ΓΓ KTÖS στη «Χ»: Ακούραστοι εργάτες για να επικρατήσει µια κουλτούρα ειρήνης στην εκπαίδευση

Ο νέος Γ.Γ. της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTÖS, Μπουράκ Μαβίς, µοιράζεται στη «Χαραυγή» τους στόχους και τις επιδιώξεις του

  • «Είναι βαριά δέσµευση να ηγείσαι µιας συντεχνίας που είναι υπεύθυνη για τον αγώνα διαφύλαξης της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων»

Οι Τ/κ δάσκαλοι προωθούν την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα
Ένα από τα πιο δυναµικά και προοδευτικά τµήµατα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι η συντεχνία των δασκάλων KTÖS.

Πρώτη στους αγώνες επανένωσης και επαναπροσέγγισης, πρώτη και στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους Τουρκοκύπριους.

Στο τιµόνι της ηγεσίας της KTÖS βρίσκεται εδώ και λίγους µήνες ο Μπουράκ Μαβίς παίρνοντας σκυτάλη από ένα πρόσωπο µε µεγάλη ιστορία, τον Σενέρ Ελτζίλ, που για σχεδόν δύο δεκαετίες υπήρξε ακούραστος εργάτης για τη συνεργασία των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Πρωτεργάτης στους αγώνες των Τουρκοκυπρίων για πρόοδο κόντρα στις παρεµβάσεις της Άγκυρας, προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και του στόχου για µια κοινή πατρίδα, για µια δίκαιη και ειρηνική λύση.

Άξιος συνεχιστής ο νέος Γ.Γ. της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων εργαζόµενος και αυτός για την προώθηση της ειρήνης, της δηµοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας στον τόπο µας.

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μια κουλτούρα ειρήνης και αγάπης που θα αρχίζει από το εκπαιδευτικό σύστηµα και θα επεκτείνεται στην υπόλοιπη κοινωνία οραµατίζεται, αλλά και παλεύει για αυτήν ο Μπουράκ Μαβίς, ο νέος Γ.Γ. της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, KTÖS. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Μπουράκ Μαβίς, η KTÖS είναι µια από τις λίγες συντεχνίες εκπαιδευτικών παγκοσµίως που εργάζονται ενεργά για µια κουλτούρα ειρήνης στην εκπαίδευση.

«Προκειµένου να φτάσουµε σε αυτό που οραµατιζόµαστε, κάνουµε βήµατα τόσο σε οργανωτικό επίπεδο µε τα εκτελεστικά και τα µέλη του διοικητικού συµβουλίου µας, όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο µε τη συµµετοχή των µελών µας».

Ο δικοινοτικός διάλογος θα ελαχιστοποιήσει τις διαπολιτισµικές συγκρούσεις

Οι δραστηριότητες και τα έργα που αναπτύσσουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη σε δικοινοτική βάση αντανακλούν θετικά στην εσωτερική δυναµική και των δύο κοινοτήτων. Ο θετικός προβληµατισµός θα ελαχιστοποιήσει τις διαπολιτισµικές συγκρούσεις και θα παραχωρήσει τη θέση τους στην κουλτούρα της συµφιλίωσης.

Η κοινωνική και δικοινοτική ειρήνη µπορεί να είναι δυνατή µε την ανατροφή πολιτών που πιστεύουν στην ισότητα µεταξύ διαφορετικών οµάδων, που µπορούν να σκέφτονται πλουραλιστικά και µε πολλαπλές ταυτότητες και που έχουν υιοθετήσει τις αξίες µιας κουλτούρας ειρήνης. Μόνο άτοµα που έχουν εκπαιδευτεί µε αυτόν τον τρόπο θα συµβάλουν στην κοινωνική αλλαγή. Αντί για βία, πρέπει να επιµείνουµε στην κουλτούρα της ειρήνης και της αγάπης. Όπως είπε ο Γκάντι: «∆εν υπάρχει τρόπος για την ειρήνη, η ίδια η ειρήνη είναι ο δρόµος».

