ΓΓ ΟΗΕ: Να σταματήσει το «παιχνίδι ευθυνών» στις αδιέξοδες συνομιλίες για το κλίμα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες να σταματήσουν να αλληλοκατηγορούνται στις κρίσιμες συνομιλίες για το κλίμα την Πέμπτη και να καταλήξουν σε συμφωνία για την κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν ευάλωτα κράτη που έχουν πληγεί από καιρικές καταστροφές.

Στη διάσκεψη δύο εβδομάδων COP27 που αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσημα την Παρασκευή, οι διαπραγματευτές στην Αίγυπτο δήλωσαν ότι οι συνομιλίες πιθανότατα θα συνεχιστούν ολονύχτια καθώς προσπαθούν να βρουν έναν συμβιβασμό για το επίμαχο ζήτημα «απωλειών και ζημιών».

Ο Γκουτέρες είπε ότι υπάρχει «ξεκάθαρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης» μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, προσθέτοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ήταν να βρεθεί μια «φιλόδοξη και αξιόπιστη συμφωνία» για απώλειες και ζημιές και οικονομική υποστήριξη για τις ευάλωτες χώρες.

“Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Το παιχνίδι ευθυνών είναι μια συνταγή για αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή”, είπε.

“Ο χρόνος για να μιλήσουμε για τη χρηματοδότηση των απωλειών και ζημιών έχει τελειώσει — χρειαζόμαστε δράση”, είπε, αφού επέστρεψε στην Αίγυπτο από το Μπαλί, όπου είχε συμμετάσχει σε μια συνάντηση ηγετών της G20.

Η παρέμβαση του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών έρχεται καθώς οι συνομιλίες για το κλίμα βρίσκονται στο χείλος της αποτυχίας καθώς οι φτωχότερες χώρες που είναι λιγότερο υπεύθυνες για τις παγκόσμιες εκπομπές συγκρούονται με τους πλούσιους ρυπαντές για τη δημιουργία ενός ταμείου «απώλειας και ζημίας».

Ο Ραλφ Ρεγκενβάνου, Υπουργός κλιματικής αλλαγής για το νησί Βανουάτου στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι η αποχώρηση από τις συνομιλίες «συζητήθηκε ως επιλογή» εάν τα αναπτυσσόμενα έθνη φύγουν με άδεια χέρια.

«Μας έχει τελειώσει ο χρόνος και τα χρήματα και η υπομονή μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε σε αυτή την COP27 μια χρηματοδοτική διευκόλυνση ζημιών».

Μια ομάδα 130 εθνών, γνωστή ως G77+Κίνα, εξέδωσε μια πρόταση για τη δημιουργία του ταμείου στην COP27 και για να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες στις επόμενες συνομιλίες του ΟΗΕ στο Ντουμπάι το 2023.

Όντας διστακτικές για το θέμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αμβλύνανε κάπως τη θέση τους συμφωνώντας να το συζητήσουν στην COP27.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στη δημιουργία χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, αλλά ότι θα πρέπει να είναι ανάμεσα σε ένα «μωσαϊκό» επιλογών που περιλαμβάνει υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά μέσα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε συναίνεση», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει «ένα αρκετά μακρύ και δύσκολο ταξίδι μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας».

«Αν αυτή η COP αποτύχει, όλοι χάνουμε και δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του συγκροτήματος του συνεδρίου προσπάθησαν να διατηρήσουν την πίεση στους αντιπροσώπους, με μικρά αλλά ηχηρά πλήθη διαδηλωτών να φωνάζουν: “Τι θέλουμε; Κλιματική δικαιοσύνη!”

Ο Τίμερμανς διαφώνησε με την πρόταση της G77+Κίνας, καθώς περιορίζει τη βάση των δωρητών για ένα ταμείο σε έναν κατάλογο 22 πλούσιων εθνών που καταρτίστηκε το 1992.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες, ιδίως η Κίνα, δεν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο ταμείο, παρόλο που έχουν γίνει πλουσιότερες από το 1992.

“Εξακολουθώ να ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό, αλλά στη συνέχεια ζητώ από τους εταίρους μας να βεβαιωθούν ότι είναι δίκαιο, ώστε όλοι όσοι είναι σε θέση, να συνεισφέρουν”, είπε ο Τίμερμανς.

Η Υπουργός Κλίματος του Πακιστάν Σέρι Ρεχμάν, η χώρα της οποίας προεδρεύει της G77+Κίνας, είπε ότι η ομάδα εξακολουθούσε να “ψάχνει να βρει κοινό έδαφος ακόμη και αυτή την τελευταία ώρα”.

Η Ρεχμάν πρότεινε ότι οι ανησυχίες από τις πλούσιες χώρες σχετικά με την ευθύνη θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. «Για χώρες που ανησυχούν για τις ευθύνες και τις δικαστικές διαδικασίες, νομίζω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις ανησυχίες», είπε.

Η Ρεχμάν υπενθύμισε ότι το Πακιστάν καταστράφηκε από τις πλημμύρες φέτος που κόστισαν στη χώρα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. «Η ευαλωτότητα δεν πρέπει να γίνει θανατική ποινή», είπε.

«Είμαστε το σημείο μηδέν της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε. «Πρέπει να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει τις φιλοδοξίες τους με αυτή τη συγκεκριμένη COP».

Ο Γκουτέρες ζήτησε πρόοδο σε όλα τα επίπεδα με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τα πλούσια έθνη θα πρέπει επίσης επιτέλους να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2020 για να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο να “πρασινίσει” τις οικονομίες του, να προσαρμοστεί στις μελλοντικές επιπτώσεις και να σημειώσει πρόοδο στη μελλοντική χρηματοδότηση.

Οι παρατηρητές στις συνομιλίες δήλωσαν ότι το θέμα απωλειών και ζημιών θα μπορούσε να αποτελέσει άλμα για την COP27.

«Αυτό είναι το θέμα γύρω από το οποίο βασίζεται ολόκληρο το πακέτο (COP)27», δήλωσε ο Τομ Έβανς, ειδικός στη διπλωματία του κλίματος στο think tank E3G.

Ο Λόρενς Τουμπιάνα, κύριος αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 ως κορυφαίος διαπραγματευτής της Γαλλίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν έχει ακόμη προβλεφθεί ένα πιθανό έδαφος για συμβιβασμό».

«Τα πράγματα θα μπορούσαν πραγματικά να ξεφύγουν στο τέλος».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy