Για ενίσχυση των όρων εντολής του EMA κάνει λόγο η Επίτροπος Κυριακίδου

Ένας ισχυρότερος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, την οποία οικοδομούμε, και οι όροι εντολής του οργανισμού πρέπει να ενισχυθούν, καθώς αναζητούμε έξοδο από την πανδημία ως μια πιο ισχυρή, πιο σοφή, πιο ανθεκτική και πιο καλά προετοιμασμένη Ένωση, δήλωσε σήμερα στο Στρασβούργο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Σε ομιλία της ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση σε σχέση με τη διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου πριν την έναρξη συνομιλιών με το Συμβούλιο για την ενίσχυση του ΕΜΑ, με βάση τα διδάγματα από την πανδημία, η κ. Κυριακίδου είπε πως η ανάγκη για μια πιο ισχυρή εντολή για τον ΕΜΑ έγινε εμφανής για τη μόνιμη επιτήρηση των ελλείψεων σημαντικών φαρμάκων, για να γίνονται αναφορές σε σχέση με τον κίνδυνο από τις ελλείψεις σε ιατρικές συσκευές κατά τη διάρκεια κρίσεων, και για να υπάρξει εξέλιξη και πιο γρήγορη έγκριση των φαρμάκων με μια ταχεία διαδικασία επιστημονικών συμβουλών και κυλιόμενων αναθεωρήσεων.

Πρέπει να πάρουμε αυτά τα μαθήματα και πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα από κοινού ως Ένωση, ανέφερε.

Ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλωσόρισε τις προσπάθειές του για μια συμφωνία στην πρόταση επί του EMA.

Είπε πως αυτή η πρόταση είναι μέρος ενός πακέτου τριών πρωτοβουλιών που στοχεύουν να οικοδομήσουν μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Μαζί με την πρόταση για ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και για το πλαίσιο σε σχέση με τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία, αυτό το πακέτο αποτελεί τη συλλογική μας ανταπόκριση – για να μάθουμε από αυτή την πανδημία και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε μελλοντικές κρίσεις, ανέφερε.

Είναι υποχρέωσή μας, πρόσθεσε, να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος έχει πρόσβαση σε σημαντικά φάρμακα και ιατρικές συσκευές κατά τη διάρκεια της παρούσας και μελλοντικών κρίσεων.

Υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δουλειά του ΕΜΑ εντατικοποιήθηκε σημαντικά, αλλά με βάση προσωρινά και έκτακτα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται αυτές οι διευθετήσεις να γίνουν μόνιμες.

Η σταθεροποίηση των ad hoc δομών που δημιουργήσαμε θα ενεργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη και πιο γρήγορη έγκριση φαρμάκων για θεραπεία και πρόληψη ασθενειών που προκαλούν κρίσεις στη δημόσια υγεία, είπε.

Υποστήριξε πως είναι για αυτούς τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα για να υπάρξει κατάληξη.

Ανέφερε επίσης πως η πρόοδος που έγινε ως τώρα στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την πρόταση για τον ΕΜΑ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές για την ενεργή συμβολή και εμπλοκή τους.

Είπε, παράλληλα, πως κάποιες από τις τροποποιήσεις που προωθήθηκαν από το Κοινοβούλιο πρέπει να επανεξεταστούν.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ακόμη πως «καλούμαστε να δείξουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για αντιμετώπιση των προκλήσεων και για να ενδυναμώσουμε τις δομές και τα συστήματα για προστασία της υγείας μας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy