Παρακάμπτει την ουσία που αφορά τον κατώτατο μισθό ο υπουργός εργασίας, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους προσθέτοντας ότι με το διάταγμα στην ουσία έχει αποφασιστεί μόνο ένας αριθμός. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, είπε, έχει στηρίξει τους κακούς εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους.
Υπέδειξε ότι αυτοί που έπαιρναν ήδη τον κατώτατο θα δουν αύξηση μόλις 16 ευρώ στο μισθό τους. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ είπε ότι για τα δεδομένα της Κύπρου για να λειτουργήσει ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι γύρω στα χίλια ευρώ, πράγμα που ο κος Κούσιος εξακολουθεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Η κα Χαραλάμπους τόνισε ότι η ΠΕΟ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούσαν να τεθεί ένα πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων στο οποίο να περιλαμβάνεται και ωράριο εργασίας, κάτι ωστόσο που δεν διευκρινίζεται με βάση το διάταγμα.
Όσον αφορά την ΑΤΑ το επιχείρημα ότι είναι πολύ λίγοι που την επωφελούνται, ανέφερε ότι αυτό είναι σωστό αλλά οφείλεται στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από τους πολέμιους της. Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να αναφέρεται στο διάταγμα ότι ο κατώτατος θα αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν και άλλοι εργαζόμενοι.
Για το πέναλτι του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ος ηλικίας υπενθύμισε ότι είναι ένα μέτρο που επιβλήθηκε από την τρόϊκα η οποία αρχικά ζητούσε να μην μπορεί κανένας εργαζόμενος να παίρνει σύνταξη στα 63. Η τρόικα, είπε η κα Χαραλάμπους είχε θέσει και άλλα μέτρα τα οποία σταδιακά έχουν αρθεί, πράγμα όμως που δεν έγινε και με το θέμα του πέναλτι στις συντάξεις. Τόνισε ότι αποτελεί κοροϊδία αυτό που γίνεται προσπάθεια να στηθεί τώρα. Η κα Χαραλάμπους, υπέδειξε, ότι μπορούν να εξευρεθούν λύσεις προφυλάσσοντας το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και τη βιωσιμότητα του. Αυτό, υπογράμμισε, μπορεί να γίνει χωρίς να αποκόπτονται δικαιώματα από τους εργαζόμενους.
