Για αποφυγή μονομερών κινήσεων έκανε λόγο ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ σε συνάντηση με ΠτΔ

ΠτΔ – Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων κ. Miroslav Jenča. // PoR – UN Assistant Secretary-General for Europe, Central Asia and the Americas, of the Department of Political and Peacebuilding Affairs Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, receives the UN Assistant Secretary-General for Europe, Central Asia and the Americas, of the Department of Political and Peacebuilding Affairs of the United Nations, Mr Miroslav Jenča.

Την ετοιμότητα και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική Μιροσλάβ Γιέτζια, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γιέτζια ανέφερε πως είχε μια «πολύ ειλικρινή, πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν προσηλωμένα στη συνέχιση της στήριξης τους προς τις πλευρές στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού ζητήματος».

«Θα ήθελα, επίσης, να επαναλάβω τα λόγια του Γενικού Γραμματέα

52385 Scaled

του ΟΗΕ, ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επιδίωξη και εξεύρεση λύσης, καθώς και για αποφυγή οποιωνδήποτε μονομερών βημάτων που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες», κατέληξε ο κ. Γιέτζια.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τρίτης ο Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

Επανέλαβε την πρόταση για ΜΟΕ ο ΠτΔ

Την πρόταση του για υιοθέτηση τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία θα συμβάλουν στον στόχο της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια, τον οποίο δέχθηκε την  Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κατά την εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση που είχαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως προβλέπεται από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε επίσης την πρότασή του για υιοθέτηση τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία θα συμβάλουν στον στόχο της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη στις δυο κοινότητες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η εκκρεμότητα που παραμένει όσον αφορά τοv διορισμο απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και θα οδηγήσει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να τερματιστούν οι οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες τόσο στη θαλασσιά περιοχή όσο και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.