Για επιδημία μικροκεφαλίας λόγω Ζίκα προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια επιδημία μικροκεφαλίας λόγω του ιού Ζίκα, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς ο ιός, που πρωτοεμφανίστηκε στη Λατινική Αμερική, εμφανίζεται τώρα σε ολοένα και περισσότερες χώρες.

Οι επιστήμονες από Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ζίκα ευθύνεται για τα περιστατικά μικροκεφαλίας σε νεογέννητα. Ερευνα σε νεογέννητα στην Βραζιλία, απέδειξε πως σχεδόν τα μισά από τα 32 βρέφη που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία είχαν στο αίμα τους ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό “The Lancet Infectious Diseas journal”.


Oι επιστήμονες εξηγούν ότι εφόσον υπάρχει διασύνδεση του ιού μέσω του αίματος ή του συγκεκριμένου υγρού, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια επιδημία σε όλες τις χώρες με περιστατικά μετάδοσης του Ζίκα που μάλλον θα εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία.

Αναφέρουν ακόμη ότι θα πρέπει ο Ιός να περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των συγγενών ασθενειών που εμφανίζονται πριν ή στη διάρκεια της γέννησης όπως είναι το τοξόπλασμα, η σύφιλη, ο ιός ΗΙV, ο έρπης και η ερυθρά.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω συγκεκριμένου τύπου κουνουπιών και σπανίως μέσω της σεξουαλικής επαφής .

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον ιό κυρίως στη Βραζιλία και πέραν των 1,600 μωρών γεννήθηκαν με μικροκεφαλία από τον περασμένο χρόνο. Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε και εμβόλιο για τον ιό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.