ΓΓ ΟΗΕ: Ο κόσμος πληρώνει «τρομερό τίμημα» λόγω της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα

«Σταματήστε αυτή την τρέλα»: οι αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν το «τίμημα» της παγκόσμιας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο Πακιστάν που έχει πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες.

«Το Πακιστάν και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν τρομερό τίμημα για την αδιαλλαξία των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Από το Ισλαμαμπάντ, απευθύνω μια παγκόσμια έκκληση: Σταματήστε αυτή την τρέλα. Επενδύστε από τώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βάλτε τέλος στον πόλεμο ενάντια στη φύση», δήλωσε.

Σχεδόν 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούνιο σε αυτές τις πλημμύρες. Διπλάσιες σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων και έχουν καλύψει το ένα τρίτο του Πακιστάν -μια περιοχή με έκταση σχεδόν όσο το Ηνωμένο Βασίλειο- καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις, οδικά δίκτυα, γέφυρες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο Γκουτέρες ελπίζει ότι η επίσκεψή του θα παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει οικονομικά τη χώρα, που εκτιμά ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια για να αποκατασταθούν και ανοικοδομηθούν οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Ο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στην επαρχία Σιντ, πριν πετάξει πάνω από ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές κατευθυνόμενος προς στο Μπαλουχιστάν, μια ακόμα επαρχία που υπέστη μεγάλο πλήγμα.

«Είναι δύσκολο να μην συγκινείται κανείς όταν ακούει τόσο λεπτομερείς περιγραφές της τραγωδίας», δήλωσε ο Γκουτέρες αφού έφθασε στη Σιντ, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. «Το Πακιστάν χρειάζεται τεράστια οικονομική στήριξη. Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας, είναι θέμα δικαιοσύνης».

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Ενημέρωσης Μαριγιούμ Αουρανγκζέμπ φαίνεται ο Γκουτέρες, καθισμένος δίπλα στον Σαρίφ, να βλέπει τις πλημμυρισμένες περιοχές από το παράθυρο του αεροπλάνου.

«Αδιανόητο», δήλωσε ο Γκουτέρες, αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy