Για ανεδαφικές κατηγορίες από πλευράς Αναστασιάδη κάνει λόγο η λεγόμενη προεδρία

Η λεγόμενη προεδρία των κατεχομένων σε γραπτή δήλωσή της κάνει λόγο για ανεδαφικές κατηγορίες του Προέδρου Αναστασιάδη, αναφερόμενη σε πρόσφατη ομιλία του, και ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος παραποιεί τα γεγονότα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο λόγος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα είναι η απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους.

Είναι φανερό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός όπου το ένα μέρος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο και υποτιμά την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι εφικτός. Είναι ξεκάθαρο, υποστηρίζεται, ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο, όπου δεν υπάρχουν ισχυρά κοινά συμφέροντα, αλληλεξάρτηση, ισορροπία ισχύος και αμοιβαίος σεβασμός.

Επαναλαμβάνεται δε, το αφήγημα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για τα δύο μέρη.
Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, ο ΓΓ ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων και προστίθεται ότι μετά την αποχώρηση της κας Λουτ, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου από τον ΓΓ.

Όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή και από τον ίδιο τον ΓΓ και αυτό αναφέρεται και στο προσχέδιο της δήλωσης που στάληκε μετά τη συνάντηση της 27ης Σεπτεμβρίου, στις δύο πλευρές. Υποστηρίζεται στη συνέχεια ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραχαράζει τα γεγονότα και ότι κατηγορεί άδικα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Υποστηρίζεται, επίσης, ότι είναι ψέμα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ 2012 και 2017 και προστίθεται ότι κατατέθηκαν προτάσεις το 2011, το 2012 και το 2019, βασισμένες στο διάλογο και τη συνεργασία, οι οποίες είναι ακόμα στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα καταπιστευματικού λογαριασμού προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, χαρακτηρίζεται ως μία εκδήλωση της συνήθειας της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποτιμά τους Τουρκοκύπριους και προστίθεται ότι το ζήτημα των φυσικών πόρων δεν αφορά μόνον τον διαμοιρασμό των εσόδων αλλά και το δικαίωμα λήψης απόφασης και διαχείρισης.

«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο η ΤΔΒΚ όσο και η Δημοκρατία της Τουρκίας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στο νησί της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει των συνεχιζόμενων ηγεμονικών και μονομερών δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.