Για διαχρονική στήριξη του Η.Β στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού έκανε λόγο η Πρόεδρος της Βουλής

Η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου υποστήριξε σήμερα ότι η περίοδος που διάγουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη, και σε αυτό το πλαίσιο, η σταθερή θέση αρχών και η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες αντιμετώπισης των μονομερών προκλήσεων της τουρκικής πλευράς, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η κ. Δημητρίου μετέφερε τη θέση αυτή στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Stephen Lillie με τον οποίο είχε συνάντηση.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Lillie για τη διαχρονική στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και μίας εκ των εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Lillie από πλευράς του, έκανε λόγο για προσήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας παράλληλα την αντίθεσή του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενέργειες που υπονομεύουν τις πιθανότητες λύσης, όπως είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την Αμμόχωστο.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως πρόκειται για απαράδεκτες και παράνομες κινήσεις οι οποίες καταστρατηγούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Η περίοδος που διάγουμε, υποστήριξε η κα Δημητρίου, είναι εξαιρετικά δύσκολη, και σε αυτό το πλαίσιο, η σταθερή θέση αρχών και η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες αντιμετώπισης των μονομερών προκλήσεων της τουρκικής πλευράς, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ανάγκη να εξευρεθεί κοινό έδαφος για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν, θέση με την οποία συμφώνησε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.

Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι στενές σχέσεις και οι ισχυροί δεσμοί Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, σε πλείστους όσους τομείς που εκτείνονται από την εκπαίδευση μέχρι τις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές. Τόσο η Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δεσμών σε όλα τα επίπεδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy