Για ιστορική μέρα κάνει λόγο η Προεδρία για εκταμίευση της 1ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ

Έλα στο Google News

Την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ χαιρετίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου “Κύπρος – Το αύριο” με την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν την Κύπρο στη νέα εποχή.

«Ιστορική η σημερινή μέρα για την πατρίδα μας. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την εκταμίευση της 1ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας.

Πρόκειται, προστίθεται, «για 157 εκ. ευρώ τα οποία παραχωρούνται με τη μορφή προχρηματοδότησης. Το ποσό αντιστοιχεί στο 13% της συνιστώσας επιχορηγήσεων και δανείων της συνολικής χρηματοδότησης που αναλογεί στη χώρα».

Διευκρινίζεται ότι «η 1η δόση θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για προώθηση της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Προορίζεται, επίσης, για αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Προεδρία «το Εθνικό Σχέδιο “Κύπρος – Το αύριο” είναι ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο αποτελεί το νέο όραμα της χώρας μας».

«Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Σχεδίου με την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν την Κύπρο στη νέα εποχή. Για την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου απαιτείται η συμβολή όλων των θεσμών της χώρας», σημειώνεται.
Αυτούσια η ανακοίνωση της Προεδρίας:

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την εκταμίευση της 1ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για 157 εκ. ευρώ τα οποία παραχωρούνται με τη μορφή προχρηματοδότησης. Το ποσό αντιστοιχεί στο 13% της συνιστώσας επιχορηγήσεων και δανείων της συνολικής χρηματοδότησης που αναλογεί στη χώρα.

Η 1η δόση θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για προώθηση της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Προορίζεται, επίσης, για αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – Το αύριο» είναι ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο αποτελεί το νέο όραμα της χώρας μας.

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Σχεδίου με την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν την Κύπρο στη νέα εποχή. Για την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου απαιτείται η συμβολή όλων των θεσμών της χώρας.

Η ανακοίνωση από τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη:

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταβολή στην Κύπρο, ποσού ύψους €156,8εκ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας €1,2δις για χρηματοδότηση του Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο» με ορίζοντα υλοποίησης το 2026. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής των Συμφωνιών Χρηματοδότησης και Δανείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον Αύγουστο, επέτρεψε σήμερα την εκταμίευση της προκαταβολής (13%) του συνολικού ποσού ύψους €156,8εκ.

Η εφαρμογή του Σχεδίου έχει ήδη αρχίσει και οι εμπλεκόμενοι Φορείς προχωρούν με την υλοποίηση των επενδυτικών έργων και μεταρρυθμίσεων. Το Σχέδιο περιλαμβάνει μια συνεκτική δέσμη 133 μέτρων, 58 μεταρρυθμίσεων και 75 επενδύσεων.

Ο Υπουργός, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στενή συνεργασία, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για τις προτάσεις που υπέβαλαν για περίληψη στο Σχέδιο, αλλά ιδιαίτερα για την εποικοδομητική τους στάση στην ετοιμασία και υποβολή του Σχεδίου τον Μάιο του 2021.

Ο Υπουργός καλεί περαιτέρω τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συστράτευση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, για επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου και εκταμίευση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων για το καλό της Κύπρου μας, της οικονομίας και των πολιτών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.