Για ανάπτυξη λευκορωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με Ουκρανία κάνει λόγο το Λονδίνο

Για ανάπτυξη λευκορωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία κάνει λόγο στη νεότερη ενημέρωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρεται, μετά από τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις της χώρας νωρίτερα μέσα στο μήνα, ανακοινώθηκε από τη Λευκορωσία η ανάπτυξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, καθώς επίσης η μετακίνηση μονάδων αεράμυνας, πυροβολικού και πυραύλων σε πεδία εκπαίδευσης στα δυτικά της χώρας.

Όπως τονίζει το Υπουργείο, η παρουσία λευκορωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα πιθανότατα θα κρατήσει σταθερά εκεί ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία επομένως δε θα μπορέσουν να αναπτυχθούν για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.

Στην ίδια ενημέρωση σημειώνεται πως παρά τις αρχικές εικασίες, μέχρι σήμερα οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν έχουν εμπλέκει ευθέως στη σύρραξη. Παρόλα αυτά το έδαφος της Λευκορωσίας έχει χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για την αρχική προέλαση των Ρώσων προς Κίεβο και Τσερνίχιβ, καθώς επίσης και για τη διενέργεια αεροπορικών επιχειρήσεων και πυραυλικών χτυπημάτων.

«Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Λουκασένκο πιθανώς εξισορροπεί τη στήριξή του για την εισβολή της Ρωσίας με μια επιθυμία να αποφύγει απευθείας στρατιωτική συμμετοχή που επισύρει τον κίνδυνο δυτικών κυρώσεων, ουκρανικών αντιποίνων και πιθανής δυσαρέσκειας στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις», καταλήγει η ενημέρωση από το Λονδίνο.

Την Κυριακή το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς έχει χάσει δυναμική και έχει παρεκκλίνει σημαντικά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Κατά τις βρετανικές εκτιμήσεις οι Ρώσοι έχουν πιθανότατα χάσει το 1/3 των χερσαίων δυνάμεων που είχαν αναπτύξει στην Ουκρανία το Φεβρουάριο και δεν προβλέπεται να μπορέσουν να πετύχουν κάποια δραματική επιτάχυνση του ρυθμού προέλασης στα ανατολικά της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy