ΓΓ ΕΚΑ για χαλούμι: Οικονομικά συμφέροντα και ανοχή κυβέρνησης καθυστερούν την εφαρμογή του φακέλου

Υπάρχει ο ευρωπαϊκός κανονισμός που είναι πάνω από την Εθνική νομοθεσία και κανείς δεν μπορεί να τον αγνοήσει, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του φακέλου για το χαλούμι ως προϊόν ΠΟΠ.

Υπογράμμισε ότι η ΕΚΑ θα επιμείνει στην εφαρμογή του φακέλου όπως εγκρίθηκε από την Κομισιόν.

Τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιτρέψει τη συνέχιση της προσφοράς σημαντικού πλούτου στην Κύπρο και δεν θα αφήσει άλλες χώρες που παράγουν πολύ πιο φθηνό γάλα να προχωρήσουν στην παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ.

Εξάλλου, ο κύριος Χάμπας απέδωσε την καθυστέρηση στην εφαρμογή του φακέλου για το χαλούμι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τη μεγάλη ανοχή της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου επισήμανε ότι είναι εθνικής σημασίας να βρεθεί λύση για το θέμα του χαλουμιού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξευρεθεί η χρυσή τομή.

Καδής: Προβλήματα εάν η κυβέρνηση προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή του φακέλου ΠΟΠ

Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για την συμμόρφωση με τον κανονισμό και την παραγωγή αποκλειστικά προϊόντων ΠΟΠ, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Πρόσθεσε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα όλα τα τυροκομεία θα πρέπει να παράγουν χαλούμι με τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Όπως εξήγησε, θα χρειαστούν μία με δυο βδομάδες για να εξεταστούν τα αιτήματα των τυροκομείων για να εγγραφούν στο σύστημα και να πιστοποιηθούν από τον αρμόδιο διεθνή οργανισμό πιστοποίησης ΠΟΠ, Bureau Veritas.

Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποβάλει ή να εγκρίνει αίτημα για αλλαγή της ποσόστωσης όπως εγκρίθηκε στον φάκελο για το χαλούμι από την Κομισιόν.

Αυτό, είπε, μπορεί να το υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι και το αίτημα μπορεί να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόνισε επίσης ότι εάν δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων στο θέμα της ποσόστωσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του φακέλου όπως εγκρίθηκε με όλα τα προβλήματα που αυτό δυνατό να προκαλέσει.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα προκληθούν προβλήματα εάν η κυβέρνηση προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή του φακέλου ΠΟΠ.

Στόχος, υποστήριξε, δεν είναι η εξυπηρέτηση οποιουδήποτε συμφέροντος αλλά η ομαλή μετάβαση στον φάκελο και αυτό είναι που πρότεινε η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.