Γι’ άλλα πράγματα ρωτήθηκαν και γι’ άλλα απάντησαν

Σε επικίνδυνο αδιέξοδο οδηγεί η παρελκυστική πολιτική Προέδρου

Το ΑΚΕΛ επανήλθε χθες και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις στα πέντε ερωτήματα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ:

Πρώτο:Γιατί ο κ. Αναστασιάδης έθεσε το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας στον κ. Τσαβούσογλου και έπειτα ζήτησε απόψεις από τα κόμματα για το τι νομίζουν ότι πρέπει να κάμει; Πώς αυτό βοηθά στη συλλογική διαχείριση του Κυπριακού; Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιχειρεί να πείσει ότι ο Πρόεδρος θέλει τις απόψεις των κομμάτων προτού διαμορφώσει τις δικές του. Δηλαδή υπέβαλε μια πρόταση στην Τουρκία δίχως να ξέρει το περιεχόμενό της και δίχως να αξιολογήσει τις πιθανές παρενέργειες; Αυτό δεν συνιστά ανευθυνότητα και προχειρότητα στη διαχείριση του κορυφαίου εθνικού μας ζητήματος;

Δεύτερο: Ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες θέλει να αφαιρέσει ο κ. Αναστασιάδης από την κεντρική κυβέρνηση και να μεταφέρει στις συνιστώσες οντότητες; Αυτές εξασφαλίζουν ότι η λύση παραμένει στα πλαίσια της ομοσπονδίας;
Τρίτο: Πώς βελτιώνεται η λειτουργικότητα του κράτους με μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων στις συνιστώσες οντότητες;

Τέταρτο: Πώς επιλύονται τα βασικά ζητήματα που επικαλείται ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, του εδαφικού και του περιουσιακού, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, της αποτελεσματικής συμμετοχής στα όργανα; Έστω και αν συμφωνηθούν εκ νέου οι εξουσίες και αρμοδιότητες, αυτά τα θέματα δεν θα παραμένουν ανοιχτά;

Πέμπτο: Από πού ως πού ο κ. Τσαβούσογλου λέει να ξεκαθαρίσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ποια λύση θέλουμε, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη; Γιατί λέει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει διαπραγματεύσεις μέχρι τον Μάιο; Η ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Αναστασιάδη είναι ακριβώς η αντίθετη. Γιατί δεν ξεκαθαρίζει τα ζητήματα η κυβέρνηση με δημόσιά της δήλωση;

Η πραγματικότητα, τονίζει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, είναι ότι η παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης και το γεγονός ότι, όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όντως συζητά για δύο κράτη ο Πρόεδρος, εκούσια ή ακούσια θα οδηγήσει στην αποτυχία της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν παρ’ ελπίδα γίνει αυτό, κάποιοι θα πουν ότι η μόνη επιλογή που απομένει είναι η λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας με προοπτική τη λύση δύο κρατών. Αυτό επιδιώκει ο κ. Αναστασιάδης; διερωτάται ο Α. Κυπριανού.

Το ΑΚΕΛ, καταλήγει ο Α. Κυπριανού, δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη που θα ολοκληρώσει την προδοσία του 1974, με μια ακόμα προδοσία: την παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρ. Προδρόμου, αντί να δώσει πειστικές απαντήσεις, διερωτάται από πού πηγάζει η πληροφόρηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και μιλά για «fake news» και «κοινή συκοφαντία»!
1.Ο κ. Προδρόμου δεν απαντά και δεν διαψεύδει αν υπέβαλε ο Πρόεδρος πρόταση «χαλαρής ομοσπονδίας» στον κ. Τσαβούσογλου.

2.Ο κ. Προδρόμου παραδέχεται ότι ο Πρόεδρος συζητά αποκέντρωση εξουσιών και υποστηρίζει ότι αυτό δεν αναιρεί τη θέση για Ομοσπονδία, χωρίς να διευκρινίζει εάν εννοεί ΔΔΟ, χαλαρή ομοσπονδία ή συνομοσπονδία.

3.Ο κ. Προδρόμου υποστηρίζει ότι θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα του κράτους γιατί δεν θα ασκείται σε όλα τα θέματα αρνησικυρία.

4.Ο κ. Προδρόμου παραδέχθηκε ότι με την πρόταση του Προέδρου δεν επιλύεται το μείζον πρόβλημα που είναι η επιμονή της Τουρκίας να κρατά την Κύπρο όμηρο με εγγυήσεις ή άλλα ανάλογα ζητήματα, με τυχόν αποκέντρωση.

5. Ο κ. Προδρόμου ισχυρίστηκε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος ζητά άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Τσαβούσογλου…

Στις 31 Οκτωβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Η συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, όπως και με τον κ. Ακιντζί και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για να εξευρεθούν τρόποι να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση για μια οριστική λύση του Κυπριακού.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί ως μια προκαταρκτική συνάντηση εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση κατά πόσον μετά τη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα της διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει αν θα ανακοινωθεί οτιδήποτε, προσθέτοντας ότι «η δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, εφόσον όμως τηρηθούν οι προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί».
ΔΗΣΥ και ΚΚΔ υπέρ ΔΔΟ

Δημοκρατικός Συναγερμός και Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας επαναβεβαίωσαν τη θέση τους υπέρ μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, υπό τους ηγέτες τους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Τζεμάλ Οζγιγίτ, συναντήθηκαν χθες στα γραφεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας, τόσο ο κ. Νεοφύτου, όσο και ο κ. Οζγιγίτ, είπαν ότι αυτό που αναζητείται είναι ΔΔΟ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.