Για «απελευθέρωση» της Μαριούπολης κάνει λόγο η Ρωσία – Μεγάλη κίνηση δυνάμεων στο Ντομπάς

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης στο σύνολό του και περιόρισαν ακόμα περαιτέρω τις δυνάμεις του Τάγματος Αζόφ εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος Azovstal.

Το λιμάνι της Μαριούπολης τέθηκε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR), δήλωσε ο επικεφαλής του τάγματος Ντένις Πουσίλιν κάνοντας λόγο για απελευθέρωση της πόλης.

Όπως μεταδίδει πάντα, το ρωσικό πρακτορείο, 185 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη.
Την εποχή της απόσχισης του Ντονέτσκ από την Ουκρανία και της ανακήρυξης της περιοχής ως Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ το 2014, η Μαριούπολη, με πληθυσμό περίπου 450 χιλιάδες άτομα, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής μετά το Ντόνετσκ.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της Μαριούπολης και τα ανατολικά της προάστια έγιναν ένα από τα βασικότερα σημεία συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Η προσοχή στο Ντομπάς

Χιλιάδες στρατιώτες κινεί η Ρωσία σε θέσεις μάχης στο Ντονμπάς εν όψει μαζικής επίθεσης που αναμένεται να σηματοδοτήσει ένα νέο, παρατεταμένο κεφάλαιο πολέμου στην Ουκρανία.

Στρατιώτες και φάλαγγες από τεθωρακισμένα και οχήματα ανεφοδιασμού κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Η Ουκρανία κινδυνεύει να απωλέσει πλέον τον έλεγχο του συνόλου των ανατολικών εδαφών της, πέραν του τμήματος στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ πού ήλεγχαν ήδη από το 2014 οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατά τη σύγκρουση που ακολούθησε την συνένωση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ανησυχία για χημικά

Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Νωρίτερα εχθές, το ακροδεξιό ουκρανικό τάγμα Αζόφ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Το τάγμα που κατηγορήθηκε πολάκις από τη Ρωσία για διασπορά σκηνοθετημένων ειδήσεων κατασκευάζοντας σκηνικά μαζικών θανάτων και εκτελέσεων, ανέφερε συγκεκριμένα, μέσω Telegram, ότι μία άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης.

Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα «μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ και Βρετανία πίσω από την Ουκρανική προπαγάνδα

Η Μόσχα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι βοηθούν την Ουκρανία να προετοιμάσει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη δίωξη αμάχων στην Ουκρανία για να τροφοδοτήσουν διεθνή μέσα ενημέρωσης με στόχο να συκοφαντήσουν τη Ρωσία.

Από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο, τα ουκρανικά στρατεύματα δείχνουν στους δημοσιογράφους πτώματα αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, κατεστραμμένα σπίτια και καμένα αυτοκίνητα.

Η Δύση τονίζει ότι οι νεκροί άμαχοι αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου. Δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters, είδαν πτώματα στην Μπούτσα, αλλά δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα ποιος ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες.
Η Μόσχα δήλωσε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βοηθούν την Ουκρανία να προετοιμάσει νέες ψευδείς καταγγελίες σχετικά με υποτιθέμενες βιαιοπραγίες στη βορειοανατολική Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας δεν παρείχε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του για την βρετανική και την αμερικανική εμπλοκή.

Γερμανικά άρματα μάχης «ζεσταίνουν μηχανές»

Άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό στη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η κατασκευάστριά τους Rheinmetall ανακοίνωσε ότι μπορεί να ετοιμάσει περίπου πενήντα προς παράδοση στο Κίεβο.

«Το πρώτο Leopard 1 θα μπορούσε να παραδοθεί σε έξι εβδομάδες», σημείωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ, ο επικεφαλής της βιομηχανίας όπλων με έδρα το Ντίσελντορφ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt. Η παράδοσή τους υπόκειται στην έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για παλαιότερα κύρια άρματα μάχης, που αποσύρθηκαν από την υπηρεσία και πήρε πίσω η εταιρεία.
Η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, διαβεβαίωσε η Ράινμεταλ.
Η γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε το σαββατοκύριακο υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία, και η ιδέα δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση μεταξύ των κοινοβουλευτικών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy