Για απαξίωση και εμπαιγμό από το κράτος κάνουν λόγο οι ανάπηροι και οι αιχμάλωτοι πολέμου 1974

  • Ακόμα παλεύουν για αξιοπρεπές επίδομα, αλλά το κράτος δεν αναγνωρίζει ότι η Κύπρος έχει θύματα πολέμου!
  • Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δεν είχε γνώση των επιστολών που στάλθηκαν στο Υπουργείο

Και ο εμπαιγμός συνεχίζεται…
Πέρασαν 47 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1974 και το κράτος εξακολουθεί να αγνοεί τους ανάπηρους και τους αιχμάλωτους της τουρκικής εισβολής.
Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής έδωσε περιθώριο 15 ημερών στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να παρουσιαστούν και να φέρουν προτάσεις για τα επιδόματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι παραμένουν στο περιθώριο, αφού τους έχουν αφαιρεθεί επιδόματα αρχικά με αφορμή την οικονομική κρίση του 2013 και στη συνέχεια με το ΓεΣΥ σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, τόνισε στη «Χαραυγή» ότι η Επιτροπή είναι στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και θα καλεί, αν χρειαστεί, κάθε 15 μέρες τα υπουργεία, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Είναι τραγικό να μαθαίνει κανείς ότι η Κύπρος αρνείται διαχρονικά να δηλώσει στην Ε.Ε. ότι έχει θύματα πολέμου και να το χρησιμοποιεί αυτό για να μη δίνει προνομιακή κοινωνική πολιτική στους ανάπηρους πολέμου, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αναπήρων Πολέμου 1974, Γιώργος Γρουτίδης, στο άρθρο 15 του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αναγράφεται ότι μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει προνομιακή πολιτική για τους ανάπηρους πολέμου εάν αυτοί υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και τη Δημοκρατία. Αυτό εφαρμόζεται ανεξαίρετα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. πλην της Κύπρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η σελίδα 31 της σχετικής έκθεσης, που αφορά την Κύπρο, είναι κενή. Και το χειρότερο είναι ότι το κράτος εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό λέγοντας στους ανάπηρους ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει τέτοια πολιτική. Ο κ. Γρουτίδης ανέφερε ότι αυτό απάντησαν και στον τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, όταν απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για να δοθεί το 12% που ζητάνε οι ανάπηροι, διότι οι βαριά ανάπηροι παίρνουν ένα επίδομα. Δυστυχώς, είπε, ο νόμος για το Ε.Ε.Ε. περιλαμβάνει κάποια κριτήρια, όμως δεν λαμβάνει υπόψιν κάποια έκτακτα περιστατικά, όπως και το να παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα σε περιπτώσεις που χρειάζεται.

Τόσο ο κ. Γρουτίδης όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων, Βάσος Χρίστου, ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι με την οικονομική κρίση του 2013 ανατράπηκαν αρκετά δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τότε. Ενώ π.χ. οι ανάπηροι πολέμου έπαιρναν 13η χορηγία, αυτή τους αφαιρέθηκε μαζί με τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία επανήλθε επί υπουργίας Πατσαλή για να έλθει το ΓεΣΥ και να τους αφαιρέσει από την κοινωνική σύνταξη το ποσοστό που χρειάζεται για να είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ, ενώ επιβαρύνονται οι ίδιοι τα έξοδα για τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνουν και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Ο κ. Γρουτίδης ανέφερε επίσης ότι παλεύουν για τα δικαιώματά τους από το 2004. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του ότι με την ένταξή τους στο Ε.Ε.Ε., τους ζήτησαν να αναλάβουν τα παιδιά τους τις θεραπείες τους. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις αναπήρων όπου ο ανάπηρος αναγκάστηκε να σταματήσει από τη δουλειά του λόγω σοβαρής ασθένειας της συζύγου του και σε μία άλλη να σταματήσει η σύζυγος τη δουλειά της προκειμένου να φροντίζει τον ανάπηρο σύζυγο μετά από ατύχημα. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει η πρόνοια για κατ’ οίκον φροντίδα.

Ο Βάσος Χρήστου από την πλευρά του τόνισε με έμφαση ότι «φτάσαμε στο σημείο να μη σέβονται ανθρώπους που υπηρέτησαν αυτό τον τόπο». Κατήγγειλε ότι μετά από συνάντηση που είχαν με τον τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τον περασμένο Μάιο, ο Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Μάλιστα, όταν παρουσίασε την επιστολή στην Επιτροπή Προσφύγων εκπρόσωπος του Υπουργείου δεν γνώριζε την ύπαρξη της επιστολής. Το ίδιο συνέβη και με δικές τους επιστολές προς το Υπουργείο. Όπως συνέβη με τους ανάπηρους πολέμου, έτσι και με τους αιχμαλώτους τους αποκόπηκαν κάποια επιδόματα με την κρίση του 2013 και αφαιρέθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ένταξη στο ΓεΣΥ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρίστου, ξεκίνησαν έναν αγώνα από το 2002 και τελικά το 2008 με αρχιτέκτονες τους βουλευτές Αριστοφάνη Γεωργίου και Λευτέρη Χριστοφόρου ψηφίστηκε νόμος από τον οποίο εφαρμόστηκε μόνο η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων και των εξαρτώμενών τους. Τα υπόλοιπα που προνοούσε ο νόμος δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποκόπηκε με την οικονομική κρίση του 2013 και τους επέτρεψαν να μην πληρώνουν τα 10 ευρώ που προνοείτο για κάθε επίσκεψη σε γιατρό. Με την ψήφιση όμως του ΓεΣΥ έχασαν και τα δύο τόσο οι ίδιοι όσο και οι εξαρτώμενοί τους. Πέραν τούτου, τους αποκόβεται από τη σύνταξη το 2,65% που μαζί με τα φάρμακα που αγοράζουν τους αφαιρεί μέχρι και 150 ευρώ το μήνα. Οι αιχμάλωτοι ζητούν από το κράτος αυτό που δικαιούνταν και τους το στέρησαν, να τους το δώσουν υπό τύπον τιμητικού επιδόματος, που στην ουσία δεν θα είναι τιμητικό επίδομα. Αναφερόμενος στο επίδομα των 5 ευρώ που τους δόθηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Χρίστου το χαρακτήρισε ως προσβλητικό, ξεκαθαρίζοντας ότι κάποιοι δεν δικαιούνται ούτε αυτά τα 5 ευρώ!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν. Ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι θεωρεί δικαιολογημένο το αίτημά τους για να αυξηθεί κατά 22% το επίδομά τους για να μπορούν να πληρώνουν τουλάχιστον τις συμπληρωμές του ΓεΣΥ και τα φάρμακά τους. Σημείωσε ότι στην Επιτροπή εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δεν γνώριζε ότι στάλθηκαν επιστολές και ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις διαβουλεύσεις που γίνονται. Η Επιτροπή Προσφύγων, πρόσθεσε, ζήτησε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να επιστρέψουν σε 15 μέρες με συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουν στην Επιτροπή μαζί με τους ανάπηρους και τους αιχμαλώτους. Πρέπει να βρεθεί λύση, υπογράμμισε ο Νίκος Κέττηρος και αν παραστεί ανάγκη γι’ αυτό θα συνέρχεται η Επιτροπή κάθε 15 μέρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy