυτή την πρόταση που είχε ψηφιστεί στη Βουλή με μόνη διαφωνία του ΔΗΣΥ.

Δεύτερο έχουμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου για τον τερματισμό της διπλής φορολογίας που μπαίνει στα καύσιμα. Θα πρέπει να τερματιστεί αυτή η λανθασμένη πολιτική που αυξάνει και τη τιμή του τελικού προϊόντος.

Τρίτον, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά το πλαφόν που έχει τη δυνατότητα η Υπουργός να το κάνει τόσο σε βασικά αγαθά, όπως προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος, όσο και στο θέμα των καυσίμων. Και επειδή ο νόμος των καυσίμων είναι διαφορετικός -το πλαφόν για τα καύσιμα είναι διαφορετικό από τον νόμο που έχει να κάνει με άλλα βασικά αγαθά – το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νομού για να έχει τα ίδια κριτήρια, έτσι ώστε όχι μόνο να λαμβάνεται υπόψη η αισχροκέρδεια -που κατά έναν τρόπο πάντοτε κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα καύσιμα άρα δεν βγάζει πλαφόν – και άλλα κριτήρια, που υπάρχουν στις άλλες περιπτώσεις για τα βασικά αγαθά.

Δηλαδή, όταν κρίνεται ότι είναι δύσκολη περίοδος και χρειάζεται να μπει ένα πλαφόν για να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα ακριβώς υπάρχει ανάγκη για τα καύσιμα. Καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΑΚΕΛ έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανακουφίσουμε τον κόσμο κατά το δυνατό, ο οποίος ανησυχεί και ταλαιπωρείται από την ακρίβεια στα βασικά αγαθά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy