ΓΓ ΠΕΟ: Κατώτατος μισθός βάσει κόστους ζωής και δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η περίοδος προσαρμογής που απαιτείται για καθιέρωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το ύψος του, αλλά και η μεθοδολογία υπολογισμού του, είναι τα ζητήματα στα οποία συνεχίζουν να διατηρούν αντίθετες θέσεις εργοδοτική πλευρά και Συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΣΤΡΑ η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους επεσήμανε ότι είναι σημαντική η διάρκεια της περιόδου προσαρμογής και τόνισε παράλληλα ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να οδηγήσει σε διάβρωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων.

Υπενθυμίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα αφορά ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, η κ Χαραλάμπους τόνισε πως είναι σημαντικό να οδηγήσει στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και να επιφέρει μείωση του μισθολογικού χάσματος.


Τόνισε ότι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το κόστος ζωής και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η στόχευση είναι όπως μέχρι το τέλος Μαΐου υπάρξει κατάληξη στο ύψος και τις παραμέτρους που θα διέπουν τον Εθνικό κατώτατο Μισθό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας τονίζοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό το πλαίσιο που θα καθορίζει το μηχανισμό αναπροσαρμογής του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ως προς την περίοδο προσαρμογής, επεσήμανε ότι όσο καθυστερεί η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, περιορίζεται η δυνατότητα να πάρουν ανάσες οι εργαζόμενοι που τον έχουν ανάγκη.


Προειδοποίησε πως δεν θα επιτρέψουν σε καμία δύναμη να προσπαθήσει να παρεισφρήσει στο διάλογο.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται, είπε χαρακτηριστικά ότι όσο ανεβαίνει το ποσό του κατώτατου μισθού ενδεχομένως να δημιουργούνται αντιδράσεις.

Τα πάντα εξαρτώνται από το επίπεδο στο οποίο θα τεθεί ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, επισημαίνοντας πως όταν εισαχθεί, τότε θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις .


Μεγάλη αγωνία της ΟΕΒ, είπε, είναι, να ξεκινήσει ο νέος θεσμός συντηρητικά και συνετά έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στην οικονομία να επιμετρήσει τα πραγματικά δεδομένα.

Εάν, ανέφερε, δεν επιτυγχάνεται κάποιος από τους δύο στόχους της ΟΕΒ για βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων και διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, τότε να γίνει το επόμενο βήμα σε χρόνο που θα καθοριστεί στα πλαίσια κοινωνικού διαλόγου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.