Ερωτηθείς για την ανάληψη της ηγεσίας της KTÖS, ο Μπουράκ Μαβίς αναφέρει ότι από το 2005 εργαζόταν δίπλα από τον Σενέρ Ελτζίλ εκπροσωπώντας τη συντεχνία από διάφορα πόστα. «Ήταν τιµή για µένα να εργάζοµαι µαζί του. Τώρα συνεχίζουµε τον αγώνα µας ως µια οµάδα που περιλαµβάνει νέους, υπεύθυνους και αφοσιωµένους συνδικαλιστές. Είναι µια “βαριά” δέσµευση να ηγείσαι µιας συντεχνίας που είναι υπεύθυνη για τον αγώνα διαφύλαξης της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων κτίζοντας γέφυρες µεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ποιοτική δηµόσια εκπαίδευση για όλους. Είναι ένας τιµητικός και συναρπαστικός ρόλος για µένα».

Οι επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών εντείνονται

Σε ό,τι αφορά τις παρεµβάσεις της Άγκυρας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους, ο Γ.Γ. της KTÖS σηµειώνει πως οι παρεµβάσεις των κυβερνήσεων στην Άγκυρα δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Αυτό συµβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα επίπεδα. Η διαφορά είναι ότι τώρα η επίθεση είναι πιο ευρεία και έντονη απέναντι σε όποιον διαφωνεί µε την κυβέρνηση στην Άγκυρα. ∆εν ανησυχούµε µόνο για τις παρεµβάσεις, αλλά και για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποκλειστεί από τη διεθνή κοινότητα παρ’ όλο που η Κύπρος είναι µέλος της ΕΕ ως ολόκληρο νησί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για οποιαδήποτε παράνοµη επιχείρηση στο βόρειο τµήµα της Κύπρου. Όσο αποκλείονται οι Τουρκοκύπριοι από τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο, η κατάσταση στο βόρειο τµήµα του νησιού δεν θα βελτιώνεται».

Η περασµένη βδοµάδα ήταν τρικυμιώδης για τους Τουρκοκύπριους εκπαιδευτικούς. Μετά την άρνηση του «υπουργού παιδείας», Ναζίµ Τσαβούσογλου, να επιτρέψει στους συµβούλους των συντεχνιών KTÖS και KTOEÖS να παραστούν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συµβουλευτικού Συµβουλίου που εξετάζει αλλαγές στο «νόµο περί εκπαιδευτικών», οι συνδικαλιστές ηγέτες βρέθηκαν αντιµέτωποι µε την αστυνοµία. Στη συνέχεια, µάλιστα, έγινε γνωστό ότι η αστυνοµία θα κατηγορήσει 22 συνολικά εκπαιδευτικούς, µεταξύ αυτών και ο Μπουράκ Μαβίς, για την εκδήλωση διαµαρτυρίας που πραγµατοποιήθηκε έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζε το Ανώτατο Συµβουλευτικό Συµβούλιο.

Μιλώντας για τη διαµαρτυρία, ο Μπουράκ Μαβίς ανέφερε ότι «μπροστά από το “υπουργείο” είχαν τοποθετηθεί αστυνοµικοί από όλο το νησί. Υπήρχαν αστυνοµικοί ακόµα και στην ταράτσα, λες και οι δάσκαλοι επρόκειτο να προσγειωθούν στο κτίριο µε ελικόπτερο!» Επειδή, όµως, συνεχίζεται η προσπάθεια εκφοβισµού εκπαιδευτικών, ο Μαβίς τονίζει ότι «στο πλαίσιο ενός πολιτικού εκφοβισµού, το “υπουργείο” χρησιµοποιεί την επιβολή του νόµου. Είµαστε έτοιµοι και σύντοµα θα ξεκαθαρίσουµε τους λογαριασµούς µας µε τον Υπουργό Παιδείας», είπε.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά την οικονοµία στην τ/κ κοινότητα, ο Γ.Γ. της KTÖS ανέφερε πως την τελευταία δεκαετία υπάρχουν οικονοµικές ανισότητες «τόσο µεταξύ του δηµοσίου τοµέα, όσο και του ιδιωτικού τοµέα. Μετά την πανδηµία υπάρχει µια παγκόσµια οικονοµική κρίση σε εξέλιξη. Επιπλέον, όµως, οι Τουρκοκύπριοι επηρεάζονται από την υποτίµηση της τουρκικής λίρας και τον υψηλό πληθωρισµό στην Τουρκία. Αυτό οδηγεί σε φτωχοποίηση των πολιτών και σηµαντική πτώση της αγοραστικής τους δύναµης». Πρόσθεσε επίσης ότι η οικονοµική παρακµή φέρνει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Nα διαφυλαχθεί η ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Σε ό,τι αφορά τις δικές του προσπάθειες και τους στόχους του ως Γ.Γ. της KTÖS, ο Μπουράκ Μαβίς αναφέρεται στον αγώνα διαφύλαξης της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων στο νησί ως οντότητας, χτίζοντας γέφυρες µεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και προωθώντας ποιοτική δηµόσια εκπαίδευση για όλους. Αυτό απαιτεί συνεργασία µεταξύ πολλών, σηµειώνει. «Οι προσπάθειές µας θα είναι να δηµιουργήσουµε δεσµούς µεταξύ πολλών µερών σε αµοιβαία αποδεκτό επίπεδο».

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς βλέπει το µέλλον του τόπου µας, ο Μπουράκ Μαβίς σηµειώνει πως «παρ’ όλο που οι συνθήκες φαίνονται δύσκολες αυτή τη στιγµή, το µέλλον της χώρας βρίσκεται στη λύση του Κυπριακού στη βάση µιας διζωνικής, δικοινοτικής οµοσπονδίας. Οι διαπραγµατεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το πολιτικό κλίµα που επικρατεί. Υπάρχει συνεχής ανάγκη να εφαρµόζονται µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης». Η KTÖS, υπογράµµισε, πιστεύει ότι µια δικοινοτική, διζωνική οµοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα µπορεί να οδηγήσει σε λύση στο πλαίσιο των παραµέτρων του ΟΗΕ και ότι οι δύο κοινότητες µπορούν να συµβιώσουν.

Επίσης, επισηµαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυπριακή ∆ηµοκρατία έχουν ευθύνη να συµπεριλάβουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε κοινωνικά, εκπαιδευτικά και υγειονοµικά θέµατα. «Ο µόνος δρόµος προς τα εµπρός είναι να δηµιουργήσουµε τρόπους για να χτίσουµε γέφυρες και εµπιστοσύνη µεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Συνεπής στην προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ο Mπουράκ Μαβίς πριν από την ανάληψη της ηγεσίας της συντεχνί­ας των Τουρκοκύπριων δασκάλων KTÖS στα τέλη Μαΐου είχε υπηρε­τήσει, κατά τηv τελευταία δεκαετία, ως Οργανωτικός Γραμματέας και Γραμματέας Παιδείας.

Στόχος του παραμένει η προώ­θηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας μέσω της ανάπτυξης της εκπαίδευσης και της συλλογικής δύ­ναμης των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην εκπαίδευση.

Συνέβαλε στην ανάπτυξη εκπαι­δευτικών εκδόσεων, στη συνεργασία μεταξύ των κυπριακών συνδικαλιστι­κών οργανώσεων που είναι μέλη της της ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνδικαλι­στική Επιτροπή για την Εκπαίδευση), στην επιμόρφωση των εκπαιδευτι­κών και στη διοργάνωση πολλαπλών διεθνών συνεδρίων για την προώθη­ση της κουλτούρας της ειρήνης και της δημοκρατικής εκπαίδευσης.

Δημοσιεύει άρθρα με έμφαση στην εκπαίδευση, την πολιτική και την ιστορία σε εφημερίδες, περιοδι­κά και άλλες μορφές έντυπων περι­οδικών.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορι­κού Διαλόγου και Έρευνας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy