Για απειλή στην κυριαρχία των τ/κ κάνει λόγο ο Έρογλου

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο ή να εκμηδενίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία, την κοινωνικο-οικονομική δομή των Τ/κ δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου, κάνοντας λόγο για προκλητικά βήματα της ε/κ πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» και της Τουρκίας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε γραπτή του δήλωση στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου αναφέρει ότι η μεγαλύτερη δύναμη των Τ/κ είναι “το κράτος τους”, προσθέτοντας ότι για τους Τ/κ είναι ζωτικής σημασίας η παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το να μπορεί η Τουρκία να παρεμβαίνει μονομερώς και να παρέχει υλική και μη ασφάλεια. «Οι Τ/κ δεν πρόκειται να πουν ‘ναι’ σε μια συμφωνία που δεν θα τα περιλαμβάνει αυτά, αυτό το έχουν δείξει πολλές έρευνες», είπε.

Για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, συνέχισε, οι Τ/κ πρέπει να είναι σίγουροι ότι άλλαξε η νοοτροπία των Ε/κ και οι συνομιλίες αυτές να είναι «κλειστού τέλους, προγραμματισμένες για ένα αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ πρέπει να ξεκαθαρίζεται το τί θα γίνει με τον τ/κ ‘λαό’ σε περίπτωση που καταλήξουν σε αποτυχία».

Κάλεσε επίσης τους Τ/κ να μην δώσουν σημασία σε “προπαγάνδα για άρση των εγγυήσεων”.

Τα μονομερή βήματα των Ε/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση, είπε ο Ντερβίς Έρογλου αναφέροντας ότι όσα δικαιώματα έχουν οι Ε/κ έχουν και οι Τ/κ. «Σε αυτά τα τολμηρά βήματα της ε/κ πλευράς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την αποφασιστική στάση και όταν έρθει η μέρα για να γίνει γεώτρηση αυτή να γίνει», είπε.

Στις τελευταίες συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα επισφραγίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τον τ/κ «λαό» για ενεργό συμμετοχή στη διακυβέρνηση στη βάση της πολιτικής ισότητας, υποστήριξε, λέγοντας ότι υπό το φως αυτού η «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – θα πρέπει να κάνει τις δικές της αξιολογήσεις με τους δικούς της “θεσμούς”, τον Τ/κ ηγέτη και τα πολιτικά κόμματα, και στη συνέχεια με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» να εξεταστούν όλες οι πραγματικότητες και να καθοριστεί ένα νέος οδικός χάρτης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.