Για… χάρη της Λευκορωσίας πήρε συστάσεις και η Τουρκία για το Μεταναστευτικό

Αναφορά στην παραβατική Τουρκία από τον Πρόεδρο με αφορμή τη συζήτηση του Μεταναστευτικού

 

Να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τουρκία στα συμπεράσματα που εκδόθηκαν μετά τη συζήτηση για το Μεταναστευτικό και λίγο πριν τη λήξη της Συνόδου στις Βρυξέλλες.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ακόμα πως «δεν θα αποδεχθεί την όποια προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και «καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ και θα ενεργήσει ανάλογα».

Ειδικότερα σημειώνεται πως η ΕΕ «θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την υπό εξέλιξη υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων υιοθετώντας περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και νομικών προσώπων, σε ακολουθία με τη σταδιακή της προσέγγιση, ως κατεπείγον θέμα».

Επίσης, αναφέρεται πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μείωση των δευτερογενών κινήσεων «και να διασφαλιστεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών».

Η συζήτηση για το Μεταναστευτικό κράτησε πέραν των 5 ωρών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, με τους ηγέτες να τοποθετούνται αναδεικνύοντας τη μεγάλη έκταση που έχει λάβει το ζήτημα για την Ευρώπη λόγω του ότι πλέον υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και στη βορειοανατολική Ευρώπη λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέδεσε τις πρακτικές της Λευκορωσίας με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, αναφερόμενος στις αυξημένες ροές προς την Κύπρο μέσω και των κατεχομένων και της Πράσινης Γραμμής.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Κύπρος εγείρει επίσης και το ερώτημα κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει η θετική ατζέντα για την Τουρκία (και για το Μεταναστευτικό) με δεδομένη τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της χώρας. Ο Πρόεδρος έκανε αναφορά και στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, ειδικότερα για την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, την παραχώρηση ε/κ γης από τους Τ/κ στον κατοχικό στρατό, την παρενόχληση του Nautical Geo και την υπαναχώρηση της τ/κ πλευράς από τα όσα συζητήθηκαν στο δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, καθώς και τη στασιμότητα για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Στα συμπεράσματα της πρώτης μέρας της Συνόδου κυριαρχεί το κεφάλαιο της ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν επειγόντως κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εργαλειοθήκη με τις εισηγήσεις για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών και για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενέργεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανόδου των τιμών της ενέργειας και εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στις προσπάθειες που γίνονται για τη μετάβαση της ΕΕ σε πράσινες μορφές ενέργειας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.