Πολιτικές βελτίωσης των μισθών και των όρων εργασίας, καθώς επίσης των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, ζητά επιτακτικά η ΠΕΟ.
Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε χαιρετισμό της στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΑΗΚ, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση για το περιεχόμενο που η ίδια δίνει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ειδικότερα για την καθολική κοινωνική απαίτηση για κατάργηση του πέναλτι 12%. «Απαιτούμε αυτό το θέμα να τεθεί ως προτεραιότητα. Υπάρχει η δυνατότητα για κατάργηση του 12% με ορθολογιστικές λύσεις, χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ», τόνισε.
Επίσης, παραθέτοντας στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι την τελευταία δεκαετία μειώθηκε το μερίδιο των μισθωτών στο ΑΕΠ από 48,2% σε 42,2%, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε το λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων από 18,1% σε 27,6%, η Σ. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι: «Απαιτούμε από το κράτος να εισαχθούν επιτέλους θεσμικά μέτρα που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τους βασικούς όρους των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργοδοτούμενους στους κλάδους που έχουμε συμβάσεις». Ζήτησε επίσης τροποποίηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό.
Όσον αφορά την ΑΤΑ, η Σ. Χαραλάμπους διεμήνυσε ότι «ο Υπουργός Εργασίας ως θεματοφύλακας της συμφωνίας (που έγινε πρόσφατα) έχει μια τεράστια ευθύνη. Να φροντίσει ο διάλογος για ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία να είναι στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας. Παράλληλα, οφείλει άμεσα να ξεκινήσει διάλογο για να συζητήσουμε μέτρα για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και για κάλυψη με ΑΤΑ των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό», τόνισε.
Επανέλαβε επίσης τις προτάσεις της ΠΕΟ για ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική με τη δημιουργία επαρκών ποιοτικών δομών φύλαξης και κοινωνικής προστασίας από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους εργαζόμενους γονείς, πλήρη κάλυψη της περιόδου της γονικής άδειας, προγράμματα κοινωνικής στέγης και προώθηση μέτρων κατά της ακρίβειας όπως ο τερματισμός της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
