Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συζήτησε στη Νέα Υόρκη τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για την Κύπρο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας, πρέσβη Ντιμίτρι Πολιάνσκι, και όπως δήλωσε υπάρχει διάχυτη ανησυχία στη Ρωσία ότι επιχειρείται να υπάρξει η προώθηση συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί, η οποία τους προκαλεί έντονες ανησυχίες».

«Τον ρωτήσαμε, είπε ο κύριος Κυπριανού, γιατί εκδόθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και η πληροφόρηση η οποία μας έδωσε είναι ότι από εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση διάφορες πληροφορίες τις οποίες έχουν, αλλά και από άρθρα που γράφονται στα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στη Ρωσία ότι επιχειρείται να υπάρξει η προώθηση συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί, η οποία τους προκαλεί έντονες ανησυχίες».

Συμπλήρωσε πως το ΑΚΕΛ θα διερευνήσει όσα άκουσε από τον κ. Πολιάνσκι.

Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω στρατικοποίηση, αντιθέτως πρέπει να οδηγηθεί στην αποστρατικοποίηση.

Πρέπει να είναι περιοχή η οποία θα συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη όλων των χωρών της περιοχής και θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αλίμονο εάν η Κύπρος μετατραπεί σε ορμητήριο από το οποίο οι οποιοιδήποτε θα επιτίθενται στις γειτονικές χώρες. Θα βρεθούμε στο τέλος εμείς οι ίδιοι στο στόχαστρο», κατέληξε.