Γι’ αυτούς που μας κρατούν συντροφιά

Της Ελένης Μαύρου

Η πανδημία του κορονοϊού και τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα, εκτός των άλλων προβλημάτων, μετέτρεψαν την κοινωνική συναναστροφή, την επαφή που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος, σε απειλή. Η τεχνολογία δεν είναι παρά ένα φτωχό υποκατάστατο. Αναμένοντας τη μέρα που η ζωή θα επανεύρει την κανονικότητά της, εκατομμύρια άνθρωποι καταφεύγουν στη μουσική, στο διάβασμα ενός βιβλίου που αναβάλλαμε για καιρό, σε μια ταινία που θέλαμε να δούμε, σε οπτικογραφημένες θεατρικές παραστάσεις, στην εικονική περιδιάβαση σε ένα μουσείο ή μια πινακοθήκη.

Οι σκηνές που βλέπουμε ανθρώπων, έγκλειστων για βδομάδες, να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να τραγουδούν με τη γειτονιά τους όλη δεν είναι τυχαίες. Οι άνθρωποι τις ώρες αυτές στρέφονται στον πολιτισμό για να αντέξουν τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και την απομόνωση, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι, να αντλήσουν ελπίδα. Αυτή την ώρα, καλό είναι να θυμόμαστε πως πίσω από κάθε τραγούδι, κάθε ταινία, κάθε θεατρική παράσταση, πίσω από τα μουσεία, τις πινακοθήκες, τις γκαλερί, κρύβονται οι άνθρωποι που δούλεψαν για ότι εμείς απολαμβάνουμε.

Εκείνο που μπορεί να μην περνά από το μυαλό πολλών είναι ότι ο περιορισμός είχε ως αποτέλεσμα και την πλήρη αναστολή κάθε ζωντανής καλλιτεχνικής δραστηριότητας οδηγώντας στην ανεργία τα περισσότερα μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας. Χωρίς μάλιστα την προοπτική κάποιας στήριξης, αφού οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους δεν είναι κατοχυρωμένοι, δεν έχουν σταθερή εργασία ή εισόδημα και, δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν καλύπτονται από τα σχέδια που αναμένεται να δώσουν τουλάχιστον μιαν ανάσα στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Είναι κοινό μυστικό ότι ο πολιτισμός δεν ήταν στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Έστω και τώρα όμως οφείλουν οι κυβερνώντες να συνειδητοποιήσουν ότι μια χώρα χωρίς πολιτισμό, είναι χαμένη χώρα. Και παρά τις δυσκολίες, οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του για να αντέξουν τη μεγάλη αυτή κρίση. Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα για να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του λόγω άλλων προτεραιοτήτων (;) Κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ! Δυστυχώς, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι μη στοχευμένα, αόριστα και ανεπαρκή και δεν θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Παραπέμπουν κυρίως στα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που δεν μπορούν να καλύψουν πολλούς καλλιτέχνες. Πέραν του κονδυλιού που ανακοινώθηκε ως στήριξη στις τέσσερις Στέγες Γραμμάτων και Τεχνών, τις δυο Στέγες Χορού και το Θέατρο Ριάλτο, ο υπουργός περιορίστηκε στην αόριστη διαβεβαίωση ότι «εξετάζοντας δυνατότητες που μπορεί να δώσουν άλλες εξοικονομήσεις, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την πολιτιστική δημιουργία»! Προτάσεις έχουν γίνει πολλές. Εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι ένα ειδικό πακέτο μέτρων που να καλύπτει το σύνολο της πολιτιστικής δημιουργίας και των δημιουργών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy